Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Kacper Kuszewski

Kacper Kuszewski

Kacper Kuszewski (ur. 21 czerwca 1976 w Słupsku) – polski aktor filmowy i dubbingowy, wokalista.

Życiorys

Kacper Kuszewski jest synem Małgorzaty Szudarskiej i aktora Jarosława Kuszewskiego. Dorastał w Gdyni. Uczył się w państwowej szkole muzycznej im. Artura Rubinsteina w Bydgoszczy. W 1999 ukończył studia w Akademii Teatralnej w Warszawie.

Kariera

Jest aktorem Teatru Pieśń Kozła we Wrocławiu.
Od 8 marca do 31 maja 2008 brał udział w trzeciej edycji programu muzycznego telewizji Polsat Jak oni śpiewają. Dotarł do finału programu, w którym zajął trzecie miejsce. Od 4 września do 27 listopada 2011 brał udział w trzynastej edycji programu TVN Taniec z gwiazdami. Jego partnerką taneczną była Anna Głogowska, z którą zajął pierwsze miejsce w finale.
23 marca 2015 wydał debiutancki album studyjny, zatytułowany Album Rodzinny, zawierający jedenaście utworów w stylistyce szlagierów międzywojennych. Od 2016 roku jest wokalistą zespołu Leszcze.
Jesienią 2017 roku telewizja Polsat wyemitowała ósmą edycję programu Twoja twarz brzmi znajomo z udziałem Kuszewskiego. Wygrał dziewiąty odcinek programu, wcielając się w rolę Mieczysława Fogga (otrzymał za tę rolę rekordową liczbę 70 punktów). W nagrodę otrzymał czek w wysokości 10 tys. zł., który przekazał na Fundację Dzieciom „Zdążyć z Pomocą” na zakup wózka elektrycznego na rzecz podopiecznej Oliwii Dunaj. Po dziewięciu odcinkach dotarł do finału z największą w historii programu liczbą 285 punktów. Zajął pierwsze miejsce, wcielając się w finale w Marię Callas. Nagrodę w wysokości 100 tys. zł. przekazał na rzecz fundacji Centrum Praw Kobiet. Od dziewiątej edycji zasiada za panelem jurorskim show.

Filmografia

Aktor

    1999: Jak narkotyk – student
    1999: Wszystkie pieniądze świata – Zygmuś „Fagot”
    od 2000: M jak miłość – Marek Mostowiak
    2000: Strefa ciszy – „Mały”
    2000: Twarze i maski – pielęgniarz (występ gościnny)
    2005: Karol. Człowiek, który został papieżem – Witold Brożek
    2008: Pseudonim Anoda (spektakl Teatru Telewizji) – Bogdan
    2013: Hotel 52 – Filip Malik, partner Mai
    2014: Wkręceni – komendant Grygalewicz
    2015: Wkręceni 2 – komendant Grygalewicz

Polski dubbing

    2016: Miki i raźni rajdowcy – Myszka Miki
    2011: Gwiezdne wojny: część VI – Powrót Jedi – Luke Skywalker
    2011: Gwiezdne wojny: część V – Imperium kontratakuje – Luke Skywalker
    2011: Gwiezdne wojny: część IV – Nowa nadzieja – Luke Skywalker
    2010: Legendy sowiego królestwa: Strażnicy Ga’Hoole – Digger
    2010: Psy i koty: Odwet Kitty – Szymuś
    2008: Viva High School Musical Meksyk: Pojedynek – Cesar
    2007: Lissi na lodzie – Lissi
    2006: Klub przyjaciół Myszki Miki – Myszka Miki
    2004: Harry Potter i więzień Azkabanu – Percy Weasley
    2004: Mickey: Bardziej bajkowe święta – Myszka Miki
    2004: Baśniowy Świat 6 – Myszka Miki
    2004: Scooby-Doo 2: Potwory na gigancie – Fred Jones
    2004: Mickey, Donald, Goofy: Trzej muszkieterowie – Myszka Miki
    2003: Atlantyda: Powrót Milo – Milo
    2002: Królewska broda – Rufus Golibroda
    2002: Harry Potter i Komnata Tajemnic – Percy Weasley
    2001: Atlantyda – Zaginiony ląd – Milo
    2001: Zakochany kundel II: Przygody Chapsa – Chaps
    2001: Harry Potter i Kamień Filozoficzny – Percy Weasley
    1999-2002: Baśnie Braci Grimm: Simsala Grimm – Jojo
    1996-1998: Mała księga dżungli – Shere Khan
    1994: Aladyn: Powrót Dżafara – wykonanie piosenki
    1994: Władca ksiąg
    1983: Miki i Donald przedstawiają Goofy’ego sportowca – Myszka Miki
    1983: Kaczor Donald przedstawia – Myszka Miki (na przemian z Piotrem Grabowskim i Jackiem Bończykiem)
    1976-1978: Jabberjaw – Jabberjaw

Programy rozrywkowe

    2008: Jak oni śpiewają (Polsat) – uczestnik 3. edycji, zajął 3. miejsce
    2011: Taniec z gwiazdami (TVN) – uczestnik, zwycięzca 13. edycji
    2017: Twoja twarz brzmi znajomo (Polsat) – uczestnik, zwycięzca 8. edycji
    od 2018: Twoja twarz brzmi znajomo (Polsat) – juror[9]

Dyskografia

Albumy

    Album Rodzinny (2015)

źródło: wikipedia