Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Henryk Gołębiewski

Henryk Gołębiewski

Henryk Julian Gołębiewski (ur. 15 czerwca 1956 w Warszawie) – polski aktor filmowy i telewizyjny.

Życie prywatne

W 2006 ożenił się z Marzenną Matusik. 12 sierpnia 2008 urodziła się ich córka, Róża.

Aktor niezawodowy. Kiedyś był jednym z najbardziej znanych aktorów dziecięcych, szczególnie dzięki filmom Janusza Nasfetera i Stanisława Jędryki. W latach 90. powrócił do aktorstwa dzięki Agencji Aktorskiej Jerzego Gudejki i sukcesowi filmu "Edi". Gołębiowski wystąpił w "Wakacjach z duchami", "Podróży za jeden uśmiech", zagrał Bolka Pabisza, czyli "Cegiełkę" w "Stawiam na Tolka Banana", a także w "Koniec wakacji" i w "Zanim nadejdzie dzień". "Nie zaznasz spokoju" to ostatni film, w jakim zagrał jako młody chłopak. Przygoda z filmem skończyła się w 1977 roku. Ukończył szkołę zawodową i poszedł do wojska. Pracował w brygadach remontowo- budowlanych . Jego powrót na plan to głównie epizody. Po dwudziestu latach zagrał w serialu Izabeli Cywińskiej "Boża podszewka". Później były "Wielkie rzeczy", "Sara" "Dług" i kilka odcinków "Plebanii", a także "Dzień świra" Marka Koterskiego. Nie były to wielkie role, bo tylko przez chwilę pojawiał się na ekranie. Dopiero w filmie "Edi" Piotra Trzaskalskiego stworzył poruszającą postać zbieracza złomu.

Wybrana filmografia

    1970: Abel, twój brat – Henryk Balon
    1970: Wakacje z duchami – Maniuś „Pikador”
    1971: Podróż za jeden uśmiech – Poldek Wanatowicz
    1972: Ten okrutny, nikczemny chłopak – chłopak w domu dziecka
    1972: Podróż za jeden uśmiech – Poldek Wanatowicz
    1973: Czarne chmury – Maciek (odc. 4)
    1973: Stawiam na Tolka Banana – Bolek Pabisz „Cegiełka”
    1974: Koniec wakacji – przywódca bandy
    1976: Daleko od szosy – kolega Leszka we wsi (odc. 1, 5)
    1976: Zanim nadejdzie dzień − „gitowiec” w Milicyjnej Izbie Dziecka
    1977: Nie zaznasz spokoju – Kuba
    1977: Żołnierze wolności – powstaniec z AL
    1997: Boża podszewka – uciekinier z Wilna (odc. 11)
    1997: 13 posterunek (odc. 4)
    1997: Historie miłosne – taksówkarz
    1997: Sara
    1997: Czas zdrady – żołnierz
    1999: Dług – robotnik na budowie
    2000: Dom – Stasio, mechanik w zakładzie samochodowym Heńka Lermaszewskiego (odc. 23)
    2000: Wielkie rzeczy – Karłowski, kolega Jerzego (cz. 2)
    2000: Gunblast vodka
    2001: W kogo ja się wrodziłem – magazynier w szpitalu
    2001–2010: Plebania – Kazio Machejko
    2001: Requiem – Marcyś
    2001–2002: Marzenia do spełnienia – Menel Henio, kolega Zdzisia
    2002–2010: Świat według Kiepskich – Żaba (odc. 116); Czesiek, facet z piłą (odc. 141); Tajson (odc. 340)
    2002: Zemsta – murarz
    2002: Na dobre i na złe – Józef Szeląg (odc. 95)
    2002: M jak miłość – Henio, mechanik w warsztacie samochodowym (odc. 56)
    2002: Dzień świra – robotnik kolejowy
    2002: Edi – rola tytułowa
    2002: D.I.L. – ojciec
    2002: Psie serce – pijaczek Henio (odc. 3)
    2003: Rodzinka – koleś (odc. 5)
    2003: Powiedz to, Gabi – dozorca kortów tenisowych
    2004: Cudownie ocalony – kamieniarz
    2004: Kryminalni – kłusownik (odc. 2)
    2004: Fala zbrodni – Zielnik (odc. 17)
    2004: Kosmici – Gienek Pariaszewski, przyjaciel Zbynka
    2004–2006: Daleko od noszy – pacjent, palacz w teatralnej kotłowni (odc. 22); hydraulik „Zyga” Druchała (odc. 32); parkingowy Gandera (odc. 88)
    2004: Dziki – kłusownik, tato Romusia
    2004: City – syn gospodyni
    2004: Całkiem nowe lata miodowe – kierowca szambowozu (odc. 6)
    2005: Wiedźmy – Szymek (odc. 6)
    2005: Oficer – kamieniarz (odc. 12)
    2005: Pensjonat pod Różą – bezdomny Julek, kolega Stefana (odc. 60 i 61); bezdomny Lucjan Kokot (odc. 76, 77)
    2005: Klinika samotnych serc – pan Wacek
    2005: Lawstorant – Bawół
    2005: Boża podszewka II (odc. 2)
    2005: Dziki 2: Pojedynek – tato Romusia
    2005: Chaos – ojciec Marty
    2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami – facet w izbie wytrzeźwień
    2006: Strajk – Marek
    2006–2007: Niania – aspirant (odc. 21, 63)
    2006: Olek – Henio
    2006: Job, czyli ostatnia szara komórka – wujek Edi
    2006: Czeka na nas świat – złomiarz
    2006: Ale się kręci – Maciej Maciejak (odc. 6)
    2007: Taxi A – robotnik
    2007: Klan – Borkowski
    2007: Ryś – pacjent
    2007: Mamuśki – żebrak (odc. 15, 23)
    2007: Ja wam pokażę! – robotnik Zdzisio (odc. 9)
    2007: Hania – żul
    2008: Stary człowiek i pies – alkoholik w ośrodku w Stanominie
    2008–2011: Ojciec Mateusz – więzień „Gruby” (odc. 8); włóczęga (odc. 34); Michalak (odc. 88)
    2010: Prosta historia o miłości – dyżurny planu Henryczek
    2010: Optymista – pijaczek
    2010–2011: Barwy szczęścia – bezdomny Leszek (odc. 514, 579)
    2010: 1920. Wojna i miłość – złodziej (odc. 6, 7)
    2011: Księstwo – Dudek
    2011: Kac Wawa – policjant
    2012: Galeria – „Dziki” (odc. 140, 142)
    2012: Czas honoru – chłop polski (odc. 57)
    2013: Wałęsa. Człowiek z nadziei – chłop przy blokadzie
    2013: Drogówka – zatrzymany kierowca
    2013: Pod Mocnym Aniołem – pijak
    2013: Ostatni klaps – operator
    2014: Komisarz Alex – Wiktor Grabień (odc. 61)
    2014: Baron24 – Stanisław Wawrzyniak (odc. 4)
    od 2015: Świat według Kiepskich - Bocian
    2016: Druga szansa – Bronek
    od 2017: Lombard. Życie pod zastaw - Ziutek

Dubbing

    2001: Fallout Tactics: Brotherhood of Steel – Cypher; Hassan; Informator
    2002: Szymek czarodziej – Bagienny

Teledyski

    2007: Maciej Maleńczuk, „Gdzie są przyjaciele moi”
    2014: Czarne Kwiaty, „Spleen”[4]
    2015: Małach Tempo Mxtp feat, Polska Wersja, Dj Grubaz - Nie chwal dnia

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: