Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Jarosław Gajewski

Jarosław Gajewski

Jarosław Gajewski (ur. 18 lutego 1961 w Skierniewicach) – polski aktor teatralny i filmowy, profesor sztuk teatralnych (2008), profesor zwyczajny Akademii Teatralnej (2012) i jej wieloletni prorektor (1993–1999 oraz 2002–2008), Zastępca Dyrektora Naczelnego- Dyrektor Artystyczny Teatru Polskiego w Warszawie (2011–2016).

Życiorys

W 1984 ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie. Zadebiutował w teatrze 10 maja 1984. Aktor scen stołecznych: Teatru Polskiego (1984–1987), Teatru Dramatycznego (1987–2003) i Teatru Narodowego (2003–2010 i od 2016).

Filmografia

    2015: Ranczo – redaktor naczelny „Super Faktów” (odc. 110)
    2013: Ojciec Mateusz – Marek Adamus (odc. 118)
    2012: Prawo Agaty – prokurator oskarżający Bartosika (odc. 9)
    2007: Nie ma o czym milczeć – jasnowidz (niewymieniony w czołówce)
    2006: Fałszerze – powrót Sfory – adwokat Starewicza
    2004: Całkiem nowe lata miodowe – doktor Zawisza
    2002: Sfora – adwokat Starewicza
    2001: Marszałek Piłsudski – Semen Petlura
    2000: Weiser – lekarz
    2000-2001: Miasteczko – dyrektor w banku
    1999: Pierwszy milion – Kajzer
    1999: Egzekutor
    1998-2003: Miodowe lata – doktor Zawisza
    1997: Sława i chwała
    1997: Darmozjad polski – Robotnik
    1993: Człowiek z...
    1993: Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu – organizator Muzeum Komunizmu w TV
    1992: Wielka wsypa
    1990: Europa, Europa – wychowawca w szkole Komsomołu
    1984: 1944

Dubbing

    2012: Andrzej Sapkowski, Boży bojownicy, audiobook - Bohuchval Neplach (Flutek)
    2011: Umberto Eco, Cmentarz w Pradze, audiobook – Lektor
    2011: Harry Potter i Insygnia Śmierci. Część II – Pius Thicknesse
    2011: Auta 2 – Van
    2010: Harry Potter i Insygnia Śmierci. Część I – Pius Thicknesse
    2009: Dzieci Ireny Sendlerowej – Brand
    2009: Opowieść wigilijna – Duch Wigilijnej Przeszłości
    2007: Książę i żebrak – hollywoodzka opowieść – Pop
    2006: Auta – Van
    2005: Garbi: super bryka – Larry
    1998: Garby w Czternaście bajek z Królestwa Lailonii Leszka Kołakowskiego – Ajio/Garb Ajio
    1998: O sławnym człowieku w Czternaście bajek z Królestwa Lailonii Leszka Kołakowskiego – Lektor TV
    1992-1998: Batman

Odznaczenia i nagrody

    Złoty Krzyż Zasługi (2002)
    Odznaka Zasłużony Działacz Kultury (1996)
    Brązowy Medal „Zasłużony kulturze Gloria Artis” (2011)
    Nagroda na II Ogólnopolskim Przeglądzie Spektakli Dyplomowych Szkół Teatralnych w Łodzi za rolę Bluma w spektaklu Kariera Alfa Omegi Juliana Tuwima i Mariana Hemara (1984)
    Nagroda za debiut na Ogólnopolskim Festiwalu Teatrów Jednego Aktora (OFTJA) w Toruniu (1986)
    Grand Prix, Nagroda Dziennikarzy, Nagroda za Wybór i Wykreowanie tekstu literackiego oraz Puchar Prezydenta Miasta Bydgoszczy za spektakl Opowieść o okrutnym zbójniku Folszyńskim i nieszczęsnym kacie Holczuszce wg Milana Zelinki na XXIII Ogólnopolskim Festiwalu Teatrów Jednego Aktora w Toruniu w 1989r.
    Nagroda Publiczności im. Lidii Zamkow i Leszka Herdegena (Główna Nagroda Spotkań), Nagroda Forum Sponsorów, Nagroda Regionu Dolny Śląsk NSZZ Solidarność na Wrocławskich Spotkaniach Teatrów Jednego Aktora i Małych form (WROSTJA) we Wrocławiu w 1989 za spektakl Opowieść o okrutnym zbójniku Folsztyńskim i nieszczęsnym kacie Holuszce wg teksu Milana Zelinki ;
    Nagroda zespołowa na XV Opolskich Konfrontacjach Teatralnych (OKT) w Opolu za rolę w spektaklu Kubuś Fatalista według Denisa Diderota w Teatrze Dramatycznym w Warszawie (1989)
    Nagroda na XXX Kaliskich Spotkaniach Teatralnych (KST) w Kaliszu za rolę Wieni w spektaklu Moskwa Pietusztki Wieniedikta Jerofiejewa w Teatrze Dramatycznym w Warszawie (1990)
    Nagroda British Council za rolę Błazna Lakmusa w spektaklu Jak wam się podoba Williama Szekspira w Teatrze Dramatycznym w Warszawie (1997)
    Wyróżnienie na XXXVIII KST w Kaliszu za rolę Clova w Końcówce Samuela Becketta w Teatrze Dramatycznym w Warszawie (1998)
    Nagroda Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego za osiągnięcia artystyczne i pedagogiczne (2000)
    Nagroda na XLV KST dla duetu aktorskiego (z Magdaleną Boczarską) za rolę Senectusa, czyli Merlina w przedstawieniu Merlin. Inna Historia Tadeusza Słobodzianka w Teatrze Narodowym w Warszawie (2005)
    Laureat Złotej ŻyRybki, przyznanej na Interdyscyplinarnym Festiwalu Sztuk Miasto Gwiazd w Żyrardowie, za wieloletnią działalność na rzecz miasta (2012)

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: