Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Witold Dębicki

Witold Dębicki

Witold Dębicki (ur. 3 maja 1943 w Dubnie) – polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny.

Życiorys

Syn Aleksandra Dębickiego, kawalera Orderu Virtuti Militari.

Absolwent PWST w Warszawie (1967). W latach 1989-2010 aktor Teatru Nowego w Poznaniu. Były mąż aktorki, Marii Rybarczyk.

Filmografia

    1964: Życie raz jeszcze − jako chłopak przed listą przyjętych na prawo
    1965: Sam pośród miasta − jako młodzieniec w lokalu
    1965: Buty − jako wartownik
    1966: Pieczone gołąbki − jako robotnik
    1964: Małżeństwo z rozsądku − jako Majk, chłopak z zachodnim samochodem
    1966: Kochajmy syrenki − jako pracownik biurowy w Bolesławcu
    1967: Westerplatte − jako kapral pijący z manierki w okopie
    1967: Duch z Canterville − jako Jim, brat Virginii
    1967: Kwestia sumienia − jako wartownik
    1967: Cześć kapitanie − jako milicjant przed wystawą komisu
    1969: Szkice warszawskie − jako „Kędzierzawy” (cz. 1)
    1970: Pejzaż z bohaterem − jako Bienia, uczeń Wilczewskiego w miasteczku
    1971: Agent nr 1 − jako Radiotelegrafista w sztabie brytyjskim
    1972: Trzeba zabić tę miłość − jako Władek
    1972: Poślizg − jako kierowca Żuka
    1973: Wielka miłość Balzaka − jako Antoni, syn hrabiny de Berny (odc. 1)
    1973: Nagrody i odznaczenia − jako podporucznik Michał Łaszewski
    1973: Gościnny występ − jako aktor
    1973: Czarne chmury − jako dragon Grzegorz
    1974: Najważniejszy dzień życia − jako Krzysztof Kulak (odc. 6)
    1974: Ile jest życia − jako Kowalski, kierowca karetki pogotowia (odc. 12)
    1975: W te dni przedwiosenne − jako Tadeusz Rostocki
    1975: Zawodowcy − jako Julian Nowak
    1975: Dyrektorzy − jako inżynier Jerzy Gawryszyn (odc. 6)
    1975: Trzecia granica − jako kompan „Czarnego” (odc. 7)
    1976: 07 zgłoś się − jako steward, współpracownik „Inżyniera” (odc. 1)
    1976: Ocalić miasto − jako „Skorpion”, żołnierz AK
    1976: Długa noc poślubna − jako Andrzej, przyjaciel Adama
    1978: Zaległy urlop − jako projektant
    1979: Kobieta i kobieta − jako Michał
    1980: Laureat − jako Tomek
    1980: Dom − jako plastyk Jaskólski (odc. 7)
    1981: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy − jako Władysław Frankowski, syn Macieja
    1982: Zabijanie koni − jako Józek, syn Jana
    1982: Jeśli się odnajdziemy − jako Stolarek
    1983: Planeta krawiec − jako Lekarz
    1983: Alternatywy 4 − jako Intrygant (odc. 2 i 3)
    1983: Fachowiec − jako Robotnik w knajpie
    1984: Siedem życzeń − jako Witold Tarkowski
    1984: Idol − jako Maniek, kolega Piotra
    1985: Zdaniem obrony − jako Zdzisław Sajkiewicz (odc. 4)
    1985: Greta − jako Polak
    1985: Medium − jako Bibliotekarz
    1986: Ostatni dzwonek − jako Szczęśniak
    1986: Zmiennicy − jako Wulkanizator (odc. 5)
    1986: Wcześnie urodzony − jako inżynier Michał Chrobak
    1986: Komediantka − jako Aktor w zespole Calbińskiego
    1987: Śmieciarz − jako śmieciarz Rysiek
    1987: Komediantka − jako Aktor w zespole Calbińskiego
    1988: Król komputerów
    1988: Pan Kleks w kosmosie − jako Młody doktor Paj-Chi-Wo
    1990: Prominent − jako Karol Grodek „wujek Feliks”, naczelnik wydziału MSW
    1991: Cynga − jako pośrednik Andrzeja udzielający mu fałszywe dokumenty
    1991: Pogranicze w ogniu − jako kolejarz Antoni Mamel (odc. 20 i 24)
    1992: Wiatr ze wschodu − jako Klaus, członek parlamentu Liechtensteinu
    1992: Kiedy rozum śpi
    1992: Wielka wsypa − jako Kazio, kapitan SB
    1993: Plecak pełen przygód − jako weterynarz (odc. 5)
    1994: Zespół adwokacki − jako pan Jurek, szef kasyna (odc. 8)
    1994−1995: Spółka rodzinna − jako Kazimierz Kublik
    1994: Tatort (odc. 298)
    1994: Anioł śmierci − jako Właściciel piekarni
    1995: Ekstradycja − jako Stefan Sawka, przełożony Halskiego
    1995: Cyrkowa Pułapka − jako Kurek
    1995: Sukces − jako pan Leszek, sprzedawca kradzionych aut (odc. 3)
    1996: Ekstradycja 2 − jako Stefan Sawka
    1997−2013: Klan − jako prezes radia „Sport i muzyka”
    1997: Wojenna narzeczona − jako pułkownik Kowalski (odc. 3)
    1997: Boża podszewka − jako Górny, mąż Józi (odc. 6)
    1998: Ekstradycja 3 − jako Stefan Sawka
    1999: Policjanci − jako Kozub „Świński król” (odc. 3)
    1999: Ostatnia misja − jako „Sokrates”, pracownik archiwum UOP
    1999: Czternaście bajek z Królestwa Lailonii Leszka Kołakowskiego − jako bóg Maior (odc. 7)
    1999: O dwóch takich, co nic nie ukradli − jako Wyjątek, biznesmen
    2000: Sen o kanapce z żółtym serem
    2000: Na dobre i na złe − jako Rafał Chmielewski, ojciec Pauliny (odc. 35)
    2001: Tam i z powrotem − jako Kościelny
    2001: Miodowe lata − jako inspektor Drwęca (odc. 82)
    2001: Graczykowie, czyli Buła i spóła − jako Wacek, brat Buły (odc. 2 i 11)
    2002-2003: Gorący Temat − jako Minister Mruk
    2002-2006: Samo Życie − jako Władysław Fabisiak, właściciel firmy sprzątającej
    2003: Łowcy skór − jako Redaktor naczelny
    2003: Wieczór trzeciego króla − jako tata Hani
    2003: Marcinelle − jako Masson
    2003: Defekt − jako klown Król
    2004: Świat według Kiepskich − jako Kozłowski (odc. 169)
    2004: Rodzinka − jako Marasek, sąsiad Leszczyńskich (odc. 13)
    2004−2013: Pierwsza miłość − jako Szymon Piotr Bylica z Katowic
    2005: Dom niespokojnej starości − jako Nadolny
    2005−2006: Tango z aniołem − jako Podinspektor Wert
    2005: Pensjonat pod Różą − jako Tadeusz, ojciec Aliny (odc. 88 i 89)
    2006: Fałszerze - powrót Sfory − jako Gienio
    2007: Twarzą w twarz − jako „Piekarz”
    2007: Futro − jako Antoni Witkowski
    2007: Taxi A − jako przemytnik
    2007: Ekipa − jako Jodła, wiceminister MSWiA (odc. 8)
    2008: Lejdis − jako ksiądz dyrektor
    2008: Pitbull − jako Szymon Marczak (odc. 25)
    2008: Boisko bezdomnych − jako działacz sportowy
    2009: Siostry − jako Zygmunt Kowalik, dziadek Pawła (odc. 9)
    2009: Generał − jako Andrzej Kamieniecki (odc. 4)
    2009: Londyńczycy 2 − jako Wiktor Dąbek, ojciec Wioli (odc. 2)
    2009-2010: Plebania − jako Romaniuk
    2009-2010: Blondynka − jako Dalmata
    2010: Krzysztof − jako Władysław Orłowicz
    2010: Skrzydlate świnie − jako Jan Nowacki
    2010-2011: Licencja na wychowanie − jako szef Ryszarda
    2010: Hotel 52 − jako Wiktor Sempołowski, dziadek Natalii (odc. 5)
    2010: Duch w dom − jako perkusista, kolega Leszka
    2011: Instynkt − jako „Kulawy”
    2011: Czarny czwartek − jako Mieczysław Moczar
    2012: Paradoks − jako Leopold Majewski, ojciec Joanny
    2012: Obława − jako ojciec Kondolewiczowej
    2012: Mój rower − jako Franek Wera
    2013: Komisarz Alex − jako mężczyzna zatruwający napoje (odc. 37)
    2013−2014: Prawo Agaty − jako Waldemar Rodziejowicz (odc. 45 i 75)
    2013: 2XL − jako Jarosław Dec, ojciec Agaty
    2014: Przyjaciółki − jako Ryszard, ojciec Anki (odc. 28)
    2015: Pakt – jako Andrzej, redaktor działu w redakcji "Kuriera"
    2017: Ojciec Mateusz - jako Stefan Kasperek (odc. 234)

Ciekawostki

    Witold Dębicki wystąpił w teledysku Grubego Mielzky’ego i Pezeta, „Nie słyszysz”, trzech teledyskach Michała Wiśniewskiego, w „Piosence, jak pocałunek” , „Filiżanka” i "Wab milion bab" oraz w teledysku do utworu „Megiera” Sławomira.

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: