Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Janusz Chabior

Janusz Chabior

Janusz Chabior (ur. 17 lutego 1963 w Legnicy) – polski aktor filmowy, teatralny i telewizyjny.

Życiorys

Absolwent technikum samochodowego. Karierę zaczął w Teatrze Dramatycznym w Legnicy (1991–1999), następnie grał w Teatrze im. Heleny Modrzejewskiej w Legnicy (1999–2006). W 2000 zdał aktorski egzamin eksternistyczny. Od 2006 aktor gra w Teatrze Rozmaitości w Warszawie. Pracował też jako reżyser, scenarzysta i asystent reżysera. W 2004 zagrał wielokrotnie nagradzaną rolę Wiktora w Made in Poland Przemysława Wojcieszka.

Rozwiedziony z aktorką Anitą Poddębniak.

Filmografia

    1993: Magneto – jako Władeczek
    1993: Obcy musi fruwać – jako polski skin w pociągu
    1994: Polska śmierć
    1997: Charakter
    1998: Dom Pirków – jako listonosz
    1999–2007: Świat według Kiepskich – jako przedstawiciel „Guinnessa” (odc. 4) / agent (odc. 45) / docent (odc. 54) / redaktor (odc. 67) / profesor (odc. 73) / Mieczysław Antychryst (odc. 113) / komornik Karol Grzmot (odc. 139) / Włodzimierz Nieczuły (odc. 199)
    2000: Nie ma zmiłuj
    1999–2005: Lokatorzy – jako Mieciu (odc. 8); Edzio (odc. 144); Czesiek Krupa (odc. 216)
    2000–2001: Adam i Ewa – jako policjant przyjmujący zgłoszenie o zaginięciu Magdy
    2001: Gulczas, a jak myślisz... – jako detektyw Jakubowski
    2001: Jutro będzie niebo – jako policjant
    2001: Reich – jako człowiek „Wieśka”
    2001: Wiedźmin – jako zbir
    2002: Wiedźmin – jako jednooki zbir Falvicka (odc. 12)
    2003: Królowa chmur – jako uczestnik blokady
    2003: Symetria – jako oddziałowy
    2003: Tak czy nie? – jako Ireneusz Strzałkowski (odc. 5-8)
    2003: Zaginiona – jako Giczewski (odc. 3)
    2004: Fala zbrodni – jako brat zabitego (odc. 8)
    2004: Na dobre i na złe – jako Makry (odc. 178)
    2004: Czwarta władza – jako ochroniarz
    2005: Przebacz – jako Borek
    2005: PitBull – jako Ciągły
    2005: Boża podszewka II – jako żołnierz rosyjski (odc. 6)
    2005: Dziki 2: Pojedynek – jako Ernest „Hemingway” (odc. 2)
    2005: Egzamin z życia – jako Faraon (odc. 19)
    2005: Jestem – jako mężczyzna z promu
    2005: Oda do radości – jako rybak Rysiek (cz. 3)
    2005: PitBull – jako „Ciągły”
    2006: Apetyt na miłość – jako Rysiek, pracownik schroniska dla zwierząt
    2006: Dublerzy
    2006: Dublerzy
    2006: Fundacja – jako ekspert
    2006: Oficerowie – jako Doenitz, były żołnierz Legii Cudzoziemskiej
    2006: Magiczne drzewo – jako pracownik sklepu obuwniczego (odc. 6)
    2006: Fałszerze – powrót Sfory – jako uczestnik spotkania AA (odc. 8)
    2006–2007: Kopciuszek – jako Maciej Furman
    2007: Futro – jako Wiktor Szymoniuk
    2007: Kryminalni – jako Ostry (odc. 80)
    2007: Odwróceni – jako Ryszard Nowak „Rysiek”
    2007: Świadek koronny – jako Ryszard Nowak „Rysiek”
    2007: Wszystko będzie dobrze – jako lekarz
    2007: Środa, czwartek rano – jako „Pała”
    2007: Sąsiedzi – jako gospodarz restauracji pod Dębami (odc. 129)
    2008: I kto tu rządzi? (odc. 40)
    2008: Czas honoru – jako chłop Mielczarek (odc. 8 i 9)
    2008: Hotel pod żyrafą i nosorożcem – jako producent filmowy (odc. 11)
    2008: Londyńczycy – jako Jacek „Doktor”
    2008: Mała Moskwa – jako porucznik Szczerba
    2008: Mała Moskwa – jako porucznik Szczerba (odc. 1 i 4)
    2009: Naznaczony – jako pacjent „Pułkownik” (odc. 2 i 5)
    2009: Ostatnia akcja – jako Matulak
    2009: Świnki – jako pan Andrzej, handlarz opon
    2009: Na Wspólnej – jako naczelny
    2009: Zero – jako recepcjonista
    2009–2017: Ojciec Mateusz – jako Lenar (odc. 17); Kolarczyk (odc. 97); Marian (odc. 217)
    2009: Hel – jako pacjent Malec
    2009: Lunatycy – jako mężczyzna na ulicy
    2009: Dekalog 89+ (cz. 3)
    2010: Erratum – jako syn Antoniego Michalaka
    2010: Kołysanka – jako dziadek Makarewicz
    2010: Made in Poland – jako Wiktor
    2010: Matka Teresa od kotów – jako Jacek
    2010: Powiedz prawdę, przecież cię nie biję – jako ojciec
    2010: Różyczka – jako mężczyzna w restauracji
    2010: Robert Mitchum nie żyje – jako recepcjonista
    2010: Usta usta – jako Szymon Bogusz (odc. 19)
    2010: Nowa – jako Radosław Sieradz (odc. 10)
    2011: Trzy siostry T – jako Stach, mąż Sabiny
    2011: Proste pragnienia
    2011: Ki – jako taksówkarz
    2011: Instynkt – jako dozorca Karlik (odc. 9)
    2011: Daas – jako Łabędzki
    2011–2012: Szpilki na Giewoncie – jako ojciec Konstanty
    2011–2014: Komisarz Alex – jako patolog Leon
    2012: W sypialni – jako kupiec
    2012: Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć – jako kapitan Socha
    2012: Paradoks – jako komisarz Marian Walendziak (odc. 12 i 13)
    2013: Lekarze – jako Zygmunt (odc. 14)
    2013: Warszawskie historie
    2013: Ostatnie piętro – jako Derczyński
    2013: Drogówka – jako Jasiu
    2013: Chce się żyć – jako „Łysy”
    2014: Służby specjalne – jako pułkownik Marian Bońka
    2014: Hardkor Disko – jako ojciec
    2015: Disco polo jako Witek
    2016: Wołyń jako ksiądz Józef
    od 2017: Druga szansa jako Marek Szczepański "Dziadek", ojciec Justyny

Dubbing

    2010: Muminki w pogoni za kometą – jako Włóczykij
    2010: Tulisie. Przygoda w słonecznej krainie – jako Król
    2012: Let It Shine
    2013: Iron Man 3 – jako Savin

Role teatralne

    2000: Ballada o Zakaczawiu, reż. Jacek Głomb, Teatr im. Heleny Modrzejewskiej w Legnicy
    2002: Obywatel M – historyja, reż. Jacek Głomb, Teatr im. Heleny Modrzejewskiej w Legnicy
    2004: Made In Poland, reż. Przemysław Wojcieszek, Teatr im. Heleny Modrzejewskiej w Legnicy
    2004: Portowa opowieść, reż. Paweł Kamza, Teatr im. Heleny Modrzejewskiej w Legnicy
    2004: Szaweł, reż. Jacek Głomb, Teatr im. Heleny Modrzejewskiej w Legnicy
    2004: Tlen, Iwan Wyrypajew, reż. Aleksandra Konieczna, Teatr Rozmaitości w Warszawie (w obsadzie od 2007 roku)
    2005: Cokolwiek się zdarzy, kocham cię, reż. Przemysław Wojcieszek, Teatr Rozmaitości w Warszawie (w obsadzie od 2006 roku)
    2006: Dwoje biednych Rumunów mówiących po polsku, reż. Przemysław Wojcieszek, Teatr Rozmaitości w Warszawie
    2006: Operacja „Dunaj”, reż. Jacek Głomb, Teatr im. Heleny Modrzejewskiej w Legnicy
    2006: Weź, przestań, reż. Jan Klata, Teatr Rozmaitości w Warszawie
    2007: Szewcy u bram, reż. Jan Klata, Teatr Rozmaitości w Warszawie
    2009: Moralność pani Dulskiej, czyli w poszukiwaniu zagubionego czakramu, reż. Bartosz Szydłowski, Teatr Łaźnia Nowa
    2010: „Sprzedawcy Gumek” reż Artur Tyszkiewicz, Teatr Imka
    2010: Oczarowanie, reż. Marek Fiedor, Teatr Studio
    2011: Generał, reż. Aleksandra Popławska i Marek Kalita, Teatr IMKA

Teledyski

Gościnne występy:

    2011: Nomada – Katarzyna Nosowska reż. Krzysztof Skonieczny,
    2011: Komedia – Muzykoterapia reż. Krzysztof Skonieczny,
    2011: Ukryte – Myslovitz z albumu Nieważne jak wysoko jesteśmy... reż. Krzysztof Skonieczny i Marcin Starzecki,
    2011: Krzyżówka dnia – Monika Brodka z albumu Granda reż. Krzysztof Skonieczny,
    2011: Nie ma cwaniaka na warszawiaka – Projekt Warszawiak reż. Krzysztof Skonieczny i Marcin Starzecki,
    2011: Magnes – Pogodno reż. Krzysztof Skonieczny,
    2012: Defto – Jamal reż. Krzysztof Skonieczny,
    2012: Mogliśmy wszystko – donGURALesko reż. Krzysztof Skonieczny,
    2014: Chleb – Mister D. & Anja Rubik[2]

Osiągnięcia

    1995: Nagroda – „Platynowy Iglak”
    2004: Wyróżnienie za rolę Rufusa w przedstawieniu „Szaweł” na III Festiwalu Prapremier w Bydgoszczy
    2005: Nagroda główna za rolę Wiktora w „Made in Poland” na V Festiwalu Dramaturgii Współczesnej „Rzeczywistość Przedstawiona” w Zabrzu
    2005: Nagroda aktorska za Wiktora w „Made in Poland” na IV Festiwalu Prapremier w Bydgoszczy
    2005: Nagroda – Złota Iglica za rolę Wiktora w „Made in Poland”
    2005: Nagroda za rolę Wiktora w przedstawieniu „Made in Poland” na XI Ogólnopolskim Konkursie Na Wystawienie Sztuki Współczesnej w Warszawie
    2005: Nagroda za rolę Wiktora w przedstawieniu „Made in Poland” Przemysława Wojcieszka na XLV Festiwalu Sztuki Aktorskiej w Kaliszu.

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: