Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Rafał Cieszyński

Rafał Cieszyński

Rafał Cieszyński (ur. 10 czerwca 1976 w Rypini) – polski aktor filmowy, teatralny i telewizyjny.

Życiorys

Naukę rozpoczął w Technikum Elektronicznym w Bydgoszczy. Po przeprowadzce do stolicy kontynuował i ukończył naukę w Technikum Elektronicznym im. Generała Józefa Bema w Warszawie. W 2002 z wyróżnieniem ukończył Szkołę Filmową w Łodzi. Studiował aktorstwo również w Lee Strasberg Studio w Los Angeles.

Kariera

W wieku osiemnastu lat był gospodarzem programu Młodzieżowe Studio Poetyckie (1994), a następnie prowadził Magazyn Młodzieżowy Raj dla TVP1, kanał tematyczny Tylko Muzyka i polsatowską Muzyczną windę.
Pod koniec roku 2000 zadebiutował na scenie Teatru Zwierciadło w Łodzi w spektaklu Jana Machulskiego Niebezpieczne zabawy. Występował w teatrach warszawskich: Studio im. Stanisława Ignacego Witkiewicza (2002–2006) i Komedia (2007).
Po debiutanckiej małej roli kinowej w adaptacji powieści Henryka Sienkiewicza w reżyserii Jerzego Hoffmana Ogniem i mieczem (1999), zagrał zakochanego ucznia klasy maturalnej w filmie To my (2000) i pojawił się jako pan młody w Listach miłosnych (2001).
W 2001 wystąpił w teledysku Natalii Kukulskiej do piosenki „Cicho ciepło”.
W telenoweli TVP1 Klan (1997–1998 i 2000) zagrał Marcina, kolegę Agnieszki i działacza ruchu ekologicznego, w sitcomie Polsatu Świat według Kiepskich (2004) zagrał postać diabła, w serialu Polsatu Pierwsza miłość (2004–2005, 2014–2015) był wychowawcą w Domu Dziecka we Wrocławiu, prawnym opiekunem Mariusza Krzyżanowskiego i przyjacielem Pawła, a w serialu Macieja Dejczera Oficer (2005) wystąpił w roli bezwzględnego członka gangu. Jako homoseksualny Szymon Pawłowski pojawił się w odcinkach 40. i 41. serialu stacji Polsatu Pensjonat pod Różą (2005). We współczesnej filmowej adaptacji Balladyny Słowackiego w reżyserii Dariusza Zawiślaka zagrał postać kochanka Balladyny, wzorowaną na Fon Kostrynie.
Cieszyński jest także instruktorem kulturystyki Polskiej Federacji Trójboju Siłowego i Kulturystyki oraz Amerykańskiej Federacji ISSA.
W 2006 wziął udział w trzeciej edycji programu TVN Taniec z gwiazdami. Wraz z Magdaleną Soszyńską, z którą tańczył, zajęli 8. miejsce, odpadając w 4. odcinku. Od 3 października 2008 występował w trzeciej edycji programu TVP2 Gwiazdy tańczą na lodzie. Wraz z Eleną Sokolovą, z którą tańczył, zajęli 6. miejsce, odpadając w 7. odcinku show. Wygrał II edycję programu Fort Boyard. Jesienią 2013 prowadził program Bankomat. Wyścig z czasem na antenie TV Puls.
Był gościem drugiego odcinka programu dokumentalnego kanału TLC Gwiazdy w karetce (2015).

Życie prywatne

Od 2007 jest mężem Alżbety Lenskiej. Ślub kościelny miał miejsce 28 sierpnia 2008 w kościele św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu. Z Alżbetą ma dwoje dzieci: córkę Zofię (ur. w maju 2011) i syna Antoniego (ur. w maju 2013.

Filmografia
Filmy fabularne
         
1999: Ogniem i mieczem
Subagazi, głównodowodzący wojsk Chana    

2000: To my
Rafał Zdrojewski „Widelec”    

2001: Listy miłosne
pan młody    

2001: Pokolenie 2000 (TV) – Inferno
Piękniś, przyjaciel Anki    

2006: Job, czyli ostatnia szara komórka
instruktor fitnessu

2006: Szatan z siódmej klasy
Francuz    

2007: Lejdis
żongler    

200: Nie kłam, kochanie
chłopak Magdy    

2009: Balladyna (The Bait)
Chris    

2009:Fenomen
Czarek    

2011: 1920 Bitwa Warszawska
porucznik Jan Kowalewski    

Seriale TV

    1997–1998, 2000: Klan jako Marcin
    2000–2002: Invisible Man
    2001: Chronicle
    2001: Na dobre i na złe jako Kostek Mikuła
    2002: Samo Życie jako Eryk, asystent Marty Ignis
    2003: Kasia i Tomek jako mężczyzna (głos)
    2003: Na Wspólnej jako klubowicz Tomek Pytel
    2003: Fala zbrodni jako Bogdan Rudzki „Sindbad”
    2004: Talki z resztą jako pracownik
    2004: Świat według Kiepskich jako Diabeł
    2004: Camera Café jako robotnik
    2004–2005, 2014–2015: Pierwsza miłość jako Łukasz „Harcerz” Szostak
    2004–2005: Oficer jako Sławomir Halec „Zidane”
    2005: Świat według Kiepskich jako diabeł
    2005: Pensjonat pod Różą jako Szymon Pawłowski, partner Michała
    2005: Bulionerzy jako Markus, kreator mody
    2005: Oficer jako Sławomir Halec, „Zidane”
    2005: Biuro kryminalne jako Marcin Czarniawski
    2005: Kryminalni jako Mat
    2005: Anioł Stróż jako Eryk, sąsiad Anny, upadły anioł
    2006: Szatan z siódmej klasy jako Francuz
    2006: Fala zbrodni jako Maksymilian Friege oraz Bogdan Rudzki „Sindbad”
    2007: Barwy szczęścia jako rehabilitant
    2007: Niania jako Oskar Król (odc. 75)
    2007: Tylko miłość jako Roland Żurek
    2007: Sąsiedzi jako Konrad Malicki, przyjaciel Cezarego
    2007: Plebania jako Iwo
    2007: U fryzjera jako Gulgul
    2007: Hela w opałach jako Misiek, chłopak Bożeny
    2008: Agentki jako Paweł Jagodziński (odc. 6)
    od 2008: Ojciec Mateusz jako policjant st. sierż. Przemysław Gibalski
    2009: Doręczyciel jako Marek Kowal
    2009–2010: Samo Życie jako Krzysztof
    2010: Hotel 52 jako Witold Żak
    2012: Galeria jako Michał Loren
    2012: Ja to mam szczęście jako Ernesto (odc. 52)
    2012: Na Wspólnej jako Paweł Woliński
    2014: Galeria jako Michał Loren
    2015: Zbrodnia. Sezon drugi jako Witold Popławski
    2015: Komisarz Alex jako Oskar Pabich (odc. 90)

Role teatralne

1999: Król Lear
2000: Niebezpieczne zabawy
2002: Amadeus
2002: Dowcip
2003: Bal pod Orłem
2005: Géza dzieciak
2006: Sługa dwóch panów
2007: Koleżanki
2008: Niebezpieczne związki
2008: Pajęcza sieć
2011: Zamknięty świat
2012: Sie kochamy
2015: Człowiek dwóch szefów
2015: Przekręt (nie)doskonały, czyli kto widział Pannę Flint?

źródło: wikipedia