Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Magdalena Wójcik

Magdalena Wójcik

Magdalena Wójcik (ur. 20 września 1969 w Warszawie) – polska aktorka.

Życiorys

Absolwentka Warszawskiej Szkoły Baletowej. Występowała w musicalu Janusza Józefowicza Metro. W 1992 ukończyła warszawską PWST i otrzymała nagrodę na X Ogólnopolskim Przeglądzie Spektakli Dyplomowych Szkół Teatralnych w Łodzi za rolę Gerdy w spektaklu Pelikan Augusta Strindberga. W tym samym roku została aktorką Teatru Ateneum im. Stefana Jaracza w Warszawie. Rok później została uhonorowana nagrodą dla młodej aktorki na XVII Ogólnopolskich Konfrontacjach Teatralnych Klasyka Polska za rolę Amelii w Mazepie Juliusza Słowackiego w reżyserii Gustawa Holoubka. Od 1992 regularnie występuje w spektaklach Teatru Telewizji. Współpracuje ze stołecznym Teatrem Syrena. Prowadzi program Jem i chudnę w Polsat Café.
Brała udział w sesji dla miesięcznika „Playboy” (wrzesień 2004). W 2006 wystąpiła w czwartej edycji Tańca z gwiazdami, gdzie zajęła ósme miejsce. Jej partnerem tanecznym był Robert Rowiński[4]. Ostatnio Magdalena Wójcik nie ma zbyt wielu propozycji filmowych i prowadziła warsztaty z młodymi kabareciarzami w ramach programu „Stand up. Zabij mnie śmiechem” Polsatu[5].

Życie prywatne

Jest rozwódką, ma syna Mikołaja.

Filmografia

    od 2013: Klan (jako Beata Borecka)
    2013: Ojciec Mateusz, odc. 110 (jako Ewa Banach)
    2013–2014: Pierwsza miłość (jako Łucja, matka Nikoli)
    2012: Reguły gry (jako Bożena, przyjaciółka Magdy)
    2011: Na Wspólnej (jako Wanda, bibliotekarka)
    2010: Samo Życie (jako Natalia, kochanka Kacpra Szpunara)
    2008: Na kocią łapę (jako Marta)
    2006: Kryminalni (jako Joanna Lipska, odc. 54))
    2005–2007: Codzienna 2 m. 3 (jako Lilka)
    2005: M jak Miłość (jako Karolina, szefowa Kamila)
    2005: RajUstopy (jako Dorota)
    2004: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście (jako Doris)
    2004: Całkiem nowe lata miodowe (jako reporterka)
    2001: Kameleon (jako "Blondi", kobieta i sekretarka "Prezesa")
    2001: Kameleon (serial) (jako "Blondi", kobieta i sekretarka "Prezesa")
    2001: Kocham Klarę (jako Klara Zalapska)
    2001: Pieniądze to nie wszystko (jako Natalia Adamczyk, żona Tomasza)
    2000–2004: Złotopolscy (jako Aneta Czysta)
    1999: Porta Eva (jako Lena)
    1998: Żona przychodzi nocą
    1996: Dom (jako Gosia Lejczer, miłość Mietka Pocięgły)
    1995: Ciemno (jako Karolina)
    1995: Za co? (jako Albina)
    1995: Sukces (jako Tekla Skarbek)
    1994: Oczy niebieskie (jako Ania)
    1993–1994: Zespół adwokacki (jako Agata Szymańska)
    1993: Trzy dni aby wygrać (jako doktor Joanna Marjańska)
    1993: Goodbye Rockefeller (jako pielęgniarka Izabella Jabłuszko
    1993: Skutki noszenia kapelusza w maju (jako Baśka)
    1993: Śliczna dziewczyna (jako dziewczyna)
    1992: Kiedy rozum śpi
    1992: Kawalerskie życie na obczyźnie (jako Agata)
    1992: Beltenebros (jako polska tancerka)
    1992: Żegnaj Rockefeller (jako Izabella Jabłuszko)
    1991: Rozmowy kontrolowane (jako Agnieszka)
    1991: Ferdydurke (jako służąca)
    1991: V.I.P. (jako Agnieszka)
    1990: Pas de deux (jako Natalia)
    1988: Schodami w górę, schodami w dół (jako Lusia Drukowska)
    1988: Kolory kochania (jako Hanka)
    1986: Kronika wypadków miłosnych (jako Zuza)
    1986: Życie wewnętrzne (jako dziewczyna z psem)
    1985: Oko proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody (jako Marianeczka, odc. 5)
    1985: Żuraw i czapla (jako Magda)
    1984: Przeklęte oko proroka (jako Marianeczka)

Role teatralne

    Interes życia, reż. Tomasz Dutkiewicz, Teatr Komedia w Warszawie
    Morderstwo w hotelu, reż. Jerzy Bończak, 2011, Teatr Capitol w Warszawie
    Gra miłości i przypadku, reż. Gustaw Holoubek, 2002

Polski dubbing

    2012: Pokłosie
    2011: Batman: Odważni i bezwzględni (jako Batwoman)
    2010: Brygada (jako Bianca Stonehouse)
    2004-2008: Batman (jako Detektyw Ellen Yin)
    2004: Pani Pająkowa i jej przyjaciele ze Słonecznej Doliny
    2004: Pamiętnik księżniczki 2: Królewskie zaręczyny (jako Charlotte)
    2004: W 80 dni dookoła świata (jako Generał Fang)
    2004: Iniemamocni
    2003: Looney Tunes znowu w akcji (jako Dusty Tails)
    2003-2004: Sabrina (jako Ciotka Zelda)
    2002-2003: Ozzy i Drix
    2002: Asterix i Obelix: Misja Kleopatra (jako Kleopatra)
    2002: Tristan i Izolda (jako Izolda)
    2001: Słoneczna włócznia
    1999: Król sokołów (jako Formina)
    1998-2001: Histeria
    1998: Dawno temu w trawie (jako Księżniczka Ata)
    1996: Szczęśliwy dzień
    1995: Rob Roy (jako Becky)
    1993: Goofy i inni (jako Pegg)

 

źródło: wikipedia