Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Aldona Jankowska

Aldona Jankowska

Aldona Jankowska (ur. 2 kwietnia 1964 w Poznaniu) – polska aktorka filmowa i teatralna, parodystka i artystka kabaretowa specjalizująca się w stand-up comedy.

Życiorys

W 1987 ukończyła PWST w Krakowie. W latach 1992–1996 była aktorką Teatru Lalki, Maski i Aktora Groteska w Krakowie. Pracownica Staromiejskiego Centrum Kultury Młodzieży w Krakowie.
W 2006 przez casting trafiła do programu Szymon Majewski Show. Jej parodie to: Hanna Gronkiewicz-Waltz, Zyta Gilowska, Danuta Hojarska, Tadeusz Rydzyk, Anna Fotyga, Julia Tymoszenko, Dorota Zawadzka, Joanna Bartel, Anna Sobecka, Angela Merkel, Beata Tyszkiewicz, Hanna Lis.
W 2007 była prowadzącą programu kabaretowego Bombonierka w TVN 7. W 2010 przez casting trafiła do programu Stand up. Zabij mnie śmiechem. Wystąpiła w odc. 5 w dniu 30 października 2010 i wygrała go przechodząc do półfinału rywalizacji, po czym awansowała do finału, w którym zajęła trzecie miejsce.
W lutym 2013 otrzymała nominację do nagrody Wiktory 2012 w kategorii odkrycie telewizyjne roku.

Teatr

    1988–1989: teatr Projecttheateret w Bergen (stypendium w Norwegii)
    1989–1992 – Teatr Ludowy w Krakowie:
        Poskromienie Złośnicy (reż. J. Stuhr) – Bianka
        Iwona, księżniczka Burgunda (reż. J. Stuhr) – dama
        Opera żebracza (musical, reż. K. Orzechowski) – Lucy
        Wiedźma (musical, reż. P. Kamza)
        Idiota (reż. D. Latour) – Agłai
        Św. Franciszek (musical, reż. W. Markiewicz, A. Jamróz) – anioł
    1992: Emily Dickinson (musical, reż. B. Krasińska) – Emily (główna rola)
    1993: Joka, joko, jon (reż. J. Józefowicz, O. Stokłosa) – ciotka
    1995: Miromagia (reż. J. Polewka) – infantka
    1996: Pilot i Książę (reż. A. Weltschek) – żmija
    1996: Strindberg (reż. M. Kalita)
    1997: Kręciołek Staropolski (spektakl muzyczny w Zamku w Niepołomicach, reż. S. Dembski) – gospodyni
    1999: Medyk mimo chęci (Teatr Groteska Kraków, reż. G. Pampilione) – Kolumbina
    1999: Metamorfozy Teatru Pijana Sypialnia (Teatr Proscenium Kraków reż. Z. Zającówna) – artystka
    2000: Łysa Śpiewaczka (scena Off Groteska w Krakowie, reż. S. Dembski) – p. Smith
    2001: Samba na kocio (scena Moliere w Krakowie, reż. B. Krasińska) – pani Aldonka
    2005: Balladyna (teatr Groteska w Krakowie) – Balladyna i Goplana
    2016: Hotel Babilon (monodram, Teatr Ludowy w Krakowie, reż. P. Szumiec)

Filmografia

    1997-2011: Klan – Danuta Popielak, matka Błażeja
    2000-2001: Klinika pod Wyrwigroszem – Pani Alinka
    2006: Niania – Ekspedientka
    2008: Agentki – Urzędniczka
    2008: 39 i pół – Sędzia
    2009: Huśtawka – Dyrektorka przedszkola
    2010: Licencja na wychowanie – Nauczycielka
    2010: Cudowne lato – Matka zmarłego graficiarza
    2011: Usta usta – Prowadząca zajęcia rytmiczne dla niemowląt
    2011: Rodzinka.pl – Pielęgniarka
    2011: Księstwo – Pasternakowa, matka Zbyszka
    2011-2012: Julia – Bożena Miller, matka Moniki
    2011: Hotel 52 – Sąsiadka Iwony
    2012: Ja to mam szczęście! – sąsiadka Irena Rogalska
    2012: Prawo Agaty – Bożena, konkubina Jankowskiego
    2013: Last Minute – Krystyna, matka Tomka
    2014: Komisarz Alex- Wysocka, sąsiadka Stajniaków
    od 2016: Pierwsza miłość - Elżbieta Młyńska

Polski dubbing

    2008: Małpy w kosmosie − Dr Marusia

Nagrody

    1995: nagroda za rolę Infantki w Miromagii w Teatrze Groteska w Krakowie , Festiwal Teatralny w Rzymie
    2005: nagroda ZASP za kreację aktorską, Festiwal Lalki i Maski w Opolu
    2005: II Nagroda na Festiwalu Dramaty Narodów w Krakowie.

 

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: