Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Monika Dryl

Monika Dryl

Monika Dryl (ur. 12 października 1979 w Białymstoku) – polska aktorka i wokalistka.

Życiorys

Jest wychowanką Studia Piosenki Jerzego Tomzika w Białymstoku. Ukończyła Akademię Teatralną w Warszawie w 2002 roku. Uczyła się też w Szkole Muzycznej II st. w Warszawie, w klasie śpiewu.

Kariera

Jest aktorką Teatru Narodowego w Warszawie. W 2001 roku została laureatką III nagrody Przeglądu Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu oraz I nagrody festiwalu Pamiętajmy o Osieckiej w 2003. Grała w filmie Jasminum Jana Jakuba Kolskiego.
Jest założycielką i wokalistką zespołu Themonika quintet. Wzięła udział w nagraniu płyty Herbaciane Nonsensy w radiowym studiu Trójki im. Agnieszki Osieckiej u boku m.in. Ewy Bem, Grażyny Łobaszewskiej, Anny Serafińskiej, Grzegorza Turnaua, Andrzeja Dąbrowskiego. W 2008 wzięła udział w trzeciej edycji programu Jak oni śpiewają, w którym zajęła 8. miejsce.

Jesienią 2015 roku brała udział w czwartej edycji programu rozrywkowego Twoja twarz brzmi znajomo. Wygrała 2. odcinek programu, w którym wcieliła się we Freddiego Mercury’ego. Po dziewięciu odcinkach dotarła do finału, gdzie zajęła ostatecznie 3. miejsce.
Życie prywatne

31 maja 2009 roku urodziła pierwsze dziecko, syna Antoniego.
Spektakle teatralne
Dyplomy

    Sen nocy letniej, reż. Jan Englert; rola Tytanii
    Love, reż. Andrzej Strzelecki; spektakl muzyczny
    Romeo i Julia Uckermarkische Buchnen Schwedt (koprodukcja polsko-niemiecka, rola Pani Capulet, Niemcy)

Teatr Narodowy

    Żaby, reż. Zbigniew Zamachowski
    Kurka Wodna, reż. Jan Englert
    2 maja, reż. Agnieszka Glińska
    Kopciuch, reż. Will Pomerantz
    Happy End, reż. Tadeusz Bradecki
    Sen nocy letniej, reż. Jerzy Grzegorzewski
    Opowiadania dla dzieci, reż. Piotr Cieplak
    Stara kobieta wysiaduje, reż. Stanisław Różewicz
    GOSSIP, Lee Strasberg Institute w Nowym Jorku, reż. Laura Drake
    Księżniczka na opak wywrócona, reż. Jan Englert

Teatr Polonia

    Jeszcze będzie przepięknie, reż. Przemysław Wojcieszek

Teatr telewizji

    Ja się nie boję braci Rojek, reż. Olga Lipińska
    Cud mniemany czyli Krakowiacy i Górale, reż. Olga Lipińska
    Warszawa, reż Andrzej Strzelecki

Filmografia

Seriale

    2017: Diagnoza jako Jola (odc. 3, 4)
    od 2016: Barwy szczęścia jako Alicja Umińska
    od 2016: Przyjaciółki jako Iwona Miśkiewicz
    2016: Dwoje we troje jako Sylwia (odc. 9)
    2015: Dziewczyny ze Lwowa jako Ewa Malicka (odc. 5, 6)
    od 2015: Klan jako Urszula Kwapisz
    2014: O mnie się nie martw jako Renata Biczyńska (odc. 11, 13)
    2014: Prawo Agaty jako farmaceutka Ewa Krajewska (odc. 64)
    2012: Komisarz Alex jako Eliza Pancer (odc. 20)
    2012–2013:Pierwsza miłość jako Sandra Malicka, była żona Huberta Schultza
    2011: Szpilki na Giewoncie jako Katarzyna Michowicz (odc. 28, 29, 30, 32, 34, 36, 38)
    2009: 39 i pół jako Izabela Majewska (odc. 20, 21, 22)
    2008: Doręczyciel jako prowadząca teleturniej Wiesz to bierz (odc. 12, 13)
    2008: Na kocią łapę jako Gabriela Nowak-Poznańska, żona Andrzeja
    2007–2008: Faceci do wzięcia jako Grażyna Wilk, była żona Romana
    2007–2008: Na dobre i na złe jako dziennikarka Jonna Schmidt
    2006: Dylematu 5 jako Agnieszka Mosińska, córka burmistrza
    2006: Egzamin z życia jako Amelia Waśko
    2005–2006: Okazja jako Katarzyna Nowak
    2004: Pensjonat pod Różą jako dziennikarka przeprowadzająca wywiad z Kariną (odc. 4)
    2004: Rodzina zastępcza jako Jolanta Tomczak, koleżanka Kuby (odc. 162)
    2004: Sublokatorzy jako Katarzyna Anuszko
    2003–2005: Defekt jako Monika Kowalska,sekretarka
    2003: M jak miłość jako Sylwia Żak, pielęgniarka w szpitalu w Gródku (odc. 133)
    2003–2004: Plebania jako Iva, członkini sekty (odc. 344, 349, 363, 378, 422)
    2002: Złotopolscy jako złodziejka (odc. 472)

Film

    2016: Sługi boże jako doktor Magda Batorzyńska
    2013: Stacja Warszawa jako Monika Kłosek
    2010: Fenomen jako Oliwia Nowik, reż. Tadeusz Paradowicz
    2009: Lunatycy jako Kama Wagner, reż. Maciej Sterło-Orlicki
    2007: Świadek koronny jako Marta Kruk, reż. Jarosław Sypniewski
    2006: Jasminum jako fryzjerka Patrycja, reż. Jan Jakub Kolski

Polski dubbing

    2015: Dom – Tip
    2015: Dzwoneczek i bestia z Nibylandii – Widia
    2014: Dzwoneczek i tajemnica piratów – Widia
    2014: Samoloty 2 – Lidka Zalewajka
    2014: Niesamowity Spider-Man 2 – Gwen Stacy
    2013: Crash & Bernstein – Mel
    2012: Niesamowity Spider-Man – Gwen Stacy
    2010: Dzwoneczek i uczynne wróżki – Widia
    2009: Dzwoneczek i zaginiony skarb – Widia
    2008: Dziewczyny Cheetah: Jeden świat – kelnerka
    2008: Dzwoneczek – Widia

Programy kabaretowe

    Kabaret Olgi Lipińskiej
    Dancing w muzeum
    Spadkobiercy

Nagrody i wyróżnienia

    Nagroda im. Agnieszki Osieckiej na XXII Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu
    wyróżnienie na Festiwalu Piosenki Francuskiej w Lubinie
    I Nagroda na Festiwalu Sztuki Estradowej w kategorii kabaret, z kwartetem MAMM, w Warszawie
    II Nagroda na Festiwalu im. Anny German w Zielonej Górze
    III Nagroda na XXIII Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu
    Grand Prix oraz Nagroda Pani Prezydentowej Jolanty Kwaśniewskiej na festiwalu Pamiętajmy o Osieckiej w Warszawie
    wyróżnienie na 40. Festiwalu Piosenki Studenckiej w Krakowie z zespołem Themonika quintet
    III Nagroda na Międzynarodowym Festiwalu Wokalistów Jazzowych w Zamościu

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: