Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Dorota Kamińska

Dorota Kamińska

Dorota Kamińska (ur. 7 czerwca 1955 w Warszawie) – polska aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna.

Życiorys

Po maturze zdawała egzamin wstępny na Politechnikę Warszawską, jednak zrezygnowała ze studiów inżynierskich i postanowiła wstąpić do szkoły teatralnej, którą wówczas w 1975 kończył jej starszy brat Emilian Kamiński. Rok później została przyjęta na Wydział Aktorski warszawskiej PWST, którą ukończyła w 1980.

Jej debiutem scenicznym była rola pensjonarki w spektaklu Ryszarda Marka Grońskiego Podróż po Warszawie (1977) w reżyserii Andrzeja Strzeleckiego na deskach warszawskiego Teatru na Woli. W latach 1979–1998 związana była z Teatrem Studio im. Stanisława Ignacego Witkiewicza w Warszawie, gdzie wielkim wydarzeniem artystyczno-towarzyskim sezonu 1990/1991 była jej tytułowa rola w przedstawieniu Tamara o słynnej malarce Tamarze Łempickiej. Występowała także w teatrach warszawskich: Za Dalekim (1988) i Komedia (2001) oraz Wrocławskim Teatrze Komedia (2007).

Jeszcze podczas studiów zadebiutowała na dużym ekranie w filmie Krzysztofa Zanussiego Barwy ochronne (1976) jako gorliwa studentka Maria Piechowiak, zwyciężczyni konkursu. Pojawiła się gościnnie w serialach: Rodzina Połanieckich (1978), Ślad na ziemi (1978), Dom (1980), 07 zgłoś się (1981) i Życie Kamila Kuranta (1982). Pierwszą swoją główną rolę kobiecą zagrała w dramacie Wojciecha Wójcika Karate po polsku (1982) jako dziewczyna plastyka-karateki (Edward Żentara). Przebojem frekwencyjnym 1985 okazała się komedia erotyczna Och, Karol (1985) z jej udziałem. W serialu W labiryncie (1990) wystąpiła w roli Danuty Mayer, żony Davida Mayera (Karol Strasburger), koleżanki Joanny Racewicz (Sławomira Łozińska).

W latach 90. prowadziła i redagowała dwa cotygodniowe programy – magazyn filmowy „Oskar” na kanale Polsat oraz nocną audycję radiową w Programie 1 Polskiego Radia na temat kina. Pisała recenzje i wywiady do czasopism: „Pani”, „Kobieta i Życie” i „Życie Warszawy”. Prowadziła również imprezy okolicznościowe.

Powszechną popularność przyniosła jej rola Mai Weber, klientki fitness clubu w sitcomie Fitness Club (1994–1995) oraz postać Renaty Lemańskiej, szefowej OPZ w serialu Polsatu Fala zbrodni (2003–2008). Za kreację matki Tani w dramacie Pręgi (2004) otrzymała nominację do nagrody Orła w kategorii najlepsza drugoplanowa rola kobieca.

W 2013 po raz pierwszy wystąpiła w Teatrze Kamienica u boku brata – Emiliana Kamińskiego w sztuce pt. Porwanie Sabinek (premiera 8 czerwca 2013 r. w Teatrze Kamienica).

Role teatralne

    1977: Podróż po Warszawie – Groński Ryszard Marek; reż. Andrzej Strzelecki; Teatr na Woli
    1979: Śpiew na dziewięć wieszaków – Czechow; reż. Eugeniusz Korin
    1979: Ferdydurke – Witold Gombrowicz; reż. Zbigniew Wróbel; Teatr Studio
    1980: Proces – Franz Kafka; reż. Zbigniew Baranowski; Teatr Studio
    1981: Powrót Odysa – Stanisław Wyspiański; reż. Wojciech Szulczyński; Teatr Studio
    1982: Przemiana – Franz Kafka; reż. Wowo Bielicki; Teatr Studio
    1982: Parawany – Jean Genet; reż. Jerzy Grzegorzewski; Teatr Studio
    1984: Tryptyk – reż. Mariusz Orski; Teatr Studio
    1986: Opera za trzy grosze – Bertolt Brecht; reż. Jerzy Grzegorzewski; Teatr Studio im. Stanisława Ignacego Witkiewicza
    1986: Zagraj to jeszcze raz – Woody Allen; reż. Adam Hanuszkiewicz; Teatr Studio im. Stanisława Ignacego Witkiewicza
    1988: Pożarcie królewny Bluetki – Maciej Wojtyszko; reż. Ewa Złotowska; Teatr za Daleki
    1988: Działania uboczne – Woody Allen; reż. Adam Hanuszkiewicz; Teatr Studio im. Stanisława Ignacego Witkiewicza
    1989: Pielgrzymi i tułacze – Jerzy Kalina; reż. Jerzy Kalina; Teatr Studio im. Stanisława Ignacego Witkiewicza
    1999: Morderstwo w hotelu – Clark Ron, Bobrick Sam; reż. Włodzimierz Kaczkowski; przedstawienie impresaryjne
    2001: W obronie jaskiniowca – Becker Rob; reż. Emilian Kamiński; przedstawienie impresaryjne
    2001: Stosunki na szczycie – Edward Taylor; reż. Jerzy Bończak; Teatr Komedia
    2007: Przyjazne Dusze – Valentine Pam; reż. Paweł Okoński; Wrocławski Teatr Komedia
    2012: Marilyn – życie niemożliwe – David Barbero; reż. David Foulkes; Teatr 2.Strefa
    2013: Porwanie Sabinek – Franz i Paul Schonthan; reż. Emilian Kamiński; Teatr Kamienica

Filmografia (wybrane)

    1976: Barwy ochronne jako Maria Piechowiak
    1978: Rodzina Połanieckich
    1978: Ślad na ziemi jako pielęgniarka Zosia
    1980: Dom epizod (1980)
    1981: Był jazz jako koleżanka
    1981: 07 zgłoś się jako Beata, recepcjonistka w ośrodku w odc. 14
    1982: Karate po polsku jako Dorota
    1982: Życie Kamila Kuranta jako Jadzia
    1983: Na straży swej stać będę jako Bożena
    1984: Proka jako Siostra Proki
    1984: Trapez jako Krystyna
    1985: Och, Karol jako Wanda
    1985: Problemat profesora Czelawy jako Wanda Czelawowa, żona profesora
    1986: Kino objazdowe jako Danusia, dziewczyna Miecia
    1986: Magma
    1987: Cesarskie cięcie jako Komolowa, ciężarna w szpitalu
    1987: Misja specjalna jako Ewa Kokocińska
    1988–1991: W labiryncie jako Danuta Mayer
    1989: Co lubią tygrysy jako Krysia
    1990: Kaj's Frdselsdag
    1990: Mój izkor. Pamięci tych, którzy odeszli na zawsze
    1992: If You Buy Me a Couch jako Krysia Laurentowicz
    1992: Wszystko, co najważniejsze jako Funkcjonariuszka NKWD
    1994–1995: Fitness Club jako Majka Weber
    1997: Kochaj i rób co chcesz jako Łucja Werczak
    1997: Ostatni krąg jako dziennikarka
    1998: Neue - Ein Frau mit Kaliber, Die
    1999: Policjanci jako prokurator Szkucka
    2000: Świat według kiepskich odc. 43. Jako dublerka Haliny Kiepskiej
    2000: Córka Konsula (Gunblast vodka)
    2000: Sukces jako Natalia Szapnik
    2000–2001: Miasteczko
    2001: Wiedźmin, jako Eithne
    2001: Kameleon jako Agata
    2001: Zostać miss jako Malwina
    2002–2003: Gorący Temat jako Lucyna, żona Musiała
    2002–2003: Psie serce jako Baśka
    2003: Zostać miss 2 jako Malwina
    2003–2007: Fala zbrodni jako Renata Lemańska
    2004: Pręgi jako Matka Tani
    2005: Doskonałe popołudnie jako Barbara Knysok, matka Anny
    2005-2006: Pierwsza miłość jako Ewa Szwajewska, matka Kuby
    2008: Na kocią łapę jako Helena
    2010–2012: Plebania jako Julia Bazińska
    2012: Paradoks jako dyrektor BSW (odc. 1, 8 i 9)
    od 2013: Barwy szczęścia jako Ewelina, matka Kamila
    od 2013: Klan jako Jadwiga „Wiga” Dębińska.

źródło: wikipedia

 

Na deskach teatru WojArt zagrała w: