Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Anna  Iberszer

Anna Iberszer

Anna Iberszer (ur. 22 marca 1976 w Lublinie) – reżyserka dźwięku, aktorka i tancerka.

Życiorys

W 2000 r. ukończyła studia na wydziale reżyserii dźwięku Akademii Muzycznej im. F. Chopina w Warszawie, w 2004 r. Szkołę Aktorską Haliny i Jana Machulskich, a w roku 2008 zdała aktorski egzamin eksternistyczny. Jej dziadkiem był Tadeusz Markowicz, żołnierz w armii generała Andersa, który walczył we Włoszech. Jej babcią była Angela Gasperini, która urodziła się w Wenecji. Dziadkowie mieszkali w Strzyżowie i mieli dwie córki.

Występuje w Teatrze Narodowym, Teatrze „Polonia” i Teatrze Syrena. Tańczy flamenco i tango argentyńskie. Jej mężem jest Tomasz Drabek, który m.in. jest członkiem zespołu kabaretu „Pożar w Burdelu”.

Filmografia

Filmy

    2006: Bez iluzji, jako Aki
    2008: Lejdis, jako Tsunami
    2009: Idealny facet dla mojej dziewczyny, jako Laerta
    2012: Żywie Biełaruś!, jako spikerka hiszpańska
    2012: Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć, jako prezenterka telewizyjna

Seriale

    2003: Sąsiedzi, jako Blanka Szczepanik (odc. 22)
    2004: M jak miłość, jako koleżanka Eli, bywalczyni pubu Marka i Stefana (odc. 252, 265)
    2004: Oficer, jako tancerka (odc. 2)
    2005: Klan, jako Zuzanna Petersen
    2005–2006: Tango z aniołem, jako Beatriz Moro
    2006: Fałszerze – powrót Sfory, jako kochanka Ducha (odc. 9)
    2008: Doręczyciel, jako Karolina Kmiecik, żona Rafała (odc. 1, 6, 7)
    2010: Ojciec Mateusz, jako Cyganka (odc. 33)
    2010: Ludzie Chudego (odc. 9)
    2011-2016: Ranczo, jako Francesca
    od 2011: Na dobre i na złe, jako pielęgniarka Ania
    2011: Układ warszawski, jako tancerka Dominika (odc. 6)
    2016: Świat według Kiepskich (odc. 502) jako dama.

źródło: wikipedia

 

Na deskach teatru WojArt zagrała w: