Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Mirosław Baka

Mirosław Baka

Mirosław Michał Baka (ur. 15 grudnia 1963 w Ostrowcu Świętokrzyskim) – polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny, wykonawca piosenki aktorskiej.

Życiorys

Przyszedł na świat i wychowywał się w Ostrowcu Świętokrzyskim. Ukończył Liceum Ogólnokształcące nr II im. Joachima Chreptowicza w Ostrowcu Świętokrzyskim. Sześć razy zmieniał szkoły policealne i pracował jako ratownik w karetce pogotowia ratunkowego, zanim za drugim razem dostał się na wydział zamiejscowy krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej we Wrocławiu.
W teatrze Mirosław Baka zabłysnął w 1997 roku, gra Hamleta (1997). ZASP przyznał mu Nagrodę im. Zelwerowicza (1998).
Po raz pierwszy na szklanym ekranie pojawił się w telewizyjnym filmie sportowym ówczesnego debiutanta Mirosława Borka Daleki dystans (1985) u boku Jerzego Schejbala. W dniu 17 września 1987 roku zadebiutował w przedstawieniu dyplomowym Juliana Tuwima Bal w Operze na scenie Teatru im. C. K. Norwida w Jeleniej Górze, gdzie rok później zagrał jeszcze w spektaklach: Człowiek jak człowiek Bertolda Brechta, Biesy Fiodora Dostojewskiego i Sen nocy letniej Williama Szekspira.
W serialu Ballada o Januszku (1987) pojawił się jako kolega tytułowego bohatera. Wielkim sukcesem okazała się jego debiutancka rola młodego mordercy taksówkarza w dramacie Krzysztofa Kieślowskiego Krótki film o zabijaniu (1987), za którą otrzymał Nagrodę Szefa Kinematografii i Nagrodę Artystyczną Gdańskiego Towarzystwa Przyjaciół Sztuki.
W 1989 roku po ukończeniu PWST wyjechał wraz z żoną do Gdańska, gdzie otrzymał angaż do Teatru Wybrzeże i wystąpił m.in. w przedstawieniach: Wolność dla Barabasza jako Barabasz (1988), Pluskwa Władimira Majakowskiego (1989), Antoniusz i Kleopatra Williama Szekspira (1992) i Śmierć komiwojażera Feliksa Falka (1992). Za rolę chłopca w spektaklu Godzina kota w 1994 roku odebrał nagrodę na XXIX Ogólnopolskim Przeglądzie Teatrów Małych Form w Szczecinie i Statuetkę Pegaza. W 1996 roku został odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi z okazji 50-lecia Teatru Wybrzeże. Za tytułową kreację w przedstawieniu szekspirowskim Hamlet (1997) zdobył nagrody – wojewody gdańskiego i prezydenta Gdańska.
Na dużym ekranie zagrał m.in. w dramatach – Chce mi się wyć (1989) i Nad rzeką, której nie ma (1991) Andrzeja Barańskiego oraz filmach wojennych – Pierścionek z orłem w koronie (1992) Andrzeja Wajdy i Demony wojny według Goi (1998) Władysława Pasikowskiego. Rola gracza o niejasnej przeszłości, który odnosi na giełdzie spektakularne sukcesy w dramacie sensacyjnym Amok (1998) przyniosła mu nominację do nagrody Orła. W 1998 roku został laureatem prestiżowej nagrody im. Leona Schillera. W 2003 roku przyjął rolę komisarza policji Igora Szajbińskiego 'Szajby' w serialu Polsatu Fala zbrodni. Kolejną rolą była postać Kirkora, a partnerowała mu gwiazda kina amerykańskiego Faye Dunaway w filmie Dariusza Zawiślaka Balladyna.

Największą popularność aktor zdobył w filmie Reich w reżyserii Władysława Pasikowskiego oraz Wyrok na Franciszka Kłosa w reżyserii Andrzeja Wajdy. W obu produkcjach aktor zagrał w 2000 roku.

Wykonuje piosenkę aktorską, interpretuje m.in. utwory Włodzimierza Wysockiego, Jacka Kaczmarskiego, Edwarda Stachury i Jana Wołka. W 2006 roku wziął udział w spektaklu Tunel według Jacka Kaczmarskiego przygotowanym na I Festiwal im. Kaczmarskiego „Nadzieja” w Kołobrzegu, a który swoją prapremierę miał w sopockim Teatrze Atelier. Zapis tego spektaklu ukazał się w formie płytowej.

Fundator Fundacji „żyć z POMPĄ”, która działa od 2009 roku na rzecz dzieci leczonych przy pomocy pomp medycznych: do żywienia, do oddychania, do podaży leków przeciwbólowych i insuliny.

11 kwietnia 2014 został odznaczony srebrnym Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”.

Spektakle teatralne (wybór)

1987 – Bal w Operze
1987 – Człowiek jak człowiek (reż. Hanna Herman-Cieślik, Mieczysława Walczak-Deleżyńska, Jerzy Kozłowski)
1988 – Biesy jako Stiepan Trofimowicz Wierchowieński (reż. Krzysztof Rogoż)
1988 – Sen nocy letniej jako Lizander (reż. Waldemar Zawodziński); także asystent reżysera
1988 – Wolność dla Barabasza jako Barabasz (reż. Andrzej Markowicz)
1989 – Cnotliwa panna z ulicy Taniej jako Szpicel I (reż. Marek Okopiński)
1989 – Pluskwa (reż. Ryszard Major)
1991, 1993 – Hłasko (reż. Maciej Dejczer)
1992 – Antoniusz i Kleopatra jako Enobarbus (reż. Krzysztof Babicki)
1992 – Śmierć komiwojażera jako Biff (reż. Feliks Falk)
1992 – Biesy jako Iwan Szatow (reż. K. Babicki)
1992 – I cóż dalej szary człowieku? jako Pinneberg (reż. Marcel Kochańczyk)
1993 – Godzina kota jako chłopiec (reż. K. Babicki)
1993 – Fantazy jako Jan (reż. Szczepan Szczykno)
1994 – Tutam jako On; Głos M. (reż. Barbara Sass)
1994 – Damy i huzary jako Edmund (reż. Mirosław Bork)
1994 – Arkadia jako Valentine Coverly (reż. K. Babicki)
1994 – Sie kochamy jako Harry Berlin (reż. B. Sass)
1994 – Było sobie kiedyś miasto jako Joachim Mahlke (reż. K. Babicki)
1995 – Kto mówi o czekaniu? jako Antony (reż. K. Babicki)
1996 – Hamlet, książę Danii jako Hamlet (reż. Krzysztof Nazar)
1997 – Kilka zdarzeń z życia braci... jako Dymitr Karamazow (reż.Krzysztof Zaleski)
1998 – Sztuka jako Marc (reż. Jerzy Gruza); także asystent reżysera
1999 – Medyk mimo chęci jako Zganarel (reż. K. Zaleski)
1999 – Simpatico jako Vinnie (reż. Bogdan Ciosek)
2000 – Ryszard III jako Ryszard III (reż. K. Nazar)
2001 – Nasze miasto jako reżyser (reż. Bartłomiej Wyszomirski)
2001 – Tragedia o Bogaczu i Łazarzu jako Kandyd (reż. K. Babicki)
2002 – Hanemann jako Hanemann (reż. Izabella Cywińska)
2002 – Beczka prochu (reż. Grażyna Kania)
2002 – Mewa jako Trigorin (reż. Grzegorz Wiśniewski)
2003 – Sen pluskwy (reż. Ondrej Spisak)
2003 – Don Carlos jako Markiz Posa (reż. K. Babicki)
2003 – Komunikacja świń (reż. Andre Hubner-Ochodlo)
2004 – Bash (reż. Rudolf Zioło)
2004 – Wujaszekwania.txt (reż. Monika Pęcikiewicz)
2005 – Demokracja (reż. K. Babicki)
2005 – Konie narowiste (reż. Jerzy Satanowski)
2006 – Parawany jako porucznik (reż. K. Babicki)
2006 – Tytus Andronikus jako Tytus Andronikus (reż. M. Pęcikiewicz)
2006 – Tunel (reż. Roman Kołakowski)
2007 – G®upa Laokoona jako ojciec (reż. Jarosław Tumidajski)
2007 – All inclusive jako Rafał (reż. Ewelina Pietrowiak)
2011 – 1920 Wojna i Miłość jako Józef Piłsudski
2011 – Nie dorosłem jako Stanisław Staszewski (reż. Jacek Bończyk)
2014 – Maria Stuart jako Robert Dudley hrabia Leicester (reż. Adam Nalepa)

Filmografia

1985: Daleki dystans – Andrzej
1987: Krótki film o zabijaniu – Jacek Łazar
1987: Ballada o Januszku – Kolega Januszka (Stasiek Wątroba)
1988: Dekalog V – Jacek Łazar
1989: Lepiej jest tam, gdzie nas nie ma – Jerzy
1989: Chce mi się wyć – Marek
1991: Nad rzeką, której nie ma – Wódz
1991: Obywatel świata – Andrzej
1991: Ostkreuz – Darius
1991: Cień na śniegu – Sandor Gaspar
1991: All of me – Hubert Miras
1992: Pierścionek z orłem w koronie – Tatar
1992: Vaterland – Wojtek
1993: Śliczna dziewczyna – chłopak
1993: Polski crash – Józef Malik
1993: Auf eigene gefahir
1994: Miasto prywatne – Dziurga
1994–1995: Radio Romans – Antoni Wereszczaka
1995: Gnoje – Mały
1996: Krystalbarnet
1996: Autoportret z kochanką – kapral Kos
1998: Amok – Max
1998: Demony wojny według Goi – Cichy
1999: Lot 001
1999: Ostatnia misja – Bruno Wiśniewski, człowiek Murana
2000: Chłopaki nie płaczą – „Cichy”, przyjaciel Kuby
2000: Wyrok na Franciszka Kłosa – Franciszek Kłos
2000: Na dobre i na złe – Tomasz Wejchert, mąż Ewy (odc. 27)
2000: Piotrek zgubił dziadka oko, a Jasiek chce dożyć spokojnej starości – taksówkarz (odc. 2)
2001: Miasteczko – fotograf Jaś
2001: Reich – Andre
2001: Tam i z powrotem – Wiesław Król
2001: Tam, gdzie żyją Eskimosi – zleceniodawca Sharkey’a
2003: Zaginieni – Kubak
2003–2008: Fala zbrodni – Igor „Szajba” Szajbiński
2003: Bao-Bab, czyli zielono mi – sierżant Makuła
2004: Glina – Aleksander Zawierski (odc. 8)
2005: Wróżby kumaka – mechanik
2005: Droga Molly – taksówkarz
2005: Kryminalni – Mariusz Karliński (odc. 29)
2006 - 2008: Pierwsza miłość – Józef Szota (scenarzysta)
2006: Wstyd – ginekolog Tomasz Fedorowicz
2007: Regina – Wiktor Boruta (ojczym Kingi)
2007: Pamiętasz mnie? – mąż
2007: Na boso – Przemek (ojciec Ali)
2007−2008: Pitbull – Czesiek Rosłoń (brat Igora)
2007−2008: Niania – psychoanalityk
2008: Wiosna 1941 – Stefan, szwagier Emilli
2008: Kup teraz – aktor w filmie Zombi ci flaszkę wybombi
2009: Balladyna – Kirkor
2009−2010: Tancerze – Bernard Kruk
2009: Smutna – Paweł
2009: Piotrek trzynastego – kierowca samochodu terenowego
2010: Czas honoru – Sorokin, sowiecki spadochroniarz
2010: 1920. Wojna i miłość – Józef Piłsudski
2011: Prosto z nieba – przyjaciel pilota
2011: 80 milionów – komendant KW MO
2012: Sęp – Mariusz Rajski
2012: Na krawędzi – mecenas Adam Karski
2012: Lubię mówić z tobą
2013: Tajemnica Westerplatte
2013: Wałęsa. Człowiek z nadziei – Klemens Gniech, dyrektor stoczni
2013: Prawo Agaty – komisarz Krzysztof Majewski
2013: Biegnij, chłopcze, biegnij – Mateusz Wróbel
2014: Jack Strong – mjr Putek
2016: Na Wspólnej – Janusz Szymaniak
2017: Barwy szczęścia – Jakub Nasielski, uczeń Anny Marczak

Dubbing    2001: Fallout Tactics: Brotherhood of Steel
    2003: Gorky Zero: Fabryka Niewolników – Cole Sullivan
    2003: Gdzie jest Nemo? – Luzak
    2004: Gorky 2: Aurora Watching – Cole Sullivan
    2004: Tom Clancy’s Splinter Cell: Pandora Tomorrow – Sam Fisher
    2005: Tom Clancy’s Splinter Cell: Chaos Theory – Sam Fisher
    2005: Chłopaki nie płaczą – Harasym
    2006: Tom Clancy’s Splinter Cell: Double Agent – Sam Fisher
    2010: Battlefield: Bad Company 2 – szeregowy George Gordon Haggard Jr
    2011: Red Orchestra 2: Bohaterowie Stalingradu – Generał Friedrich Paulus

Nagrody i odznaczenia

    1989 – Nagroda Gdańskiego Towarzystwa Przyjaciół Sztuki za rolę Jacka Łazara w Krótkim filmie o zabijaniu
    Laureat Nagrody Miasta Gdańska w Dziedzinie Kultury(za 1993)[3]
    1994 – Statuetka Pegaza za rolę Chłopca w Godzinie Kota Pera O. Enquista
    1994 – Nagroda za rolę w Godzinie Kota w Teatrze Wybrzeże w Gdańsku na XXIX Ogólnopolskim Przeglądzie Teatrów Małych Form w Szczecinie
    27 marca 1994 – nagroda teatralna wojewody gdańskiego
    1996 – Srebrny Krzyż Zasługi[4] z okazji 50-lecia Teatru Wybrzeże
    1997 – nagroda prezydenta Gdańska za rolę tytułową w Hamlecie w Teatrze Wybrzeże na Festiwalu Szekspirowskim w Gdańsku
    1997 – Nagroda wojewody gdańskiego za rolę Hamleta
    25 marca 1998 – Nagroda im. Leona Schillera za rok 1997
    2001 – tytuł Radiowej Osobowości Roku przyznawany przez Radio Gdańsk
    2003 – Pomorska Nagroda Artystyczna „Gryf Pomorski” w dziedzinie teatru „za role w Teatrze Wybrzeże, którymi udowodnił wszechstronny wielki talent”
    2005 – nagroda za rolę Willy’ego Brandta w przedstawieniu Demokracja Michaela Frayna w Teatrze Wybrzeże w Gdańsku na V Festiwalu Dramaturgii Współczesnej „Rzeczywistość przedstawiona” w Zabrzu
    2007 – nagroda za rolę tytułową w przedstawieniu Tytus Andronikus w reżyserii Moniki Pęcikiewicz w Państwowym Teatrze Wybrzeże w Gdańsku na II Ogólnopolskim Konkursie na teatralną inscenizację dawnych dzieł literatury europejskiej
    2009 – nominacja do nagrody Złotych Kaczek za główną rolę męską w filmie Balladyna
    2014 – Srebrny Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”[2]
    2014 – Laureat Nagrody Prezydenta Miasta Gdańska w Dziedzinie Kultury[5]
    2015 – Laureat Nagrody Prezydenta Miasta Gdańska „Neptuny”[6]
    2016 – Nagroda Teatralna Miasta Gdańska za 2015 rok za rolę George’a w spektaklu „Kto się boi Virginii Woolf?” Edwarda Albee’ego w reżyserii Grzegorza Wiśniewskiego na scenie Teatru Wybrzeże

Dyskografia

    Tunel według Jacka Kaczmarskiego, Agencja Artystyczna MTJ , 2006

Życie osobiste

W 1988 roku poślubił aktorkę Joannę Kreft. Mają dwóch synów – Łukasza i Jeremiego.

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: