Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Cezary Kosiński

Cezary Kosiński

Cezary Kosiński (ur. 8 kwietnia 1973 w Bielsku Podlaskim) – polski aktor filmowy i teatralny, prezenter telewizyjny.

Życiorys

Młodość spędził w Brańsku, gdzie mieszkał wraz z rodzicami i uczęszczał do szkoły. W roku 1992 ukończył liceum w Ciechanowcu. W 1996 roku ukończył Wydział Aktorski warszawskiej PWST. Rok później Grzegorz Jarzyna obsadził go w roli Sidneya Price’a w spektaklu Bzik tropikalny (Teatr Rozmaitości w Warszawie). Kosiński grał także w innych przedstawieniach tego reżysera – m.in. Albina w Magnetyzmie serca według Aleksandra Fredry. Do ważniejszych wcieleń teatralnych Kosińskiego należy tytułowa rola w Księciu Myszkinie inspirowanym Idiotą Fiodora Dostojewskiego.
Wystąpił w ponad 40 filmach i serialach. Do ważniejszych wcieleń filmowych w dorobku Kosińskiego należy Tadeusz Frei z Długu Krzysztofa Krauzego. Szerszą popularność zawdzięcza roli doktora Jacka Mejera w serialu Na dobre i na złe. W 2007 roku prowadził w TVP 2 wspólnie z Pawłem Burczykiem teleturniej Wielki Poker.
Żonaty, ma córkę i syna.

Filmografia

    od 2016: Druga szansa, jako doktor Artur Małecki
    2015: Demon, jako ksiądz
    2014: Baron24, jako Gerard, komornik
    2013: Lekarze, jako Zbigniew Olecki (odc. 35)
    2013: Głęboka woda, jako Tadeusz Lutek
    2011: Jak się pozbyć cellulitu, jako Jerzy/Jerry
    2010: Projekt dziecko, czyli ojciec potrzebny od zaraz, jako Marian
    2010–2011: Licencja na wychowanie, jako Paweł Leszczyński
    2009: Zero, jako pracownik firmy prezesa
    2009: 39 i pół, jako Abażur
    2008: Czas honoru, jako Konrad Gross (odc. 11)
    2007: Testosteron, jako Janis
    2006: Wino truskawkowe
    2005: Pogromczynie mitów, jako informator
    2004: Nigdy w życiu!, jako Krzysztof
    2003: Ciało, jako Cezar
    2002: Pianista, jako Lednicki
    2002: Himilsbach – Prawdy, bujdy, czarne dziury, jako Dziki Jaś
    2002: Kariera Nikosia Dyzmy, jako instruktor jazdy
    2002: Superprodukcja, jako syn krytyka Czesława
    2001: Sieć, jako Cezary Skowronek
    2001: Pieniądze to nie wszystko, jako Gołąbek
    2000: Cud purymowy, jako rabin
    2000: Słoneczna włócznia, jako Edi (odc. 4 i 5)
    1999–2007, 2010: Na dobre i na złe, jako doktor Jacek Mejer (chirurg)
    1999: Fuks, jako boy hotelowy
    1999: Dług, jako Tadeusz
    1999: Pan Tadeusz, jako Bartłomiej Dobrzyński „Brzytewka”
    1998: Gwiezdny Pirat, jako sprzedawca (odc. 1)

Polski dubbing

    2008: Dziewczyny Cheetah 3 – Vik
    2007: Ratatuj – Linguini
    2005: Garbi: super bryka – Crash
    1997: Star Trek: Voyager

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: