Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Magdalena  Stużyńska

Magdalena Stużyńska

Magdalena Stużyńska-Brauer (ur. 25 marca 1974 w Giżycku) – polska aktorka i artystka kabaretowa.

Życiorys

Jako młoda dziewczyna należała do ogniska teatralnego przy Teatrze Ochoty. W wieku 15 lat wystąpiła w spektaklu teatralnym Eksperyment w reżyserii Haliny Machulskiej. Rok później zadebiutowała na dużym ekranie w filmie Brama do raju w reżyserii Ryszarda Mocha. Zagrała tam narkomankę. Popularność przyniosła jej rola Marcysi w serialu Złotopolscy. Od 1999 roku występuje w warszawskim Teatrze Kwadrat.
W 1997 roku ukończyła Wydział Wiedzy o Teatrze Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie.
W czerwcu 2012 dołączyła do Kabaretu Moralnego Niepokoju. Tego samego roku rozpoczęła pracę na planie nowego serialu telewizji Polsat Przyjaciółki, w którym wciela się w rolę Anki Strzeleckiej. Za tę rolę otrzymała nominację do nagrody Telekamery 2013 w kategorii Aktorka. Grała również w serialach Na dobre i na złe (1999–2000), Hotel 52 (2010–2013) i Rodzinka.pl (2013, od 2015).
Jest żoną biznesmena, Łukasza Brauera. 17 maja 2005 urodziła syna, Brunona. W kwietniu 2011 urodziła drugiego syna, Gustawa.

Filmografia

    1992: Pierścionek z orłem w koronie − jako sanitariuszka
    1994: Miejsce zbrodni − jako Maria (odc. 298)
    1994: Jest jak jest − jako autostopowiczka (odc. 17)
    1994–1995: Fitness Club − jako Weronika, córka Agaty
    1995: Sukces − jako Genowefa (odc. 9)
    1995: Sortez des rangs
    1995: Pokuszenie − jako zakonnica
    1996: Słodko gorzki − jako Mariolka
    1996–2000: Dom − jako Danusia, żona Heńka
    1997: Pokój 107 − jako Ula
    1998–2009: Złotopolscy − jako Marcysia Biernacka-Złotopolska
    1999–2000: Na dobre i na złe − jako siostra Magda Szymczak
    1999: Gwiazdka w Złotopolicach − jako Marcysia Biernacka
    2001: Blok.pl − jako Iza
    2003: Siedem przystanków na drodze do raju − jako czarownica
    2005−2006: Niania − jako Anka Maria Walczak-Wiśniewska (odc. 19, 45)
    2005−2008: Daleko od noszy − jako terapeutka w szpitalu (odc. 76, 81 i 82); Dorota (odc. 142)
    2006–2008: Hela w opałach − jako matka Krzysia (odc. 6, 21 i 53)
    2007: Kryminalni − jako Daria Brzozek (odc. 80)
    2008: Karolcia − jako mama
    2008: Drzazgi − jako Hanka
    2009: Grzeszni i bogaci − jako Marjon Karter, Rejczel Karter
    2010: Usta usta − jako Monika
    2010: Duch w dom − jako Stefa, żona Kazimierza
    2010–2013: Hotel 52 − jako pokojówka Jola
    od 2012: Przyjaciółki − jako Anna Strzelecka
    2013, od 2015: Rodzinka.pl − jako Viola, mama Antka
    2016: Bodo − jako Trudi (odc. 3)

Polski dubbing

    2001: Bambi − jako Felinka
    2003–2006: Blanka − jako Kinia
    2004: Król Lew III: Hakuna matata − jako Nala
    2007–2008: Wyspa Totalnej Porażki − jako Sadie
    2008: Horton słyszy Ktosia − jako żona burmistrza
    2009–2010: Plan Totalnej Porażki − jako Sadie
    2013: Zambezia − jako marabut
    2014: Rio 2 − jako Gabi

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: