Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Marek Kaliszuk

Marek Kaliszuk

Marek Kaliszuk (ur. 15 stycznia 1980 w Olsztynie) – polski aktor teatralny, musicalowy i filmowy oraz piosenkarz.

Życiorys

Marek Kaliszuk ukończył Państwowe Policealne Studium Wokalno-Aktorskie im. Danuty Baduszkowej w Gdyni oraz Wydział Wokalno-Aktorski gdańskiej Akademii Muzycznej.

Kariera

W latach 2000-2015 Kaliszuk był związany z Teatrem Muzycznym w Gdyni. Współpracował także z Gliwickim Teatrem Muzycznym (od 2002) i Teatrem Wybrzeże w Gdańsku (od 2005).
W 2008 roku był uczestnikiem siódmej edycji programu Taniec z gwiazdami, emitowanego w telewizji TVN. Jego parterką była Nina Tyrka, z którą zajął siódme miejsce. We wrześniu 2012 roku został ambasadorem marki odzieżowej Pako Lorente. W styczniu 2013 roku wystąpił gościnnie wraz z Katarzyną Cichopek w teledysku do piosenki Libera i Natalii Szroeder „Wszystkiego na raz”[2].
Jesienią 2014 roku wygrał drugą edycję programu Twoja twarz brzmi znajomo.
W czerwcu 2015 roku ukazał się singiel „I Won’t Stop”, zapowiadający debiutancką płytę studyjną piosenkarza[4]. Od tego samego roku Kaliszuk reklamuje bank BGŻ BNP Paribas, a także jest jednym z wokalistów programu Jaka to melodia?[5].

Filmografia

    2005, 2007–2008: M jak miłość – jako Bogdan, kolega Kingi
    2009: Klan – jako prywatny detektyw podający się za Tomasza Wencela
    2010: Milczenie jest złotem – jako Grześ
    2011-2013: Pierwsza miłość – jako Robert Szymczak, kolega Kingi Kulczyckiej i były chłopak Oli Król
    2013: 2XL – jako Jurek Kojder, przyjaciel Agaty
    2014: To nie koniec świata – jako policjant Jacek Kotek
    2016: Dwoje we Troje - jako Michał

Występy gościnne

    2000: Lokatorzy – jako gość przy stoliku w pubie „Muszelka” (odc. 12)
    2006: Egzamin z życia – jako Patryk (odc. 32)
    2006: Niania – jako przystojniak (odc. 56)
    2006/2007: Sąsiedzi – jako policjant (odc. 108) / Jarek, agent Cezarego (odc. 116) / Karol, agent Cezarego (odc. 132)
    2011: Na dobre i na złe – jako Mark Komperda, syn Janusza (odc. 456)
    2012: Hotel 52 – jako Adrian (odc. 54)
    2013: Ojciec Mateusz – jako Bartek (odc. 117)
    2016: Bodo – jako Szwarc (odc. 3)

Programy rozrywkowe

    2008: Taniec z gwiazdami w TVN – uczestnik 7. edycji[1]; w parze z Niną Tyrką zajął 7. miejsce
    2014: Twoja twarz brzmi znajomo w Polsat – uczestnik 2. edycji[3], zajął 1. miejsce
    od 2015: Jaka to melodia? w TVP2 – solista[5]

Spektakle teatralne

    2000 – Hair – reż. Wojciech Kościelniak. Teatr Muzyczny w Gdyni
    Jesus Christ Superstar – reż. Maciej Korwin (rola: Simon Zealotes)
        2000 – Teatr Muzyczny w Gdyni
        2003 – Music Theater In Basel w Szwajcarii
    2001 – Sen nocy letniej (trans-opera) – reż. Wojciech Kościelniak. Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Demetriusz)
    2002 – Evita – reż. Maciej Korwin
    Footloose. Wrzuć luz! – reż. Maciej Korwin (główna rola: Ren McCormack)
        2002 – Gliwicki Teatr Muzyczny
        2006 – Teatr Muzyczny w Gdyni
    2002 – Gorączka – reż. Wojciech Kościelniak. Koncert piosenek E. Presleya dla TVP2
    2003 – Wichrowe Wzgórza – reż. Maciej Korwin. Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Edgar)
    2003 – Pinokio – reż. Bernard Szyc. Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Pinokio, Kruka)
    2003/4 – Klatka wariatek – reż. Maciej Korwin, Teatr Miejski w Gdyni oraz Teatr Muzyczny w Gdyni w roku 2006 (rola: Chantal, Phedra)
    2004 – Drakula – reż. Maciej Korwin, Jarosław Staniek. Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Steven)
    2004 – Na szkle malowane – reż. Krystyna Janda. Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Zbójnik Przemyślny)
    2005 – Chicago – reż. Maciej Korwin i Jarosław Staniek. Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Fred oraz porucznik Harrison)
    2005 – Koleżanki – reż. Grzegorz Chrapkiewicz. Teatr Wybrzeże w Gdańsku (rola: Bernard)
    2005 – 42nd Street – reż. Maria Sartova. Gliwicki Teatr Muzyczny (rola: Billy Lawlor)
    2007 – Fame – reż. Jarosław Staniek. Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Nick Piazza)
    2007 – Francesco – reż. Wojciech Kościelniak. Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Angelo Tankred)
    2008 – Skrzypek na dachu – reż. Jerzy Gruza, Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Fiedka)
    2008 – Piękna i Bestia – reż. Maciej Korwin. Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Pan Świecznik)
    2010 – Lalka – reż. W. Kościelniak, Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Subiekt Lisiecki)
    2010 – Spamalot, czyli Monty Python i Święty Graal – reż. Maciej Korwin. Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Herbert)
    2011 – Grease – reż. Maciej Korwin. Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Danny Zuko)
    2011 – Shrek – reż. Maciej Korwin, Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Świnka)
    2012 – Różowy Młynek (wieczór kabaretowy) – reż. M. Korwin, Teatr Muzyczny w Gdyni
    2012 – Przebudzenie Wiosny – reż. Krzysztof Gordon, Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Moritz Stiefel)
    2014 – Przygody Sindbada Żeglarza – reż. Jarosław Kilian, Teatr Muzyczny w Gdyni (rola: Sindbad)
    2014 – Piaskownica – reż. Grzegorz Chrapkiewicz, Centrum Kultury w Gdyni (rola: On)
    2015 – Dajcie mi tenora - reż. Marcin Śławiński, Teatr Capitol w Warszawie (rola: Maks)

Dyskografia

Single

    2015: „I Won’t Stop”
    2016: „Naprzeciw”

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: