Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Cezary Żak

Cezary Żak

Cezary Żak (ur. 22 sierpnia 1961 w Brzegu Dolnym) – polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny, reżyser teatralny.

Aktor charakterystyczny, który swoją popularność zawdzięcza głównie udanej kreacji komediowej w serialu "Miodowe lata".  Jest absolwentem PWST we Wrocławiu. Przed kamerami zadebiutował w 1993 r. niewielkąrolą w serialu "Czterdziestolatek - 20 lat później". Do dnia dzisiejszego ma na swoim koncie role w wielu znanych produkcjach kinowych i telewizyjnych. Mogliśmy go podziwiać w "Cwale" Zanussiego, "Pułkowniku Kwiatkowskim" Kutza, czy "Kilerze" Machulskiego. Cezary Żak był aktorem warszawskiego Teatru Powszechnego, aktualnie związany jest  z warszawskimi Teatrami Fundacji Krystyny Jandy Polonia i Och-Teatrem.
Jego dorobek artystyczny jest imponujący, ale najbardziej kojarzony jest z serialami: Miodowe lata, Ranczo, Ludzie Chudego. Więcej tutaj

Filmografia

    Sensacje XX wieku (1983-2005) jako Hermann Göring (oraz wiele innych ról)
    Nagłe zawirowanie czyli most (1993)
    Czterdziestolatek 20 lat później (1993) jako szofer
    Magneto w Autrement (1993) jako ksiądz
    Obcy musi fruwać (1993) jako skin
    Polska śmierć (1994) jako facet
    Cwał (1995)
    Daleko od siebie (1995) jako patolog
    Gracze (1995) jako ksiądz Jaworski
    Sobowtór (1995)
    Odwiedziny (1995)
    Wielka forsa (1995)
    Ostatni raz (1995)
    Maszyna zmian (1995) jako policjant
    Matki, żony i kochanki (1995)
    Pułkownik Kwiatkowski (1995) jako porucznik Brzóska
    Tajemnica Sagali (1996) jako Mogo
    Ekstradycja 2 (1996) jako Gruby
    Nocne graffiti (1996) jako dowódca straży
    Wirus (1996) jako złodziej skutera
    Odwiedź mnie we śnie (1996) jako Garus
    Słaba wiara (1996) jako kierowca
    Klan (1997-2002, od 2017) jako Józio
    Taekwondo (1997) jako właściciel restauracji
    Młode wilki 1/2 (1997) jako adwokat
    Musisz żyć (1997) jako psycholog z kontenera
    Królowa złodziei (Marion du faouet – chef de volerus) (1997)
    Kroniki domowe (1997) jako przewodniczący
    Kiler (1997) jako Barman
    Gniew (1997) jako policjant
    Pułapka (1997) jako Mały
    Prostytutki (1997) jako Niemiec
    Gwiezdny Pirat (1998) jako Max Rajner
    13 posterunek (1998) jako monter telefoniczny
    Miodowe lata (1998-2003) jako Karol Krawczyk
    Niemcy (Germans) (1998) jako oficer gestapo
    Na dobre i na złe (1999-2006) jako Roman Ziętek
    Tygrysy Europy (1999) jako pan Lolek
    Ajlawju (1999) jako Rysiek
    Fuks (1999) jako taksówkarz
    Świat według Kiepskich (odcinek specjalny/sylwestrowy) pt. Wielki bal (1999/2000) jako Karol Krawczyk
    Wszystkie pieniądze świata (1999) jako Svoboda czcionką
    Wielkie rzeczy: Sieć (2000) jako monter telewizji kablowej
    Wielkie rzeczy: System (2000) jako monter telewizji kablowej
    Słoneczna włócznia (2001) jako burmistrz
    Garderoba damska (2001) jako mężczyzna
    Dzień świra (2002) jako dentysta
    Zemsta (2002) jako kuchmistrz Perełka
    Kasia i Tomek (2002-2003) jako Marcin, przyjaciel Tomka sprzed lat
    Zróbmy sobie wnuka (2003) jako Ciężki
    Dziupla Cezara (2004) jako Karol Krawczyk
    Pensjonat pod Różą (2004-2006)
    Całkiem nowe lata miodowe (2004) jako Karol Krawczyk
    Sublokatorzy (2004) jako ksiądz Marian
    RajUstopy (2005) jako Piotr
    My baby (2006)
    Wszyscy jesteśmy Chrystusami (2006) jako Sanitariusz w Izbie Wytrzeźwień
    Oficerowie (2006) jako Rysio, producent TV Max
    Czeka na nas świat (2006) jako Bogacz
    Ranczo (2006-2016) jako ks. biskup pomocniczy Piotr Kozioł / prezes Polskiej Partii Uczciwości, Prezydent RP Paweł Kozioł
    Tajemnica twierdzy szyfrów (2007) jako Harry Sauer
    Halo Hans! (2007) jako pułkownik Jabłuszenko
    Ranczo Wilkowyje (2007) jako (rola podwójna) Ksiądz Piotr Kozioł / Wójt Paweł Kozioł
    Trzeci oficer (2008) jako producent
    Ciacho (2010) jako komendant
    Ludzie Chudego (2010-2011) jako komisarz Tadeusz Chudy Chudziszewski
    Hotel 52 (2012) jako Lesław (odc. 58)
    Barwy szczęścia (2016) jako biznesmen Roman Berg
    Druga szansa (od 2017) jako Henryk Zieliński, producent filmowy[3]
    M jak miłość (2017) jako Grzegorz Kozłowski (odcinki: 1299-1301, 1305)
    Ucho prezesa (2017) jako Zwierzchnik Policji
    W rytmie serca (od 2018) jako Karol Krawczyk (od odcinka 17)

Polski dubbing

    Kajko i Kokosz (2005) jako Kokosz
    Stefan Malutki (2006) jako Stefan Malutki
    Garfield: Festyn humoru (2008) jako Garfield
    WALL·E (2008) jako Kapitan
    Załoga G (2009) jako Ben
    Garfield: Koty górą (2009) jako Garfield
    Shrek Forever (2010) jako Pichcik
    Mike i Molly (2010-obecnie) jako Vince Moranto
    Mniam! (2011)
    Żółwik Sammy 2 (2012) jako Filip
    Rycerz Blaszka. Pogromca smoków (2013) jako Kelwin Popiołek
    Czarnoksiężnik z Oz: Powrót Dorotki (2014) jako Sowa Mądralek

Na deskach teatru WojArt zagrał w: