Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Dorota Pomykała

Dorota Pomykała

Dorota Pomykała (ur. 3 lipca 1956 w Świerklańcu) – polska aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna.
W 1975 ukończyła I Liceum Ogólnokształcące im. Jana Smolenia w Bytomiu, a w 1979 roku PWST w Krakowie.
Występowała w Piwnicy pod Baranami, a także w Teatrze Nowym w Łodzi, Teatrze Rozmaitości, Teatrze
im. Stefana Żeromskiego w Kielcach, Teatrze Bagatela i Teatrze im. Juliusza Słowackiego.
Obecnie aktorka Teatru Starego w Krakowie.
Od 1992 r. prowadzi z Danutą Owczarek Studio Aktorskie "ART – PLAY" i dwuletnią Policealną Szkołę Aktorską w Pałacu Młodzieży w Katowicach.

Wybrana filmografia

    2016: Bóg w Krakowie - kwiaciarka Marysia, ciotka Julki
    2015: Singielka - Sława, matka Elki
    2013-2014: To nie koniec świata – Halina
    2013: Na dobre i na złe – pacjentka Krysia (od.523)
    2012: Prawo Agaty – Elżbieta Karska (odc.5)
    2011: Głęboka woda – Monika Karcz, córka Heleny (odc. 8)
    2010-2012: Szpilki na Giewoncie – Lucyna Skorupa, żona Jędrka Skorupy
    2010 Prymas w Komańczy Scena Faktu – przełożona
    2009-2013: Blondynka – felczerowa Eleonora Sobierajowa
    2008-2009: BrzydUla – Alicja Milewska
    2008: Zgorszenie publiczne – ciocia Luca
    2008: Senność – matka Adama
    2008: Apetyt na miłość - teściowa Joanny
    2007-2009: Plebania – matka Wikarego Ks. Antoniego Króla
    2005: Oda do radości – matka Agi
    2005: Z odzysku – Matka
    2002: Moje miasto – matka "Goździka"
    1999: Królowa aniołów – Anna Skłodowska
    1994: Spis cudzołożnic – Jola Łukasik
    1993: Lepiej być piękną i bogatą – Olga
    1991: Kaj's Fodselsdag – Magdalena
    1989: Szklany dom – Wanda Barańska, matka Dorotki
    1989: Chce mi się wyć – Marta
    1987: Dorastanie – Basia, dziewczyna, potem żona, Tadeusza Leszkiewicza
    1986: Weryfikacja – Elżbieta, była partnerka Labusa
    1986: Blisko, coraz bliżej – Wanda Pasternik, żona Henryka
    1982: Wielki Szu – prostytutka Jola
    1982: Odwet – recepcjonistka w schronisku
    1981: Wolny strzelec – żona Piotra Wisłockiego
    1980: Z biegiem lat, z biegiem dni... – panna Ciuciumkiewiczówna
    1980: Ukryty w słońcu – Beata
    1980: Punkt widzenia – Liliana Ogroszko
    1979: Terrarium – Lucyna, była dziewczyna Michała
    1979: Ojciec królowej – Helena Pogorzelska
    1978: Układ krążenia – Dorota, pomocnica zielarki
    1978: Ślad na ziemi – gość na przyjęciu złotych godów u Jasparskich
    1978: Biały mazur – młoda dama
    1978: Aktorzy prowincjonalni – młoda aktorka

Nagrody

    Pierwsze miejsce w Przeglądzie Piosenki Aktorsko-Literackiej 1979
    2002 – 27. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych: Nagroda za drugoplanową rolę kobiecą za Moje miasto

Żródło: Wikipedia

 

Na deskach teatru WojArt zagrała w: