Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Marcin Troński

Marcin Troński

Marcin Troński (ur. 13 czerwca 1954 w Warszawie) – polski aktor filmowy, teatralny i dubbingowy.

Życie prywatne

Jest synem Izabelli Szalawskiej (ur. 4 września 1920, zm. 20 listopada 2012) i Bronisława Trońskiego (ur. 23 września 1921, zm. 15 stycznia 2012).

Życiorys

Ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie w 1977, w t.r. debiutował w teatrze. W latach 1978 – 1993 był jednym z wykładowców tej uczelni.

7 grudnia 2015 otrzymał przyznawaną przez Zespół Artystyczny Teatru Polskiego Radia nagrodę „Wielki Splendor”.

Teatr

    Teatr Współczesny w Warszawie: 1977-1997
    Teatr Dramatyczny w Warszawie: 1997-2007

Filmografia

    1972: Tajemnica wielkiego Krzysztofa – gdańszczanin
    1977: Pokój z widokiem na morze – Kaskader
    1977: Rekord świata – Michał-pływak
    1977: Pasja – aresztujący Dembowskiego
    1978: Szpital przemienienia – doktor Kozłowski
    1978: Sto koni do stu brzegów – lekarz francuski
    1978: Parada oszustów – gangster odbierający pieniądze O'Roney'owi (odc. 4)
    1979: Sekret Enigmy – Oficer rumuński
    1979: Tajemnica Enigmy – Rumuński kapitan rozmawiający z Bertandem (odc. 4)
    1980: Przed odlotem – Bereś
    1981: Przypadki Piotra S. – spawacz chuligan
    1981: Przyjaciele – Kopyto (odc. 4)
    1981: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy – Sekretarz wiceknaclerza, witający profesora Bernhardta (odc. 12)
    1981: Debiutantka – młody architekt
    1981: Człowiek z żelaza – doradca prezesa Radiokomitetu
    1981: Dziecinne pytania – członek ochrony dygnitarza
    1981: Amnestia – milicjant
    1982: Pensja pani Latter – Stefan Solski
    1982: Spotkanie sił – graf Korfu
    1982-2000: Dom – funkcjonariusz UB (odc. 11); Docent na Wydziale Informatyki (odc. 21)
    1983: Pobyt – Strażnik więzienny
    1984: Zabawa w chowanego – bramkarz w lokalu
    1984: Rok spokojnego słońca – szabrownik „Pchełka”
    1984: O-bi, o-ba. Koniec cywilizacji – spekulant
    1984: Baryton – Leonardo
    1984: 111 dni letargu – Więzień – zakonnik
    1984: Kobieta w kapeluszu – Orłowski
    1985: Temida – Rotter (odc. 1)
    1985: Sceny dziecięce z życia prowincji – uczestnik prywatki
    1985: Oko proroka czyli Hanusz Bystry i jego przygody (odc. 5)
    1985: Jezioro Bodeńskie – Mulat
    1985: Labirynt – trener
    1985: Ga, ga. Chwała bohaterom – Prelegent w TV
    1986: Kino objazdowe – plutonowy Służby Granicznej
    1986: Maskarada – dziennikarz Jan Łaski
    1987: Komediantka – Świerkoski, dozorca drogowy na stacji w Bukowcu
    1987: Zabij mnie glino – członek gangu Stawskiego
    1987: 07 zgłoś się – zawodowy zabójca Kurt Rolson (odc. 21)
    1987: Misja specjalna – gestapowiec
    1988: Zmowa – wojewoda
    1988: I skrzypce przestały grać – Dr. Josef Mengele
    1988: Oszołomienie – Roman Stachowski
    1988: Kornblumenblau – Moskwa-kelner
    1988: Pan Kleks w kosmosie – Premier Planety
    1989: Żelazną ręką – Jan Zamoyski
    1989: Urodzony po raz trzeci – policjant „Wyżeł”
    1989: Stan strachu – aktor Witek Mesarz
    1989: Porno – Konny milicjant w parku
    1989: Po własnym pogrzebie – policjant „Wyżeł”
    1989: Kawalerki – Miecio, mąż Krysi (odc. 3)
    1989: Kanclerz – Jan Zamoyski
    1990: Seszele – Niedziela
    1990: Świnka – Ben, pracownik rzeźni „Royal Ham"
    1990: Napoleon – deputowany (odc. 1)
    1990: Femina – Wiktor
    1990: Havet Stiger – Zar
    1990: Mów mi Rockefeller – nauczyciel w-f
    1990: Prominent – naczelnik więzienia
    1991: Panny i wdowy – Jan, kochanek Karoliny, ojciec Eweliny (odc. 3 i 4)
    1991: Koniec gry – Barycki
    1991: Niech żyje miłość – Robert
    1992: Wielka wsypa – Frankie
    1993-1994: Zespół adwokacki – Leszek Matusiak
    1993: Balanga – Nauczyciel
    1994-1995: Fitness Club – Dziennikarz TV Trotel
    1995: Nic śmiesznego – kierowca
    1995: Les Milles – Internowany
    1996: Nocne graffiti – „Aleks”
    1997: Cudze szczęście – Lekarz
    1998-2013: Klan – Detektyw Bogdan Sawicki
    1998: Siedlisko – notariusz
    1998: Ekstradycja 3 – Członek sztabu kryzysowego (odc. 10)
    1999: Świat według Kiepskich – Stasiek (odc. 22)
    1999: Policjanci – Boruń (odc. 3)
    2000: Twarze i maski – komisarz Widecki (odc. 7)
    2001: Kameleon (serial) – kierownik klubu sportowego „Sokół Warmia”
    2002: Dzień świra – Polityk na mównicy sejmowej
    2003: Ubu Król – ambasador Anglii
    2003: Lokatorzy – stomatolog Mariusz (odc. 162)
    2003: Fala zbrodni – Krzysztof Raczyński, były wiceminister skarbu (odc. 2)
    2004-2005: Pensjonat pod Różą – Prawnik Misiecki
    2004-2005: Pierwsza miłość – Tomasz Niemirski
    2005: Pełną parą – Tadeusz Struś
    2005: Lawstorant – Człowiek „Carusa”
    2005: Miłość w przejściu podziemnym – policjant
    2008: Plebania – weterynarz Witold Siedlak
    2009: Siostry – Zenon Dziubas
    2009-2010: Na dobre i na złe – Tadeusz Maciejewski, ojciec Marcina
    2009: Ojciec Mateusz – trener Rafał Rozwałka (odc. 23)
    2011: Układ warszawski – mężczyzna na schodach (odc. 1)
    2011: M jak miłość – Sebastian Przegrodzki, ojczym Oli (odc. 850 i 853)
    2012: Na Wspólnej – Wiktor Kiertyczak
    2012-2013: Lekarze – Łącki, wiceprezydent Torunia
    2012: Historia Roja – Władysław Nasierowski
    2013: Syberiada polska – cywil

żródło: wikipedia