Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Katarzyna Maciąg

Katarzyna Maciąg

Katarzyna Maciąg (ur. 3 maja 1982 w Kozienicach) – polska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna.

Życiorys

Absolwentka krakowskiej PWST. Przed podjęciem studiów aktorskich przez dwa lata studiowała na Wydziale Neofilologii w Instytucie Germanistyki Uniwersytetu Warszawskiego. Debiutowała na trzecim roku studiów w spektaklu Gąska w Teatrze Śląskim im. Stanisława Wyspiańskiego w Katowicach. Była aktorką Starego Teatru w Krakowie.

Życie prywatne

W 2011 roku wyszła za mąż za biznesmena Marcina Grodziaka, z którym ma córkę Maję (ur.2012).

Filmografia

    2003: Jasny pokój (etiuda szkolna) - zjawa
    2007: Odbicie (etiuda szkolna) - obsada aktorska
    2007: Korowód - Urszula Dębska
    2008: Trzeci oficer - Zofia Chenoir (odc.7-13)
    2008: Pora mroku - Maja
    2008: Jak żyć? - prostytutka Ewa
    2008: Golgota wrocławska - Ewa, dziewczyna Krzysztofa
    2008-2009: Teraz albo nigdy! - Barbara Jasnyk
    2009: Randka w ciemno (film 2009) - Maja Linde
    2010: Panoptikon (film) - obsada aktorska
    2010: Hochzeitspolka - Małgorzata Borówka
    2010: 1920. Wojna i miłość - Lulu biedrzycka (odc.2-6,9,13)
    2011: Szpilki na Giewoncie - Marta Łukasik (odc.14-31, 33-37)
    2011: Linia życia (serial telewizyjny) - Olga Turowska-Grabowska (odc.1-3)
    2011: Hotel 52 - Grażyna Orzechowska (odc.31)
    2011,2013: Głęboka woda - Mika
    2011: Ścinki - ona
    2012: Prawo Agaty - Jadwiga Nowacka (odc.11)
    2012: Bokser (film 2012) - Katarzyna, narzeczona Przemka
    2013: Widnokres (etiuda szkolna) - Ewa
    2013: Płynące wieżowce - Anna, siostra Michała
    2013: Hotel 52 - Monika (odc.82)
    2013: Heavy mental - wróżka
    2014: Trashhhh! - Jolanta
    od 2014: O mnie się nie martw - Ewa Walczak
    2014: Mr. Badluck (etiuda szkolna) - obsada aktorska
    2014: Facet (nie)potrzebny od zaraz - Zofia Sokolnicka
    2016: Przyjaciółki (serial telewizyjny 2012) - Joanna Małek, klientka Strzeleckiego (odc.88,90-95,97)
    2017: Ojciec Mateusz - Grażyna Krupska, właścicielka salonu fryzjerskiego (odc.235)
    2017: Brat naszego Boga (spektakl telewizyjny) - Marynia
    2017: Ultraviolet (serial telewizyjny) - Ilona (odc.8)

Dubbing

    2013: Sarila − pik
    2015: Listonosz Pat - miła pani

Teatr

    PWST Kraków
        Najzwyklejszy cud Eugeniusza Szwarca (reż. Natalia Łapina, 2006), jako Królewna; Nadworny Śpioszek
        Arkadia Toma Stopparda (reż. Krzysztof Babicki, 2006), jako Thomasina Coverly
    Teatr Nowy w Krakowie
        Amok moja dziecinada Thomasa Freyera (reż. Iwo Verdal, 2007)
    Teatr Stary w Krakowie
        Oczyszczenie (reż. Petr Zelenka, 2008)
    Teatr Śląski
        Gąska Nikołaja Kolady (reż. Krzysztof Materna, 2006), jako Nina
    Teatr Telewizji
        Golgota wrocławska (reż. Jan Komasa, premiera 3 listopada 2008; Scena Faktu), jako Ewa
    Teatr Wybrzeże
        G®upa Laokoona Tadeusza Różewicza (reż. Jarosław Tumidajski, 2007), jako Córka
    Teatr Stary w Krakowie
        Czekając na Turka Andrzeja Stasiuka (reż. Mikołaj Grabowski, premiera w czerwcu 2009), jako pani Salamina
    Teatr My
        Single i remiksy Marcin Szczygielski (reż. Olaf Lubaszenko), jako Pani Prezes, od sierpnia 2014

Nagrody i wyróżnienia

    2007: XXV Festiwal Szkół Teatralnych w Łodzi za rolę Thomasiny Coverly – Arkadia Toma Stopparda
    W 2013, otrzymała – wraz z Piotrem Głowackim – nagrodę w kategorii "Najlepsza gra aktorska w kinie niezależnym" na Festiwalu Filmowym "Drzwi" w Gliwicach za film Ścinki.

źródło: wikipedia