Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Karol  Strasburger

Karol Strasburger

Karol Edward Strasburger (ur. 2 lipca 1947 w Warszawie) – polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny. Od 17 września 1994 jest gospodarzem teleturnieju Familiada w TVP2.

Życiorys

W młodości uprawiał gimnastykę sportową w klubie Legia Warszawa (największe osiągnięcie – drużynowe mistrzostwo Polski w 1964) oraz występował w cyrku.
Początkowo był studentem Wyższej Szkoły Morskiej w Szczecinie, a następnie absolwentem Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie. Na PWST w Warszawie studiował w latach 1967–1971.
Debiutował w 1970 w serialu Kolumbowie. Po ukończeniu PWST został zaangażowany do Teatru Dramatycznego m.st. Warszawy, którego dyrektorem do 1982 był Gustaw Holoubek. W tym teatrze pracował do połowy lat 80. Zagrał m.in w Królu Learze w reż. Jerzego Jarockiego (1977), w Mordzie w katedrze (1983) też w reż. Jarockiego, Nocy Listopadowej (1978) w reż. Macieja Prusa i Operetce Witolda Gombrowicza. W latach 70. zagrał wiele ról w filmach wschodnioniemieckich i czechosłowackich. W roku 1976 wystąpił w serialu Polskie drogi w reżyserii Janusza Morgensterna.
We wrześniu 2008 roku wydał w Hachette Polska Sp. z o.o. własną książkę kulinarną Apetyt na życie. Latem 2010 wystąpił gościnnie w teledysku do piosenki grupy Afromental pt. Rock&Rollin' Love. Ponadto wystąpił w odcinku specjalnym 71. edycji teleturnieju Jeden z dziesięciu, wyemitowanym z okazji 60-lecia istnienia TVP w październiku 2012. Współpracował z Teatrem Komedia i Teatrem Bajka w Warszawie.

Życie prywatne

Syn Edwarda Karola Strasburgera (1920−2002), pochodzącego z rodziny niemieckich ewangelików przybyłych do Warszawy w końcu XVIII w. z Freibergu w Saksonii i Ireny z domu Łyżwińskiej (1920−1968). Wnuk prof. Edwarda Karola Strasburgera.
Pierwsze małżeństwo z aktorką Barbarą Burską zakończyło się rozwodem. W 1981 zawarł związek małżeński z Ireną z domu Morcińczyk, zmarłą w nocy z 9 na 10 grudnia 2013. Nie mieli dzieci.

Wybrana filmografia

    Kolumbowie (1970) – Siwy
    Agent nr 1 (1971) – Jerzy Iwanow-Szajnowicz
    Kłopotliwy gość (1971) – milicjant
    Czarne chmury (1973) – Paweł Odrowąż
    Karino (1974) – Andrzej Stolarek
    Czterdziestolatek (1974) – pracownik w przyzakładowym klubie sportowym (odc. 5)
    Noce i dnie (1975) – Józef Toliboski
    Polskie drogi (1976) – Władysław Niwiński
    Karino (1976) – Andrzej Stolarek
    Niewidzialna kamera (1979, DEFA)
    Wielki Szu (1982) – Denel
    Umarłem, aby żyć (1984)
    07 zgłoś się – cyrkowiec Adam Kunce (odc. 15)
    Zabij mnie, glino – członek bandy biorący udział w napadzie na pociąg
    Wielki Wóz (1987) – porucznik Zygmunt Kaliński
    W labiryncie (1988–1991) – David Mayer
    Modrzejewska (1989) – Dulemba
    Panny i wdowy (1991) – redaktor naczelny pisma (odc. 5)
    Wszystko, co najważniejsze (1992) – Stefan Karski
    Bank nie z tej ziemi (1994) – agent nr 2 (odc. 12)
    Ekstradycja (1996) – Sasza Piłatow
    Klan (1997) – Marek Wagner
    Świat według Kiepskich (2000) – dubler Ferdynanda Kiepskiego (odc. 43)
    Kameleon (2001) – Staszek
    Sąsiedzi (2006) – on sam (odc. 92)
    Na Wspólnej (2007) – Szymon Lenbach
    39 i pół (2008) – Tadeusz Cichocki
    Pierwsza miłość (od 2009) – Karol Weksler
    Magda M. – Hubert Wilecki
    Komisarz Alex – Adam Sznajer

Nagrody

 III miejsce Telekamery - 1999 - Teleturnieje i gry

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: