Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Dominika Figurska

Dominika Figurska

Dominika Figurska (ur. 28 grudnia 1978 w Elblągu) – polska aktorka teatralna i filmowa oraz dziennikarka telewizyjna.

Studia i praca aktorska

W 2001 roku ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie. Od 2001 roku występuje w Teatrze Polskim we Wrocławiu. Wraz z mężem – Michałem Chorosińskim i córką Nastką grała w serialu M jak miłość. W 2016 wystąpiła w filmie Smoleńsk jako Wdowa smoleńska.
Dziennikarstwo

Od 2016 roku redaktor Dominika Figurska jest prezenterką programów telewizyjnych. Prowadzi, wraz z Mateuszem Maranowskim program "Polska na dzień dobry. Weekend" w Telewizji Republika[2]. W TVP, na kanale TVP ABC prowadzi program "Moda na rodzinę". Od 27 października 2017 współprowadzi również publicystyczno-satyryczny program W tyle wizji i W tyle wizji extra na antenie TVP INFO.

Życie prywatne

Jest matką pięciorga dzieci – Anastazji, Matyldy, Józefa, Piotra i Jana Pawła. Wraz z mężem została ambasadorem zorganizowanych w Krakowie Światowych Dni Młodzieży 2016.

Filmografia

    1999: Egzekutor
    1999: Skok
    1999: Na dobre i na złe jako Kaja
    2000: 6 dni strusia
    2000: Enduro Bojz
    2000: Nie ma zmiłuj
    2001: Zostać miss, jako Zosia
    2002–2003: Gorący Temat, jako Anna Musiał
    2002–2009: M jak miłość, jako Ewa Nowicka-Skalska
    2004: W dół kolorowym wzgórzem
    2004–2005: Pierwsza miłość, jako Sylwia Majchrzak
    2010: Ratownicy, jako kurator Joanna Krawczyk
    2011: Na Wspólnej, jako Nina Lassota, zastępca naczelnego
    2011: Aida, jako Teresa (odc. 11)
    2012: Lekarze, jako chirurg Edyta w szpitalu w Warszawie
    2013–2016: Barwy szczęścia, jako Karolina Florczak, matka Hani
    2013: Prawo Agaty, jako mama Błażeja
    2015: Singielka, jako Olga, pomoc dentystyczna w gabinecie Olgierda
    2016: Smoleńsk, jako wdowa smoleńska
    2017: Dwie korony, jako matka o. Maksymiliana Kolbego

Występy gościnne

    2005: Biuro kryminalne, jako Irena Sukowa
    2005: Szanse finanse (odc.9) - Iza
    2012: Szpilki na Giewoncie (odc. 51)
    2016: Ojciec Mateusz (odc. 210), jako Joanna Gabryś, żona Tomasza

Programy rozrywkowe

    2007 – wzięła udział w I edycji programu Jak oni śpiewają.

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: