Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Zofia Zborowska

Zofia Zborowska

Zofia Zborowska (ur. 17 maja 1987 w Warszawie) – polska aktorka.

Życiorys

Urodziła się 17 maja 1987 roku w Warszawie. Jest córką aktorów: Wiktora Zborowskiego oraz Marii Winiarskiej. Ma siostrę Hannę.
W dzieciństwie uczyła się śpiewu. Aktorstwem zainteresowała się w wieku 15 lat. W 2010 ukończyła Akademię Teatralną im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. Ponadto studiowała w Instytucie Lee Strasberga w Los Angeles. Obecnie występuje w Teatrze Capitol.

Kariera

Na szklanym ekranie debiutowała w komedii wojennej Złoto dezerterów w 1998 roku. Potem występowała m.in.: w serialu obyczajowym Przystań, komedii romantycznej Miłość na wybiegu oraz spektaklu Teatru Telewizji Przygoda. Aktorka udziela się także w dubbingu – jej głos można było usłyszeć m.in.: w animacji Ralph Demolka oraz w grze komputerowej Wiedźmin 3: Dziki Gon.
Jesienią 2015 wzięła udział w czwartej edycji programu rozrywkowego Twoja twarz brzmi znajomo, emitowanego w telewizji Polsat. Za wygraną czwartego odcinka zdobyła czek na 10.000 zł, który przeznaczyła na rzecz fundacji „Krok Po Kroku” z Oławy. Po dziewięciu odcinkach dotarła do finału, w którym zajęła ostatecznie drugie miejsce, przegrywając jedynie z Bartłomiejem Kasprzykowskim.
Wiosną 2016 współprowadziła, wraz z Agnieszką Popielewicz, program Twoja twarz brzmi EXTRA znajomo na kanale Polsat Café, w którym przedstawiane były kulisy show Twoja twarz brzmi znajomo[8]. W 2017 odcisnęła swą dłoń na Promenadzie Gwiazd w Międzyzdrojach, za zwycięstwo w internetowym plebiscycie „Idol Publiczności”.
Była potrójną mistrzynią Polski w stepowaniu. Ponadto trenowała jazz, balet, snowboard, pływanie, szermierkę, golfa oraz tenisa.

Filmografia

    1994–1995: Mordziaki – Zosia Piotrowska (odc.2-7)
    1998: Złoto dezerterów – Sara, córeczka Habera
    2004: Lokatorzy – tancerka (odc.183)
    2009: Przystań – Beata Dębieńczuk
    2009: Miłość na wybiegu
    2011: Daleko od noszy. Szpital futpolowy – Jessica (odc.10)
    2012: Ojciec Mateusz – lekarka (odc.98)
    2013: Sierpniowe niebo. 63 dni chwały – Sarna
    2013: Ojciec Mateusz – Żaneta, dziewczyna Strąka (odc.120)
    2015: Słaba płeć? – Agata, córka Adama
    2015: Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy – Luśka
    2016 w filmie: Na noże – Doti, gość na weselu Pameli i Szymona we Wsi Puste Many (odc.8)
    2016: Na dobre i na złe – Maria (odc.653)
    2016: Druga szansa – Zosia, sekretarka prezesa w telewizji (odc.3,5)
    od 2017: Barwy szczęścia – stomatolog Aneta Dylska

Teatr Telewizji

    2014: Przygoda – pielęgniarka

Polski dubbing
Filmy

    2009: Brygada – Miranda
    2010: Avengers: Potęga i moc – Abigail Brand
    2010: Mike i Molly – Molly Flynn
    2010: Pokémon: Czerń i Biel – Caitlin
    2011: Tajemnice domu Anubisa – Amber Millington
    2012: Zdaniem Freda! – Nicolette / Cassandra Blue
    2012: Ralph Demolka – Taffyta
    2012: Let It Shine – Roxanne „Roxie” Andrews
    2013: Misja Lanfeusta – C’ian
    2014: Wakacje Mikołajka – sprzedawczyni
    2015: Były sobie człowieki – Lucy
    2016: Sekretne życie zwierzaków domowych – Chloe

Gry komputerowe

    2009: League of Legends – Irelia / Veigar / Katarina / LeBlanc / Soraka
    2010: StarCraft II: Wings of Liberty – Sarah Kerrigan
    2012: Hitman: Rozgrzeszenie – Lasandra Dixon
    2013: StarCraft II: Heart of the Swarm – Narud jako Kerrigan
    2015: Wiedźmin 3: Dziki Gon – Keira Metz

źródło: wikipedia