Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Małgorzata Ostrowska - Królikowska

Małgorzata Ostrowska - Królikowska

Małgorzata Ostrowska-Królikowska (ur. 22 października 1964 w Opolu Lubelskim) – polska aktorka telewizyjna, teatralna i filmowa, do 1998 roku występowała w Teatrze Polskim we Wrocławiu.

Życiorys

Po ukończeniu w 1987 roku wrocławskiej filii Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie zagrała kilka ról epizodycznych w filmach (m.in. w Rozmowach kontrolowanych) i – przede wszystkim – w pojedynczych odcinkach popularnych seriali. W 1997 roku znalazła się w obsadzie telenoweli Klan, w której gra do dziś. Rola Grażynki Lubicz, zatroskanej żony i matki, przyniosła jej dużą popularność wśród masowej widowni.

Życie prywatne

Jest żoną aktora Pawła Królikowskiego. Mają pięcioro dzieci: Antoni (1989), Jan (1992), Julia (1999), Marcelina (2002) oraz Ksawery (2007). Razem z mężem wcielili się w role w wyreżyserowanym przez syna Antoniego filmie krótkometrażowym Noc życia (2010), do którego muzykę skomponował ich drugi syn Jan.

Filmografia

    1987: Zero życia jako Krystyna
    1987: Rajski ptak jako Kryśka, przyjaciółka Anki
    1991: In flagranti jako studentka II
    1991: Rozmowy kontrolowane jako Beata Molibdenowa
    1993: Czterdziestolatek. 20 lat później (odc. 10) jako sekretarka Greta
    1994: Miasto prywatne jako matka chłopca z pistoletem na odpuście
    1995: Sukces (odc. 1, 3, 5, 6, 7 i 9) jako Danka Stokowska, przyjaciółka Tekli
    1996: Wirus jako żona Michała
    od 1997: Klan jako Grażyna Lubicz
    2003: Daleko od noszy (odc. 29) jako redaktor Elwira Zduńczyk
    2008: Kryminalni (odc. 92, Dzieciaki) jako Halina Makowiec, matka Kuby
    2015: Na dobre i na złe (odc. 595, 596) jako Sylwia Poreda

Programy rozrywkowe

    2007 – udział w pierwszej edycji Jak oni śpiewają, z której aktorka odpadła w 6 odcinku, zajmując tym samym 10 miejsce.
    2008 – prowadzenie reality-show Co masz do stracenia?.

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: