Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Władysław Grzywna

Władysław Grzywna

Władysław Grzywna (ur. 25 stycznia 1958 w Jaworze) – polski aktor estrady.

Życiorys

W latach 1979-1983 był adeptem w Teatrze Syrena w Warszawie, w latach 1990-99 był aktorem tego teatru. Występował także w teatrach warszawskich: Północnym (1992), Muzycznym Roma (2000) i Wielkim (2000). Śpiewał również piosenkę tytułową do bajki Kubuś Puchatek.

Filmografia

    1960–1966: Flintstonowie (polski dubbing)
    1988-1989: Leśna rodzina (polski dubbing)
    1989-1991: Nowe przygody Kubusia Puchatka (polski dubbing, partie wokalne)
    1998-2003: Miodowe lata (jako Bąbel, gościnnie)
    1999: Tygrysy Europy (jako dozorca Frątczak)
    1999: Świat według Kiepskich (jako sędzia, gościnnie)
    2000-2001: Przeprowadzki (jako obersturmbannfuhrer Stuhl, gościnnie)
    2000: 13 posterunek 2 (jako reżyser, gościnnie)
    2001: Myszka Walewska (jako mechanik, gościnnie)
    2001-2002: Graczykowie, czyli Buła i spóła (jako policjant Grongolewski, gościnnie)
    2002-2003: Psie serce (jako reżyser spektaklu, gościnnie)
    2002-2003: Kasia i Tomek (jako kucharz Giorgio / tragarz, gościnnie)
    2002: Break Point
    2003: Show (jako realizator)
    2003-2008: Na Wspólnej (jako Tomek, kucharz w klubie Izabeli)
    2004: Camera Café (jako Jacek Darewicz, gościnnie)
    2004: Ekspres polarny (polski dubbing)
    2005: Boża podszewka II (jako kościelny, gościnnie)
    2005: Kryminalni (jako Pcheła, odc. 20)
    2006: U fryzjera (jako Frou-Lou 3, gościnnie)
    2006: Magiczne drzewo (tragarz, odc. 7)
    2006: Happy Feet: Tupot małych stóp (jako Lombardo, polski dubbing)
    2006-2007: Hela w opałach (jako dostawca pizzy, gościnnie)
    2007: Miejskie szkodniki (jako Świrus, polski dubbing)
    2007: Dwie strony medalu (jako Kręgiel, gościnnie)
    2007: Halo Hans (jako Adolf Hitler, gościnnie)
    2008: Plebania (jako trener, gościnnie)
    2008: Hotel pod żyrafą i nosorożcem (jako Zenon Smutny, odc. 5)
    2010: Usta usta jako recepcjonista w hotelu (odc. 18)
    2010: 1920. Wojna i miłość jako major z komisji (odc. 8)
    2012: Hotel 52 jako reżyser (odc. 53)

Od 6 marca 2008 występował w pierwszej edycji programu Gwiezdny Cyrk, gdzie zajął szóste miejsce.

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: