Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Jan  Jankowski

Jan Jankowski

Jan Jankowski (ur. 2 czerwca 1961 w Zduńskiej Woli) – polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny, reżyser.

Życiorys

Studiował na wrocławskim Wydziale Aktorskim krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego, którą ukończył w 1984. Za rolę Władzia w sztuce Witolda Gombrowicza Ślub otrzymał nagrodę na II Ogólnopolskim Przeglądzie Spektakli Dyplomowych Szkół Teatralnych w Łodzi. Występował w teatrach: Polskim we Wrocławiu (1982–1988), im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu (1991–1992), Powszechnym w Łodzi (1992–1993), Polskim w Bydgoszczy (1993–1994), Centrum Kultury Teatr w Grudziądzu (1998), Polskim w Bielsku-Białej (2000–2001) oraz warszawskich: Rozmaitości (1984–1987), "Scena Prezentacje" (1995–1997), na Woli im. Tadeusza Łomnickiego (1996–1998), Studio Buffo (1996–1997), Komedia (2000–2007), Wielkim-Operze Narodowej (2000–2001), Dramatycznym (2005) i Syrena (2005–2007).
Zadebiutował na dużym ekranie drugoplanową rolą w filmie muzycznym Pawła Karpińskiego To tylko rock (1983) jako Janek, lider i gitarzysta rockowy zespołu "Krzyk", który odnosi sukces na festiwalu w Jarocinie. Po debiucie zagrał w dramacie Andrzeja Barańskiego Kobieta z prowincji (1984) jako Heniuś, syn Andzi (Ewa Dałkowska), serialu Trzy młyny (1984) i filmie kostiumowo-poetyckim Wojciecha Hasa Osobisty pamiętnik grzesznika przez niego samego spisany (1985) w roli młodziutkiego hulaki. Większość kreowanych przez niego w tamtym czasie postaci uosabia chłopięcy, nieco infantylny, idealizm lub niedojrzałość. Za rolę uczciwego, rozsądnego i pełnego dobrej woli porucznika Andrzeja Kmity, pragnącego poznać świat i rządzące nim reguły, który pobiera gorzką lekcję historii w dramacie wojennym Wojciecha Wójcika Sam pośród swoich (1985) został uhonorowany nagrodą za pierwszoplanową rolę męską na 10. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku i Nagrodą im. Zbyszka Cybulskiego przyznawaną przez tygodnik "Ekran". W bajkowo-komiksowym obrazie Opowieść Harleya (1987) wcielił się w postać zakochanego motocyklisty, w serialu Mistrz i Małgorzata (1988) na podstawie powieści Michaiła Bułhakowa w reżyserii Macieja Wojtyszki wystąpił jako nadwrażliwy poeta Bezdomny, w dramacie Krzysztofa Kieślowskiego Dekalog IX (1988) zagrał postać niedoświadczonego kochanka Hanki (Ewa Błaszczyk).
W latach 90. i później pojawiał się niemal wyłącznie w serialach telewizyjnych. Popularność zdobył dzięki roli Pawła Hanisza w pierwszej polskiej telenoweli W labiryncie. Zagrał także, m.in. w Radiu Romans, Złotopolskich, Czułości i kłamstwach, Samym Życiu, M jak miłość i Pensjonacie pod Różą. Od 2008 wciela się w postać Grzegorza w serialu obyczajowym Pierwsza miłość. Od 2011 gra również wiele postaci epizodycznych w sitcomie Świat według Kiepskich.
Jest byłym mężem aktorki Małgorzaty Biniek-Jankowskiej.

Nagrody

    1985 – 10. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku: Nagroda za pierwszoplanową rolę męską w filmie Sam pośród swoich
    1986 – Nagroda im. Zbyszka Cybulskiego przyznawana przez tygodnik "Ekran" dla najlepszego młodego aktora za rolę w filmie Sam pośród swoich.

Wybrana filmografia

1982: To tylko Rock − jako Janek, lider zespołu Krzyk
1984: Trzy młyny − jako Julian Zdanowski (odc. 1)
1984: Kobieta z prowincji − jako Heniuś, syn Andzi
1985: Sceny dziecięce z życia prowincji − jako Krzysztof, syn państwa R.
1985: Sam pośród swoich − jako porucznik Andrzej Kmita
1985: Rośliny trujące − jako Stefan, brat Adama
1985: Republika ostrowska − jako Florian Krogulecki
1985: Osobisty pamiętnik grzesznika przez niego samego spisany − jako Gustaw, przyrodni brat Roberta
1985: Zielone kasztany − jako Andrzej Zawistowski
1985: Podróże pana Kleksa − jako pirat
1985: Głód − jako oficer niemiecki
1986: Prywatne śledztwo − jako oficer śledczy
1986: Komediantka − jako Wicek
1986: Republika nadziei − jako Florian Krogulecki
1986: Biała wizytówka − jako ranny Anglik (odc. 2)
1987: Komediantka − jako Wicek
1987: Trójkąt Bermudzki − jako Piotr, narzeczony Moniki
1987: Opowieść Harleya − jako Janek
1987: Zero życia − jako "Słoń"
1987: Pusta klatka − jako Darek Morecki
1988-1990: W labiryncie − jako Paweł Hanisz
1988: Mistrz i Małgorzata − jako Iwan Nikołajewicz Ponyriow – Bezdomny (odc. 1, 2 i 4)
1988: Pan Kleks w kosmosie − jako kapitan Max Benson, ojciec Groszka
1988: Dekalog IX − jako Mariusz Zawadzki, kochanek Hanki
1989: Bal na dworcu w Koluszkach − jako "reżyser"
1990: Pogrzeb kartofla − jako Jurek Szewczyk, syn Mateusza
1990: Mów mi Rockefeller − jako szef sprzedawców prasy w restauracji
1990: Rozmowy o miłości − jako Michał, partner Anny
1990: Femina − jako kaleka w domu Gabrieli
1990: Urodziny Kaja − jako żołnierz rosyjski
1991: Obywatel świata − jako Franek
1992: Wiatr ze wschodu − jako Jurij Nikolskoj
1993: Czterdziestolatek. 20 lat później − jako Trzoska (odc. 6)
1994-1995: Radio Romans − jako dziennikarz Piotr Dyląg
1995: Awantura o Basię − jako aktor Szot
1995: Nic śmiesznego − jako mąż Małgosi
1996: Awantura o Basię − jako aktor Szot
1996: Tajemnica Sagali − jako Tomek Burski
1997-2000: Złotopolscy − jako Max Grubba
1997: Prostytutki − jako "Car Kawioru"
1997: Wojenna narzeczona − jako Sven, szwedzki marynarz
1999: Trzy szalone zera − jako sprawozdawca TV
1999: Całe zdanie nieboszczyka − jako "Niebieskooki", agent Interpolu
1999: Policjanci − jako "Lewus", człowiek Navrotha (odc. 1, 5-7)
1999-2000: Czułość i kłamstwa − jako Leszek, kolega Rafała
1999: Lot 001 − jako pierwszy oficer
2000: Na dobre i na złe − jako Piotr, kochanek Grażyny (odc. 12)
2000: To my − jako porucznik
2001: Marszałek Piłsudski − jako Tadeusz Kasprzycki, dowódca kompanii kadrowej (odc. 3 i 7)
2002: Dwie miłości − jako Piotr Warmiński
2002: As − jako Rafał, przyjaciel Serafina
2002-2010: Samo życie − jako detektyw Ludwik "Zyga" Korn
2003: Daleko od noszy − jako właściciel firmy "Pretekst Poland" (odc. 4)
2003: Sąsiedzi − jako Robert Gruszka (odc. 28)
2004-2006: Pensjonat pod Różą − jako barman Konstanty Maria Kawka
2004–2008: M jak miłość − jako Robert Zakrzewski, mąż Reni
2004: Kryminalni − jako Gabriel Pasik, syn jubilera (odc. 4)
2006–2010: My Baby − jako Antoni
2007: Fala zbrodni − jako "Fredo", pospolity przestępca
2007: Determinator − jako Rysiek Gawrysiak
2008−2010: Ojciec Mateusz − jako Włodek (odc. 11); Włodek Wielicki (odc. 42)
od 2008: Pierwsza miłość − jako Grzegorz Król
2010: Na Wspólnej − jako Mieczysław Burzyński
od 2011: Świat według Kiepskich − jako:
    myśliwy Walter Chesterfield, aktor w dżungli (odc. 372)
    Andreas (odc. 388)
    Tomasz Lis (odc. 393)
    prezenter pogody (odc. 396)
    hrabia (odc. 419)
    aktor (odc. 437)
    Richard, aktor w Jaskini Łez (odc. 452)
    pułkownik Dulęba (odc. 460)
    profesor doktor Tadeusz Przecier (odc. 474)
    doktor Kirsztajn (odc. 484)
    policjant (odc. 490)
    Stefan Niesiołowski (odc. 498)
    pracownik korporacji (odc. 503)
    młody Ferdynand Kiepski (odc. 504, 509, 511)
    kelner (odc. 507)
    James, aktor, któremu rosyjska agentka odstrzeliła penisa (odc. 508)
    naczelnik (odc. 525)
2011: Hotel 52 − jako Krzysztof Wygoda (odc. 33)
2011: Czas honoru − jako obersturmbannfuhrer Stock
2012: Prawo Agaty − jako mecenas Robert Żarski (odc. 11)
2012: Reguły gry − jako Grzegorz Góralczyk
2013: Komisarz Alex − jako Zbigniew Małek (odc. 48)
2015: Powiedz tak! − jako Krzysztof Brzozowski, ojciec Wiktora (odc. 6, 7, 12)
2016: Bodo − jako mecenas Gross (odc. 1, 2, 5)
2016: Wmiksowani.pl − jako Stefan
2016: Druga szansa − jako Chełmecki (odc. 7, 8)

źródło: wikipedia