Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Edyta Jungowska

Edyta Jungowska

Jest absolwentką Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie (1989). Pierwszy sukces teatralny to rola Panny Maliczewskiej w spektaklu "Zapolska, Zapolska", w reżyserii Adama Hanuszkiewicza w 1990.

W telewizji zadebiutowała rolą Konstancji Weber w "Amadeuszu" Petera Shaffera, w reżyserii Macieja Wojtyszki (Teatr Telewizji). Ma na swym koncie prawie 30 ról w Teatrze TV. W 1995 pojawiła się po raz pierwszy w Kabarecie Olgi Lipińskiej, z którym współpracowała do 2000. Szeroką popularność zdobyła dzięki roli siostry Bożenki w serialu Na dobre i na złe, występowała także w programie dla dzieci Ala i As. Była też gościem specjalnym jednego z odcinków pierwszej edycji programu Top Model. Zostań Modelką! emitowanym w TVN. Od 2010 r. również właścicielka wydawnictwa Jungoffska wydającego audiobooki, oraz książki dla dzieci i młodzieży.

Filmografia:

 

  • 2000-2012: Na dobre i na złe – siostra Bożenka Van Graaf
  • 2003: Ciało – siostra przełożona
  • 2004: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście – Dorota, kuzynka Gustawa
  • 2004: Cudownie ocalony – Hanka
  • 2005-2007: Codzienna 2 m. 3 – Marianka, sąsiadka
  • 2005: Jestem – matka "Kundla"
  • 2007: Ja wam pokażę! – Judyta
  • 2010-nadal: Klan – Małgorzata
  • 2013: 2XL – Laura Zabawska

 

Dwukrotnie zdobyła nagrodę na Przeglądzie Piosenki Aktorskiej. W 2004 odcisnęła swoją dłoń w Alei Gwiazd w Międzyzdrojach.