Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Antoni  Pawlicki

Antoni Pawlicki

Antoni Karol Pawlicki (ur. 22 października 1983 w Warszawie) – polski aktor filmowy, telewizyjny i teatralny.

Życiorys

Jest synem operatora Tadeusza Pawlickiego, bratankiem producenta filmowego Macieja Pawlickiego i wnukiem aktorki Barbary Rachwalskiej.

Ukończył XL Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Stefana Żeromskiego w Warszawie w klasie o profilu estradowym. W 2006 roku ukończył naukę na wydziale aktorskim Akademii Teatralnej im. A. Zelwerowicza w Warszawie.
Kariera
Na trzecim roku studiów zagrał główną rolę w filmie Z odzysku w reż. Sławomira Fabickiego. Za tę rolę został kilkakrotnie nagrodzony na europejskich festiwalach filmowych[potrzebny przypis]. Będąc na czwartym roku zagrał w dyplomach Akademii Teatralnej w reż. Jana Englerta i Agnieszki Glińskiej. Debiutował także w teatrze w Poznaniu w roli Romea w inscenizacji Janusza Wiśniewskiego. W 2006 roku zdążył zagrać w komedii romantycznej Dlaczego nie! i jedną z głównych ról w serialu Królowie śródmieścia w reż. Anny Jadowskiej i Macieja Migasa. Zadebiutował także w teatrze telewizji główną rolą w Komu wierzycie w reż. Macieja Pieprzycy. W latach 2006–2007 zagrał w filmie Katyń w reż. Andrzeja Wajdy a następnie (2007) w Jutro idziemy do kina w reż. Michała Kwiecińskiego.
W latach 2008–2014 grał w serialu wojennym Czas honoru wcielał się w jedną z głównych ról Janka Markiewicza – żołnierza Związku Walki Zbrojnej i Armii Krajowej (ZWZ–AK) tzw.Cichociemnego. Serial emitowany był na antenie programu telewizyjnego TVP2. Wziął udział w 5. edycji teleturnieju Wielki Test z Historii. Zagrał również w teledysku zespołu Syrop do piosenki „Młynek” oraz w teledysku Izy Lach do piosenki „Chociaż raz”. Od 13 kwietnia 2013 do 26 listopada 2016 emitowany był serial Komisarz Alex, gdzie grał komisarza Michała Orlicza.
Jesienią 2017 roku stacja TVN wyemitowała drugą edycję programu Azja Express z udziałem Pawlickiego. Jego kompanem został aktor Paweł Ławrynowicz[1], z którym zajął pierwsze miejsce w finale.

Filmografia

    2017: Volta, jako pułkownik Krasiński
    2017: W rytmie serca, jako Andrzej Siedlecki (odc. 5, 9, 12)
    2016: Na dobre i na złe, jako Filip Leśniewski (odc. 628)
    2016: Wszystko Gra, jako Antoni Lis / Woland Lis
    2016: Na noże, jako Bogdan Serafin
    2016: Ojciec Mateusz, jako Marcin Górski (odc. 207)
    2015: Skazane, jako Rafał Janisz, mąż Marty
    2013–2016: Komisarz Alex, jako komisarz Michał Orlicz
    2013: Papusza, jako Jerzy Ficowski
    2012: Big Love, jako Maciek Dolny
    2012: Kac Wawa, jako Jarek
    2011: Ojciec Mateusz, jako Julian Dębski (odc. 67)
    2011: Instynkt, jako Kamil Małecki (odc. 2)
    2011: Los numeros, jako Adam
    2011: Cudowne lato, jako Konrad Gadowski
    2010: Kołysanka, jako ministrant
    2009: Naznaczony, jako Jacek Kotulski, przyjaciel Andrzeja, brat Marty (odc. 5)
    2009: Drzazgi, jako Robert Sojka
    2009: Wszystko, jako facet Moniki
    2009: Ostatnia akcja, jako Robert Malinowski
    2009: Incydent, jako Michał Kwieciński
    2008–2014: Czas honoru, jako Janek Markiewicz
    2008: Jeszcze nie wieczór, jako student
    2007: Jutro idziemy do kina, jako Piotr Dołowy
    2007: Dlaczego nie!, jako Piotr
    2007: Katyń, jako Tadeusz, syn Elżbiety
    2006: Królowie śródmieścia, jako Artur
    2005: Z odzysku, jako Wojtek
    2004: Kryminalni, jako Paweł Straszyński (odc. 6)
    2004–2005: Pensjonat pod Różą, jako „Pająk”, kolega Mikołaja (odc. 31, 43)
    2004: Rodzinka, jako Tomek, kolega Kingi (odc. 10, 14)
    1997: Klan, jako uczeń LVI Liceum Ogólnokształcącego im. Tetmajera

Teatr

    2016: Matki i Synowie – obsada aktorska (Will), Teatr „Polonia”
    2010: Showtime – obsada aktorska (Nick), Teatr Nowy Praga
    2009: HollyDay – obsada aktorska (Jim), Teatr Studio
    2009: Fredro dla dorosłych mężów i żon – obsada aktorska (Alfred), Teatr Komedia
    2008: Pozory mylą – obsada aktorska (Justin)
    2008: Przesilenie – występ gościnny, obsada aktorska (Dennis Dutton)
    2007: Oskarżeni. Śmierć sierżanta Karosa – obsada aktorska (Andrzej Hybik), Sceny Faktu Teatru Telewizji
    2006: Komu wierzycie? – obsada aktorska (Aleksander)

Polski dubbing

    2017: Star Wars: Battlefront II, jako Del Meeko[2]
    2017: Auta 3 jako Jackson Sztorm
    2015: Mały Książę, jako Lis
    2015: Ant-Man, jako Luis
    2013: Turbo, jako Turbo
    2013: Oz: Wielki i potężny, jako Oz
    2010: Psy i koty: Odwet Kitty
    2010: Super Hero Squad, jako Iron Man
    2008: Speed Racer, jako Speed

Inne

    2015: VI Koncert Niepodległości „Rok 1980” w Muzeum Powstania Warszawskiego – narrator[3]

Nagrody i wyróżnienia

    2009: Uhonorowany nagrodą „Róże Gali” w kategorii Piękny Debiut[4]
    2007: Nagroda aktorska na Ogólnopolskim Festiwalu Sztuki Filmowej Prowincjonalia we Wrześni za film Z odzysku
    2007: „Odkrycie Festiwalu” na Ogólnopolskim Festiwalu Sztuki Filmowej Prowincjonalia we Wrześni za film Z odzysku
    2007: Nagroda za debiut aktorski w głównej roli męskiej na Koszalińskim Festiwalu Debiutów Filmowych Młodzi i Film za film Z odzysku
    2006: Nagroda za główną rolę męską na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Salonikach za film Z odzysku
    2006: Nagroda za najlepszą rolę męską na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Bratysławie za film Z odzysku.

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: