Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Weronika Książkiewicz

Weronika Książkiewicz

Weronika Książkiewicz (ur. 21 marca 1981 w Moskwie) – polska aktorka.

Życiorys

Wczesne lata
Jest córką choreografki i tancerki baletowej Beaty Książkiewicz. Ojciec aktorki jest Rosjaninem pochodzącym z Moskwy.
Uczęszczała do XX LO w Poznaniu do klasy o profilu teatralnym. W 2005 roku ukończyła Wydział Aktorski PWSFTviT w Łodzi.

Kariera
W 2005 zadebiutowała w teatrze rolą Józi w spektaklu Poszaleli Aleksandra Fredry wystawianym na scenie Teatru Nowego im. Kazimierza Dejmka w Łodzi. Występowała w teatrach: Nowym w Łodzi (2005–2007), Teatr „Bagatela” im. Tadeusza Boya-Żeleńskiego (2006) i 6. Piętro w Warszawie (2010).

W grudniu 2008 uczestniczyła w sesji fotograficznej dla magazynu „Playboy”. Wraz z Rafałem Maserakiem miała wziąć udział w dziewiątej edycji programu Taniec z gwiazdami, lecz z powodu kontuzji musiała zrezygnować z konkursu.

Życie prywatne
Ma syna Borysa Aleksandra (ur. 18 stycznia 2010), którego ojcem jest Krzysztof Latek.

Filmografia

    2003: Samo Życie jako Ewa, niepełnosprawna dziewczyna (gościnnie; odc. 261, 262)
    2003–2004: Plebania jako Ola (gościnnie)
    2003: Glina jako sąsiadka Kazimierza Grzelaka (gościnnie; odc. 4, 5)
    2004: Clap projekt - Camerimage jako tancerka i aktorka
    2004: Panienki jako Ania
    2004: Stacyjka jako Iga Szulc, kelnerka – córka burmistrza
    2004: Talki z resztą jako kandydatka dla Kazika (gościnnie; odc. 2)
    2004: Karol. Człowiek, który został papieżem jako pani Waechter
    2005: Zakręcone jako Anna
    2005: Wiedźmy jako żona „Styka” (gościnnie; odc. 7)
    2005: Lokatorzy jako Małgorzata (gościnnie; odc. 224-226)
    2006: Mrok jako „Pussi” (gościnnie; odc. 8)
    2006: Oficerowie jako mecenas Wasowska reprezentująca Korytę (gościnnie; odc. 10)
    2006: Kryminalni jako Kinga Tomaszko (gościnnie; odc. 63)
    2006: Dylematu 5 jako Nadia
    2007: Prawo miasta jako Jaga Sarnecka
    2008: Rozmowy nocą jako Weronika
    2008: Pitbull jako Ilona, kochanka Roberta (odc. 28 i 29)
    2008: Niania jako Miss Opola (odc. 91)
    2008: Mała Moskwa jako dziewczyna na cmentarzu
    2008: Mała Moskwa (serial) jako dziewczyna na cmentarzu (odc. 4)
    2008: Londyńczycy jako Agnieszka (odc. 6)
    2008: Ile waży koń trojański? jako sąsiadka Jola
    2008: I kto tu rządzi? jako Ewelina (odc. 45)
    2008: 39 i pół jako aktorka w sitcomie (gościnnie) (odc. 8)
    2008–2009: BrzydUla jako Klaudia Nowicka
    2009: Złoty środek jako stażystka Kasia
    2009: Teraz albo nigdy! jako aktorka Alicja (odc. 27 i 29)
    2009: Rajskie klimaty jako Marta
    2009, 2012: Ojciec Mateusz jako Mariola Bogucka (odc. 15), Izabela Janiszewska (odc. 104)
    2010: Na Wspólnej jako Laura Pawłowska, była narzeczona gangstera Burzyńskiego
    2010: Hotel 52 jako Sylwia Wilk, żona Janusza (gościnnie; odc. 18)
    2010: Chichot losu jako Agata, przyjaciółka Joanny
    2011: Złodzieje serc jako asystentka
    2011: Rezydencja jako Julia Podhorecka
    2011: Los numeros jako Iwona, prezenterka „Tele Loterii”
    2011: Linia życia jako pielęgniarka Patrycja Szostek
    2011: Instynkt jako Aldona Pałys (odc. 3)
    2012: Komisarz Alex jako Joanna Hoffer (odc. 24)
    2012–2014: Piąty stadion jako Anna Nowakowska
    2013: Podejrzani zakochani jako Ludka
    2014: Dzień dobry, kocham cię! jako Pati
    2014: Lekarze jako Sonia Karolak (odc. 63)
    2014: Na krawędzi 2 jako Natalia Waxman
    2015: Prawo Agaty jako Ewelina Ćwiklińska (odc. 87)
    2015: Disco polo jako asystentka Polaka
    2016: Planeta singli jako Ola
    2016: Na noże jako Wioletta Foryga
    2016: Komisja morderstw jako lekarka Carmen
    2016: Kobiety bez wstydu jako Aneta, sekretarka Roli
    2018: Leśniczówka jako Lidia Banach
    2018: Trzecia połowa jako Anna Nowakowska, była żona Borysa

Nagrody
2005: Nagroda XXIII Festiwalu Szkół Teatralnych za przedstawienie Łoże Sergia Belbela w Łodzi.

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: