Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Maurycy Popiel

Maurycy Popiel

Maurycy Kacper Popiel (ur. 3 stycznia w 1990 w Krakowie) – polski aktor filmowy, teatralny i telewizyjny, wychowanek krakowskiej PWST.

Życiorys

Od dziecka związany z aktorstwem dzięki swojej mamie, Lidii Bogaczównie. Był uczniem w klasie mistrzowskiej Krzysztofa Globisza.

Na swoim koncie ma występy w nowohuckim Teatrze Ludowym (Skrzydlak) i Operze Krakowskiej (Śpiewam miłosny rym). Jego przedstawieniami dyplomowymi były Mroczna gra albo historie dla chłopców Carlosa Murilla i Ferdydurke według Gombrowicza, w której wystąpił w poczwórnej roli: Pyza, Pimki, Józia i Hurleckiego.

Na scenie Teatru Bagatela zadebiutował w farsie Wieczór kawalerski, dołączył też do obsady farsy Mayday 2. Zagrał też kilka epizodów telewizyjnych i wziął udział w filmie Janusza Majewskiego Mała matura 1947.

Życie prywatne:

Prywatnie związany jest z aktorką Izabelą Warykiewicz.

Teatr

    2005: Mayday 2 jako Gavin Smith (od września 2012)
    2005: Testosteron jako Robal (od września 2014)
    2010: Śpiewam miłosny rym jako Konstanty
    2010: Skrzydlak jako Leakey
    2011: Mroczna gra albo historia dla chłopców
    2012: Ferdydurke jako Pyzo, Pimko, Józio, Hurlecki (4 role)
    2012: Wieczór kawalerski jako Maurycy
    2013: Carmen. Bella Donna jako Valentin von Strachwitz
    2014: Mefisto jako członek kabaretu; członek bojówek
    2014: American Bufallo – Bizon jako Bob
    2015: Poskromienie złośnicy jako Lucentio
    2016: Pomoc domowa jako Marek, kochanek Olgi

Filmografia

2005           "Szanse finanse"    

2010            Mała matura 1947

2011            "Czas honoru"   

2013            2XL     barman (odcinki: 10, 11)   

2014            "Miasto 44"     ”Góral”    

od 2014        M jak miłość     Aleksander Chodakowski

2016-2017    Pierwsza miłość     Damian Cinkowski  

2018            Korona królów     Arunas Szymon    

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: