Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Andżelika Piechowiak

Andżelika Piechowiak

Andżelika Piechowiak (ur. 16 września 1980 w Świnoujściu) – polska aktorka teatralna i filmowa.

Życie prywatne

Andżelika Piechowiak w latach 2005–2011 związana była z aktorem Michałem Lesieniem.            

Jest absolwentką Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie (2003). Wspólnie z Michałem Lesieniem jest założycielką agencji produkcyjnej „Palma”. Felietonistka czasopisma Kocie sprawy[2].

Teatr

    2002: Biesy – Fiodor Dostojewski; reż. Jarosław Gajewski; Akademia Teatralna
    2003: Wiśniowy sad – Antoni Czechow; reż. Agnieszka Glińska; Akademia Teatralna
    2004: Biznes – John Chapman, Jeremy Lloyd; reż. Jerzy Bończak; Teatr Komedia
    2008: Mężczyźni na skraju załamania nerwowego – Anna Burzyńska; reż. Piotr Łazarkiewicz; Teatr Bajka
    2009: Jeśli chcesz kobiety, to ją porwij – Anna Burzyńska; reż. Grzegorz Chrapkiewicz; Teatr Bajka
    2012: Jak się kochają w niższych sferach – Alan Ayckbourn; reż. Grzegorz Chrapkiewicz; Teatr Kamienica

Filmografia

    2004: Osiemnaście – Iwona
    2004–2006: Pensjonat pod Różą – Marta, matka Kingi
    2004: Talki z resztą – pracownik agencji reklamowej Kazika
    2004–2005: Lokatorzy – Hania Muszyńska, kuzynka Krysi
    2008–2015: M jak miłość – Mirka Kwiatkowska
    2008: Jeszcze raz – koleżanka Kasi
    2011: Och, Karol 2 – narzeczona Eustachego

Gościnnie

    1997: Złotopolscy
    2000: Plebania – Ania
    2003: Kasia i Tomek – Ona/pielęgniarka
    2002–2006: Samo Życie – Ada, prostytutka, z którą umówił się Łukasz Dunin
    2003: Psie serce – kobieta w parku
    2003: M jak miłość – Patrycja, dziewczyna poznana przez Jaroszego w fitness-clubie (odc. 121)
    2003: Glina – Monika Garstka
    2004: Kryminalni – Roksana, tancerka
    2005: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście
    2005: Magda M. – Ewa Rowińska
    2005: Klinika samotnych serc
    2006: Kopciuszek – Kamila
    2007: Daleko od noszy – salowa i podstawiona kuzynka ordynatora
    2007: Rodzina zastępcza – Joanna (Katarzyna), aktorka starająca się o rolę u Jędruli
    2008, 2014: Na dobre i na złe – dwie role: Eryka, koleżanka Ady (odc. 337), modelka Magda (odc. 551)
    2008: Egzamin z życia – Selena
    2009: 39 i pół – Małgosia
    2013: Ojciec Mateusz – Inka Hanisz

Dubbing

    2011: Muppety – Janice
    2011: Giganci ze stali – Farra Lemkova

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: