Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Łukasz Simlat

Łukasz Simlat

Łukasz Simlat (ur. 11 grudnia 1977 w Sosnowcu) – polski aktor.

Życiorys

Absolwent II Liceum Ogólnokształcącego im. Emilii Plater w Sosnowcu. Przez dwa lata uczęszczał do studia aktorskiego ART-PLAY Doroty Pomykały i Danuty Owczarek w Katowicach. W 2000 ukończył studia w Akademii Teatralnej w Warszawie (bez dyplomu).
Po ukończeniu studiów występował gościnnie w kilku teatrach bez stałego etatu. Od 3 grudnia 2007 jest etatowym aktorem warszawskiego Teatru Powszechnego. W 2012 dzięki Agnieszce Glińskiej został członkiem zespołu artystycznego Teatru Studio w Warszawie.
Jego teatralne dokonania artystyczne zostały wielokrotnie docenione i nagrodzone. Krytycy podkreślają bogactwo środków artystycznych, jakie aktor ten potrafi wydobyć i zastosować w kreowaniu różnych – często zupełnie kontrastowych – postaci.

Role teatralne (wybór)

Akademia Teatralna, Warszawa

    1999: Dziady zbliżenia jako ksiądz Piotr (reż. Maciej Prus)
    2000: Dwaj panowie z Werony jako Proteusz (reż. Piotr Cieplak)
    2000: Mewa jako Borys Trigorin (reż. Agnieszka Glińska)

Studio Teatralne KOŁO, Warszawa

    2000: Rosyjski dramat (reż. Igor Gorzkowski)
    2000: Strona zakwitających dziewcząt jako Robert, markiz de Saint-Loup (reż. I. Gorzkowski)

Scena Prezentacje, Warszawa

    2000: Gdzie niemowlę? jako Jack Worthing (reż. Romuald Szejd)

Teatr Narodowy, Warszawa

    2001: Dożywocie jako Służący w oberży; Żyd; Muzykant (reż. Jan Englert)

Przedstawienia impresaryjne

    2003: Pułkownik Ptak jako Haczo (reż. Piotr Nowak)
    2003: Dobry wieczór kawalerski jako Młody (reż. Jerzy Bończak)

Teatr Dramatyczny, Warszawa

    2004: Zima jako żołnierz (reż. Łukasz Garlicki)

Centrum Artystyczne M25 [Mińska 25], Warszawa

    2006: Bomba jako Darek (reż. Maciej Kowalewski)

Teatr „Polonia”, Warszawa

    2006: Trzy siostry jako Solony (reż. Natasha Parry, Krystyna Janda)
    2008: Dowód jako Hal (reż. Andrzej Seweryn)

Teatr Komedia, Warszawa

    2007: Metoda jako Enric Font (reż. Piotr Łazarkiewicz)

Teatr na Woli im. Tadeusza Łomnickiego, Warszawa

    2007: Wyścig spermy jako Rajmund Hitler (reż. M. Kowalewski)

Teatr Powszechny, Warszawa

    2008: Loretta jako Dave (reż. Robert Gliński)
    2008: Febe, wróć jako Frazer (reż. Adam Guziński)
    2009: Lot nad kukułczym gniazdem jako doktor Spivey (reż. Jan Buchwald)

Teatr Telewizji

    1999: Lalek jako kolega Lalka (reż. Zbigniew Zapasiewicz)
    2004: Sceny z powstania jako oficer niemiecki (reż. zbiorowa)
    2006: Śmierć rotmistrza Pileckiego (Scena Faktu) jako Tadeusz Płużański (reż. Ryszard Bugajski)

Teatr Imka

    2010: Sprzedawcy gumek” jako Johannan (reż. Artur Tyszkiewicz)

Teatr Studio, Warszawa

    2012: „ Anna Karenina” jako Aleksiej Kriłłowicz Wroński (reż. Paweł Szkotak )
    2013: „Sąd ostateczny” jako Tomasz Hudetz (reż. Agnieszka Glińska)
    2014 „Jednocześnie” (reż. Łukasz Garlicki)
    2014 „Rewizor” (reż. Nikołaj Kolana)
    2014 „Jak zostałam wiedźmą” (reż. Agnieszka Glińska)
    2015 „ Efekt” (reż. Agnieszka Glińska)
    2016 „Wiosna” (reż. Leonardo Moreira)

Role filmowe

W filmie zadebiutował rolą epizodyczną w serialu Dom (2000). Przez jakiś czas grał drobne role w filmach (m.in. Warszawa) i serialach. Na planie II części Bożej podszewki dostrzegła go reżyser Izabella Cywińska, mimo iż spędził tam zaledwie jeden dzień zdjęciowy, i wkrótce powierzyła mu ambitną rolę rozdartego wewnętrznie Arka w produkcji Kochankowie z Marony (2005)[2]. Później Simlat miał też okazję zagrać Szymona w uhonorowanym kilkoma nagrodami filmie Statyści Michała Kwiecińskiego (2006) oraz drugoplanową, ale dającą się zapamiętać, rolę ojca Adasia we Wszyscy jesteśmy Chrystusami Marka Koterskiego[3]. Grał rolę księgowego Adama Turka w serialu BrzydUla, emitowanym w stacji TVN.

Filmografia

    2000: Dom − jako słuchacz wykładu Zbożnego (odc. 22)
    2002: Sfora − jako Bakłan (odc. 5 i 6)
    2002: Ostatnia kryjówka
    2002: Sfora: Bez litości − jako Bakłan
    2003: Warszawa − jako Jacek
    2003: Zerwany − jako „Długonogi”, wychowawca w zakładzie poprawczym
    2003: Kasia i Tomek − jako pasażer jachtu (seria III, odc. 19)
    2004: Długi weekend − jako młody wspólnik dziadka
    2004: Vinci − jako Kudra
    2005: Defekt − jako Krzysztof Grzesiak „Krab"
    2005: Wiedźmy − jako Jarecki (odc. 5)
    2005: Oficer − jako Jean-Louis (odc. 8 i 9)
    2005: PitBull − jako młody kardiolog
    2005: Kryminalni − jako Andrzej Bakowski „Chichot” (odc. 18)
    2005: Kochankowie z Marony − jako Arek
    2005: Klinika samotnych serc − jako Jacek, mąż Bogny i ojciec Maciusia (odc. 13 i 14)
    2005: Doskonałe popołudnie − jako mężczyzna podwożony przez Andrzeja
    2005: Boża podszewka II − jako Walerian Kaczor, uczestnik zebrania (odc. 10)
    2005: Pitbull − jako młody kardiolog (odc. 3)
    2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami − jako ojciec Adasia
    2006: Mrok − jako Jacek (odc. 7)
    2006: Statyści − jako Szymon
    2006: Statyści − jako Szymon
    2006−2007: Królowie śródmieścia − jako Marcin
    2006: Apetyt na miłość − jako Jasiek Krajewski, mąż Joanny
    2007: U Pana Boga w ogródku − jako agent Stasio
    2007: U Pana Boga w ogródku − jako agent Stasio (odc. 1, 2, 6-8)
    2007: Świadek koronny − jako mężczyzna zabity przez Sarnecką
    2007: Prawo miasta − jako Tadeusz Pazio (odc. 14-17)
    2007: Odwróceni − jako mężczyzna zabity przez Sarnecką (odc. 2)
    2007: Hania − jako Wojtek
    2007: Lekcje pana Kuki − jako dresiarz
    2007: Pokój szybkich randek − jako Artur Wrzesiński, mąż Natalii
    2008: Wiosna 1941 − jako Władek Kowalski
    2008: Niezawodny system − jako komornik
    2008: Nieruchomy poruszyciel − jako inspektor policji
    2008: Nie kłam kochanie − jako Igor, szef Ani, właściciel firmy ogrodniczej
    2008: Niania − jako kompozytor (odc. 107)
    2008: Na dobre i na złe − jako Irek Bochenek, brat Ryśka (odc. 343)
    2008: Mała wielka miłość − jako taksówkarz Zbyszek
    2008: Mała wielka miłość − jako taksówkarz Zbyszek (odc. 1, 3 i 4)
    2008: Hela w opałach − jako Marian (odc. 45 i 51)
    2008: Czas honoru − jako gestapowiec Ferschke (odc. 5)
    2008-2009: BrzydUla − jako Adam Turek, księgowy
    2009: Generał – zamach na Gibraltarze − jako Zygmunt Biały
    2009: Generał − jako Zygmunt Biały (odc. 2)
    2009: Naznaczony − jako Piotr (odc. 12)
    2009: Contact high − jako Marek
    2009: 39 i pół − jako profesor Henryk Malicki (odc. 32)
    2010: Trick − jako Robert
    2010: Krzysztof − jako Janusz Konecki
    2010: Ojciec Mateusz − jako „Chińczyk” (odc. 36)
    2010: Nowa − jako Robert, dyrektor oddziału banku (odc. 6)
    2010: Matka Teresa od kotów − jako makler
    2010: Maraton tańca − jako Szymuś
    2010: Lincz − jako Dariusz Grad, brat Adama
    2010: Chichot losu − jako Tadeusz Gazda (odc. 10, 12 i 13)
    2011: Wymyk − jako Jerzy
    2011: Warsaw dark − jako policjant George
    2011: Trzy siostry T − jako Janusz, ojciec Roberta
    2011: Ludzie Chudego − jako „Aldi” (odc. 14 i 15)
    2011−2013: Głęboka woda − jako Bolek Zając
    2011−2012: Bez tajemnic − jako Jacek Skotnicki
    2012: Trick − jako Robert
    2012: Paradoks − jako Roman Dworski (odc. 2)
    2012: Krew z krwi − jako Stefan Kozłowski
    2012−2013: Na krawędzi − jako Protas
    2012: Ixjana − jako Rajter-Kosmateus
    2013: Stacja Warszawa − jako Marcin Jeżewski
    2013: W imię... − jako Michał Raczewski
    2013: Drogówka − jako kierowca nissana
    2013: Bilet na Księżyc − jako pan Leszek
    2014: Zbliżenia − jako Jacek
    2014: Warsaw by night – jako Filip
    2014: Pani z przedszkola − jako Ja
    2014: Jeziorak – jako Wilhelm Bryl
    2014: Na krawędzi 2 − jako Protas
    2014: Piąte: nie odchodź − jako Andrzej Malinowski
    2015: Moje córki krowy - neurochirurg Piotr Wolski
    2016: Belfer − jako Daniel Poręba, nauczyciel WF
    2017: Konwój – jako Maciąg
    2017: Amok – jako inspektor Jacek Sokolski

Udział w dubbingu

    2010: Bestia z Wolfsberga − jako David
    2013: Jeździec znikąd − jako kapitan Jay Fuller
    2013: Hobbit: Pustkowie Smauga − jako Bard
    2014: Hobbit: Bitwa Pięciu Armii jako Bard

Nagrody, wyróżnienia, nominacje

    2000: wyróżnienie za rolę Księdza Piotra w przedstawieniu Dziady zbliżenia według Adama Mickiewicza w reżyserii Macieja Prusa, dyplom AT w Warszawie
    2000: Nagroda Prezydenta Łodzi na Łódzkich Spotkaniach Teatralnych za spektakl Strona zakwitających dziewcząt
    2000: Grand Prix Międzynarodowego Festiwalu Działań Teatralnych i Plastycznych za spektakl Rosyjski dramat
    2002: Wyróżnienie na II Festiwalu Form Teatralnych w Warszawie za rolę w monodramie Jak zjadłem psa (reż. Łukasz Garlicki)
    2003: Nagroda zespołowa na II Międzynarodowym Festiwalu Szkół Teatralnych w Warszawie za spektakl Wiśniowy sad
    2006: nominacja do nagrody im. Z. Cybulskiego
    2016: 41. Festiwal Filmowy w Gdyni – nagroda za drugoplanową rolę męską w filmie Zjednoczone stany miłości
    2017: 42. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni – nagroda za drugoplanową rolę męską w filmie Amok

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: