Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Mateusz Banasiuk

Mateusz Banasiuk

Mateusz Banasiuk (ur. 21 września 1985 w Warszawie) – polski aktor teatralny, telewizyjny i filmowy.

Jest synem aktora Stanisława Banasiuka. W 2009 roku ukończył Wyższą Szkołę Filmową w Warszawie. Następnie ukończył Akademię Teatralną w Warszawie.

Telewidzom znany jest głównie jako Radek z serialu obyczajowego Polsatu Pierwsza miłość. W opartym na faktach filmie Cisza zagrał jednego z tragicznie zmarłych podczas lawiny w 2003 roku licealistów. Ważnym momentem w jego karierze była główna rola geja Kuby w głośnym filmie Płynące wieżowce. Od 5 września do 31 października 2014 brał udział w drugiej emitowanej przez telewizję Polsat edycji programu Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami. Jego partnerką taneczną była Hanna Żudziewicz. Para odpadła w odcinku ćwierćfinałowym, zajmując ostatecznie czwarte miejsce.
W 2015, wraz z Rafałem Żukowskim, Pawłem Paszczykiem i Bilguunem Ariunbaatarem założył zespół rockowy Lavina, w którym gra na perkusji. Od 3 września do 19 listopada 2016 brał udział w szóstej edycji programu Twoja twarz brzmi znajomo, emitowanego w telewizji Polsat. Zajął ostatnie, ósme miejsce. Za wygraną czwartego odcinka otrzymał czek w wysokości 10 tys. złotych, który przeznaczył na rzecz fundacji „Warszawskie Hospicjum dla Dzieci”. Aktor interesuje się także pływaniem. Wielokrotnie zajmował pierwsze miejsce podczas Mistrzostw Polski Aktorów w Pływaniu. Umiejętności te wykorzystał także w filmie Płynące wieżowce.

Filmografia
2003: Malowidła (etiuda szkolna) – chłopak na wystawie sztuki
2004: Pręgi – obsada aktorska
2005: Plebania (serial telewizyjny) – chłopak (odc.537)
2005: Pensjonat pod Różą – Kamil Górak, chłopak Justyny (odc.62)
2005: Bulionerzy – student Roman (odc.34)
2005-2006, 2008: Pierwsza miłość – Miłosz Szafrański
2006: Oficerowie – wędkarz (odc.3)
2006: Niania (serial telewizyjny) – Łukasz Kozłowski (odc.32)
2006: Kto nigdy nie żył... – Mateusz
2006: Egzamin z życia – chłopak w kafejce internetowej (odc.48)
2006: Cud mniemany czyli krakowiacy i górale (spektakl telewizyjny) – krakowiak
2006: Pogoda na piątek – Gendalf (serial I)
2007: Szkiełko (etiuda szkolna) – obsada aktorska
2007: Synki (etiuda szkolna) – obsada aktorska
2007: Oskarżeni. Śmierć sierżanta Karosa (spektakl telewizyjny) – Robert Chechłacz
2007: EVOL (etiuda szkolna) – obsada aktorska
2007-2009: Tylko miłość – Migdał, kolega Anny kochanki Zdzisława Bogusza
2008: Tajny współpracownik (spektakl telewizyjny) – Mieczysław
2008: Na Wspólnej – Łukasz Mikos, dziennikarz gazety Plotki (odc.426-427)
2009: Wszystko, co kocham – Stanisław, brat Jana
2009: Wszystko – chłopak
2009: Przystań (serial telewizyjny) – Filip Waśko
2009: Miasto z morza – Niemiec (odc.3)
2009: M jak Miłość – Jerzy Jaroszy, syn Waldemara (odc.694-695,710-711,716)
2010: Cisza (film 2010) – Wojciech Domagała
2010-2011: Plebania (serial telewizyjny) – Macias
od 2011: Pierwsza miłość – Radosław Zieliński
2011: 1920 Bitwa Warszawska – żołnierz
2012: Szpiedzy w Warszawie – Roman Kosiński (odc.4)
2012: Big Love (film) – członek zespołu The Ptack
2013: Świat według Kiepskich – chłopak (430)
2013: Płynące wieżowce – Jakub
2013: Ojciec Mateusz – Grzegorz Duracz (odc.117)
2015: Zakład doświadczalny Solidarność (spektakl telewizyjny) – oficer SB
2015: Prawo Agaty – Adam Bodecki, narzeczony Kamili Braun (odc.2015: Ojciec Mateusz – Igor Kromer, brat Kacpra (odc.175)
2015: Na Wspólnej – Maciej Niesłuchowski, opiekun Kacperka
2015: 60 (etiuda szkolna) – mężczyzna na imprezie
2016: Tajny klient (spektakl telewizyjny) – Maciej
2016: Strażacy – Dawid Zawadzki (odc.11-20)
2017: Niania w wielkim mieście – Emil Więcławski, mąż Mileny i ojciec Michasi (odc.4)
2017: Druga szansa (polski serial telewizyjny) – Jacek Wroński, asystent Moniki (odc.2-13)

Dubbing
2010–2013: Victoria znaczy zwycięstwo – jako Bill
2014: Pszczółka Maja (film) – jako Gucio

źródło: wikipedia

 

Na deskach teatru WojArt zagrał w: