Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Wojciech Malajkat

Wojciech Malajkat

Wojciech Karol Malajkat (ur. 16 stycznia 1963 w Mrągowie) – polski aktor teatralny i filmowy, prezenter telewizyjny, reżyser, pedagog, profesor zwyczajny Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. Od 2010 posiada tytuł profesora sztuki teatralnej. Rektor Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie w kadencji 2016–2020.

Życiorys

W 1986 ukończył studia w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Od 1986 występował w Teatrze Studio i Teatrze Narodowym w Warszawie. Występował gościnnie m.in. w Teatrze Scena Prezentacje w Warszawie. Od stycznia 2009 był dyrektorem naczelnym i artystycznym Teatru Syrena w Warszawie. Z dniem 1 marca 2014 decyzją władz samorządowych Warszawy, do których należy teatr, funkcję dyrektora naczelnego tej sceny przejął Jakub Biegaj, ale Malajkat pozostał w kierownictwie Syreny jako dyrektor artystyczny.

20 marca 2016 ogłoszono, iż został wybrany rektorem Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie w kadencji 2016–2020.

Filmografia

1995 - Próby domowe

1996 - Bar Atlantic

1999 - Policjanci

1999 - Ogniem i mieczem

1999 - Lot 001

2000 - Na dobre i na złe

2000 - Ogniem i mieczem (serial)

2000 - Klasa na obcasach

2000 - 13 posterunek 2

2000 - Petersburg bandytski 2 (ros. Бандитский Петербург 2)

2003 - Bao-Bab, czyli zielono mi

2003 - Królowa chmur

2003 - Nienasycenie

2003–2005 - Sprawa na dziś

2003 - Defekt

2004 - Pensjonat pod Różą

2005–2007 - Codzienna 2 m. 3

2006 - Szatan z siódmej klasy

2006 - Szatan z siódmej klasy (serial)

2006 - Miłość w przejściu podziemnym

2010 - Optymista

2010 - Nowa

2011 - Listy do M.

2014 - Prawo Agaty

2014 - Obywatel

2015 - Listy do M. 2

2017 - Listy do M. 3

Reżyser

2007     Wolny jeździec     
    
2007     Chłopiec z gwiazd
(w Teatrze Dzieci Zagłębia w Będzinie)
        
2007     Hipnoza
(w Teatrze Bajka w Warszawie)
        
2008     Pajęcza sieć
(w Teatrze Syrena w Warszawie)
        
2015     Plotka
(w Teatrze im. Aleksandra Sewruka w Elblągu

Polski dubbing

    1990: Armelle – Piotr
    1992–1995: Świat królika Piotrusia i jego przyjaciół
    1996: Miłość i wojna – De Cart
    1996: 101 dalmatyńczyków – Roger Perry
    2002: Tytus, Romek i A’Tomek wśród złodziei marzeń – Romek
    2002: Epoka lodowcowa – Maniek
    2004: Shrek 2 – Kot w butach
    2004: Shrek 2 – Kot w butach
    2004: W 80 dni dookoła świata – Wilbur Wright
    2005: Garbi: super bryka – Trip Murphy
    2005: Jan Paweł II
    2006: Happy Wkręt – Rick
    2006: Epoka lodowcowa 2: Odwilż – Maniek
    2006: Wielka wędrówka
    2007: Pada Shrek – Kot w butach
    2007: Shrek Trzeci – Kot w butach
    2008: Delfiny i wieloryby 3D. Plemiona oceanów – Narrator
    2008: Wino truskawkowe – Andrzej
    2008: Zupełnie inna historia – Nóż
    2008–2009: Pucuł i Grzechu – Grzechu
    2009: Epoka lodowcowa 3: Era dinozaurów – Maniek
    2009: Epoka lodowcowa 3: Era dinozaurów – Maniek
    2010: Shrek ma wielkie oczy – Kot
    2010: Shrek Forever – Kot w butach
    2010: Dwa kroki za...
    2011: Kot w Butach – Kot w Butach
    2011: Epoka lodowcowa: Mamucia gwiazdka – Maniek
    2011: Ratchet & Clank: 4 za jednego – Ratchet
    2012: Ratchet & Clank: Załoga Q. – Ratchet
    2012: PlayStation All-Stars Battle Royale – Ratchet
    2012: Epoka lodowcowa 4: Wędrówka kontynentów – Maniek
    2016: Epoka lodowcowa 5: Mocne uderzenie - Maniek

Inne

    2012: IV Koncert Niepodległości pt. „Za Naszą i Waszą Wolność” w Muzeum Powstania Warszawskiego – narrator
    2013: I Koncert Niepodległości Trzeciego Maja na Zamku Królewskim w Warszawie – narrator
    2014: I Projekt Arboretum pt. „Kurpie i Podole” w Mrągowie – narrator
    2015: II Projekt Arboretum pt. „Kurpie i Mazury” w Mrągowie – narrator

Dyskografia

    Tytus, Romek i A’Tomek wśród złodziei marzeń w utworach „Siedem osiem siedem” i „O dużo za dużo”
    gościnny występ na płycie Piotra Polka Polk in love.
    wraz z Grzegorzem Turnauem Kruchy świat, kruche szkło

Odznaczenia

    Złoty Krzyż Zasługi (2005)
    Srebrny Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” (2015)

źródło: wikipedia