Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Bogdan Kalus

Bogdan Kalus

Po ukończeniu szkoły podstawowej trafił do szkoły muzycznej. Założył zespół rockowy, gdzie grał na perkusji.
W latach 1987-1992 występował w różnych grupach kabaretowych.
W 1990 roku założył pierwszy prywatny teatr Korez w Katowicach, w którym grał w latach 1990-2014.
Od 2008 roku współpracuje z teatrem Capitol w Warszawie.
Współzałożyciel kabaretu KaŁaMaSz od 2011.
Filmografia

    2000-2009: Święta wojna, jako Gerard
    2000: M jak miłość, jako Bogdan
    2001: Angelus, jako oficer UB
    2002-2003: Kasia i Tomek, jako Szef ekipy
    2003: Biała sukienka, jako Rysiek
    2003: Królowa chmur, jako Sierżant Droga
    2003: Ubu Król, jako Ambasador Rosji
    2004: Dziupla Cezara, jako Ewald Kokot
    2004: Dziki, jako Zawadowski
    2004: Stacyjka, jako Inżynier Jan Okoń
    2005: PitBull – kierownik ochrony banku (odc. 4)
    2005: Karol. Człowiek, który został papieżem, Urzędnik PZPR
    2006-2007: Egzamin z życia, jako inspektor Gabryś (odc. 53, 61, 65, 97, 106)
    od 2006:Ranczo, jako Hadziuk
    2007: Ranczo Wilkowyje, jako Hadziuk
    2007: Halo Hans! , jako von Slodovy
    2007: U Pana Boga w ogródku, jako muzyk w kościele
    2007: U Pana Boga w ogródku, jako Stefan Witaszek (odc. 5 i 8)
    2008: Drzazgi, jako kierownik techniczny Śliwa
    2009: Enen, jako sąsiad Grotów
    2012: Portier z hotelu Mewa, etiuda filmowa, jako pułkownik SB
    2014: Klub Włóczykijów, jako wuj Dionizy

Gościnnie

    2004: Kryminalni, jako informator (odc. 29); taksówkarz (odc. 29)
    2004: Camera Café, jako Bodecki
    2005: Wiedźmy, jako Mieszkaniec Pragi (odc. 6)
    2006: Magda M., jako uczestnik kursu (odc. 33)
    2006: U fryzjera, jako klient (odc. 5)
    2006: W krainie jaskrawych zabawek – ojciec Mai
    2007: Ekipa, jako major, członek Rady Bezpieczeństwa Narodowego (odc. 9)
    2007: Hela w opałach, jako Zygfryd (odc. 28)
    2007: Odwróceni, jako strażnik Małecki (odc. 6)
    2008: Na dobre i na złe, jako Wiesiek (odc. 338)
    2010: Ludzie Chudego, jako ślusarz (odc. 11)
    2012: Ojciec Mateusz, jako Tadeusz, komisarz Policji w Opatowie (odc. 89)
    2016: Na wspólnej, jako sanitariusz (odcinki: 2265, 2270, 2273)
    2016: Druga szansa - seria 2, jako prawnik (odc. 8 i 12)

Żródło: Wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: