Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Bartłomiej Topa

Bartłomiej Topa

Bartłomiej Topa (ur. 26 maja 1967 w Nowym Targu) – polski aktor filmowy i teatralny, producent filmowy.

Życiorys

Absolwent technikum weterynaryjnego[1]. W 1991 ukończył studia na Wydziale Aktorskim w Państwowej Wyższej Szkole Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi. Jest współzałożycielem firmy producenckiej Film IT.
Ambasador Mistrzostw Polski w triathlonie na dystansie długim Herbalife Susz Triathlon. Wegetarianin. Był mężem malarki Agaty Rogalskiej. 27 października 2016 otrzymał Złotego Szczeniaka na 5. Festiwalu Aktorstwa Filmowego im. Tadeusz Szymkowa we Wrocławiu za najlepszą kreację aktorską.

Filmografia

    Zakład (1990) jako Matlak
    Listopad (1992) jako Piotr
    Trzy kolory. Biały (1993) jako Jacek, pracownik firmy Karola
    Taranthriller (1993) jako Piotr
    Balanga (1993) jako mąż kobiety z wózkiem i muszlą klozetową
    Pożegnanie z Marią (1993) jako Apoloniusz
    Wynajmę pokój (1993) jako policjant
    Pokój Anny (1994) jako Marek
    Polska śmierć (1994) jako dziennikarz
    Wrony (1994) jako policjant
    Szczur (1994) jako mieszkaniec podziemia
    Prowokator (1995) jako Adam Tański
    Wezwanie (1996) jako sanitariusz Zbigniew Banasik
    Złotopolscy (1997) jako Zenek Pereszczako
    Ekstradycja 3 (1998) jako marszand sprzedający Tuwarze obraz Malczewskiego
    Billboard (1998) jako kelner
    Demony wojny według Goi (1998) jako Max
    Prawo ojca (1999) jako lekarz
    Na plebanii w Wyszkowie 1920 (1999) jako ksiądz
    Stacja (2001) jako Grelak, policjant
    Zróbmy sobie wnuka (2003) jako Kawa
    Biała sukienka (2003) jako kościelny
    Wesele (2004) jako Janusz, pan młody
    Stacyjka (2004) jako Winicjusz Misiak
    Pitbull (2005) jako Karol Łania (odc. 10)
    Magiczne drzewo (2005) jako „Lupus” (odc. 5)
    Wieża (2006) jako Toksyk
    Królowie śródmieścia (2006) jako Janek, szef agencji modelek (odc. 6)
    Trzeci oficer (2008) jako Jerzy Sent
    Na Wspólnej (2008) jako Lech Radecki
    Hela w opałach (2008) jako magister (odc. 56)
    Boisko bezdomnych (2008) jako górnik
    Agentki (2008) jako Alfred Knapik (prywatny detektyw)
    Do wesela się zagoi (2009) jako krawiec
    Dom zły (2009) jako porucznik Mróz
    Trick (2010) jako szuler
    Hel (2010) jako pacjent Radek
    Ratownicy (2010) jako Pycior (odc. 2)
    Piksele (2010) jako posterunkowy
    Prosta historia o miłości (2010) jako reżyser Patryk Berger
    Usta usta (2010) jako Mateusz
    Czas honoru (2010) jako sędzia bokserski (odc. 34 i 36)
    Szpilki na Giewoncie (2010) jako Niedźwiedź Janek Duda-Grosz
    Kret (2010) jako szef związku
    Wyjazd integracyjny (2011) jako Krzysztof Dąbal
    Sztos 2 (2011) jako Ludwik
    Układ warszawski (2011) jako Zbigniew Sikorek
    Głęboka woda (2011) jako Jacek Wrzesiński
    Prawo Agaty (2012) jako prawnik Prospectrum (odc. 15)
    Paradoks (2012) jako Mietek, brat Marii Zawadowej (odc. 10)
    Drogówka (2012) jako sierżant sztabowy Ryszard Król
    Mój biegun (2013) jako Bogdan Mela
    Komisarz Alex (2014) jako Marek Pokorski (odc. 68)
    Wataha (2014) jako Adam Grzywaczewski „Grzywa”
    Karbala (2015) jako kapitan Kalicki
    Obce niebo (2015) jako Marek
    Król życia (2015) jako Kapsel
    Sługi boże (2016) jako komisarz Warski
    Druga szansa (od 2016) jako Adam
    Ultraviolet (2017) jako Waldemar Kraszewski

Dubbing

    Pamiętnik księżniczki 2: Królewskie zaręczyny (2004) jako Andrew
    Lucky Luke (2004) jako Avarell Dalton
    Czerwony traktorek (2004-2005) jako Wiktor
    Garbi: super bryka (2005) jako Kevin
    Karol. Papież, który pozostał człowiekiem (2006) jako Vadim Belijaev
    Janosik. Prawdziwa historia (2009) jako Tomasz Uhorczyk (rola Ivana Martinki)
    Alicja w Krainie Czarów (2010) jako Skazeusz
    Iron Man 3 (2013) jako Aldrich Killian
    Czarownica (2014) jako Stefan

Role teatralne

    Klub kawalerów (PWSFTViT Łódź, 1990) jako Nieśmiałowski[7]
    Ryszard III (PWSFTViT Łódź, 1991) jako król Edward IV[8]
    Koza albo kim jest Sylwia? (OCH – Teatr Warszawa, 2010) jako Ross[9]
    Wyspy (Nowy Teatr Warszawa, 2011)[10]

Nagrody

Nagrody za film Wesele

    2004: Festiwal Młodego Kina Wschodnioeuropejskiego Cottbus – Wyróżnienie
    2004: Festiwal Polskich Filmów Fabularnych – nagroda Stowarzyszenia Filmowców Polskich za twórcze przedstawienie współczesności
    2004: Festiwal Polskich Filmów Fabularnych – Nagroda Specjalna Jury
    2004: Festiwal Polskich Filmów Fabularnych – nagroda Rady Programowej TVP
    2004: Festiwal Polskich Filmów Fabularnych – nagroda Prezesa Zarządu Telewizji Polskiej
    2004: Festiwal Filmów Locarno – wyróżnienie jury młodzieżowego.
    2005: Festiwal Filmów Karlovy Vary – Wyróżnienie Specjalne Jury Konkursu „East od The West”
    2005: Festiwal Filmów Komediowych Lubomierz – Złoty Granat
    Orzeł 2005 Polskiej Akademii Filmowej w kategorii: najlepszy film.
    Orzeł 2005 Polskiej Akademii Filmowej – Nagroda Publiczności
    2005: Festiwal Lato Filmów – Wyróżnienie za Najlepszym Scenariuszem.
    2005: Festiwal Lato Filmów – Nagroda Dziennikarzy.

Nagrody teatralne

    1991: Nagroda za role Edwarda IV i hrabiego Richmonda w przedstawieniu Ryszard III Shakespeare’a na IX Ogólnopolskim Przedstawieniu Spektakli Dyplomowych Szkół Teatralnych w Łodzi.

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: