Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Magdalena Boczarska

Magdalena Boczarska

Urodziła się w Krakowie, gdzie ukończyła XXI Liceum Ogólnokształcące, uczęszczając do klasy artystycznej.

W 2001 roku ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną im. Ludwika Solskiego.

Kariera

W trakcie studiów wystąpiła na Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi w spektaklu Rajski ogród w roli Kobiety, za którą otrzymała nagrodę im. Mikołaja Grabowskiego.
Po ukończeniu studiów debiutowała na scenie Teatru Nowego w Łodzi tytułową rolą w sztuce Kurka wodna w reżyserii Łukasza Kosa. Od 2003 roku pracuje na deskach Teatru Narodowego w Warszawie. Od tego czasu współpracowała m.in. z teatrami Buffo w Warszawie, Carrousel Theater w Berlinie i Teatro Tatro na Słowacji.
Od 2005 roku grywa w popularnych serialach telewizyjnych, zarówno polskich, jak i niemieckich. W 2007 roku zagrała główną rolę kobiecą w komedii duetu Konecki i Saramonowicz Testosteron. Po kolejnych rolach w filmach tego duetu, Lejdis oraz Idealnym facecie dla mojej dziewczyny otrzymała główną rolę w dramacie Różyczka w reżyserii Jana Kidawy-Błońskiego. Za rolę tytułowej Różyczki, agentki Służb Bezpieczeństwa, otrzymała nagrodę dla najlepszej aktorki podczas 35. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni oraz statuetkę Złotego Pawia dla najlepszej aktorki podczas 41. Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Goa[1].

Życie prywatne

Jest związana z Mateuszem Banasiukiem z którym ma syna Henryka (ur. 17 grudnia 2017)
Została członkinią komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego przed przyspieszonymi wyborami prezydenckimi 2010 i poparła jego kandydaturę przed wyborami prezydenckimi w 2015 roku

Filmografia

Seriale telewizyjne

    2001: Klinika pod Wyrwigroszem − jako studentka
    2005–2006: Tango z aniołem − jako Kama Jarczyńska
    2005: Pensjonat pod Różą − jako Zosia Nowacka, narzeczona Bartka (odc. 42 i 43)
    2005: Na dobre i na złe − jako Magda Hertman (odc. 221)
    2005: Abschnitt 40 − jako Elena (odc. 23)
    2006: Dylematu 5 − jako Katarzyna
    2007: Determinator − jako Marzena Pietruszko, dziennikarka
    2007–2008: Barwy szczęścia − jako Patrycja, dziennikarka w redakcji Marty
    2007: Miejsce zbrodni − jako Agnieszka Sobinski (odc. 681)
    2008: Teraz albo nigdy! − jako Ada Tulak
    2008–2009: 39 i pół − jako Kicia, sekretarka Katarzyny, następnie Darka
    2009; 2011: Czas honoru − jako Lola, więźniarka Pawiaka; Karolina Osmańska
    2009: Ihr Auftrag, Pater Castell − jako Magdalena Lubinski (odc. 7)
    2012: Misja Afganistan − jako dziennikarka Marta (odc. 6 i 13)
    2013: Rodzinka.pl − jako Iza (odc. 106)
    2013: Lekarze − jako Olga Rojko
    2014: Prawo Agaty − jako Julita Krzyszkiewicz (odc. 76)
    2014: Zbrodnia – jako Agnieszka Lubczyńska
    2015: Mąż czy nie mąż – jako Ewa, przyjaciółka Marty
    2016: Druga szansa – jako Sara Daymer

    Filmy fabularne

    2006: Pod powierzchnią − jako Ania
    2007: Testosteron − jako Alicja
    2007: Futro − jako Ania Witkowska, siostra Alicji
    2008: Lejdis − jako Arletta, kochanka Marka
    2008: Putzfrau Undercover − jako Irina
    2009: Idealny facet dla mojej dziewczyny − jako Luna
    2009: Zero − jako Kasjerka
    2010: Różyczka − jako Kamila „Różyczka” Sakowicz
    2011: Jak się pozbyć cellulitu − jako Kornelia Matejko
    2012: Ixjana − jako Marlena
    2012: Bejbi blues − jako matka Natalii
    2013: W ukryciu − jako Janina
    2014: Obywatel − jako matka Jana w młodości
    2017: Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej jako Michalina Wisłocka
    2017: Pod niemieckimi łóżkami (Unter deutschen Betten) jako Justyna Polańska

Ważniejsze role teatralne

    2002: Kurka wodna jako kurka wodna (Teatr Nowy w Łodzi)
    2003: Merlin. Inna historia jako Virginea, czyli Viviana (Teatr Narodowy w Warszawie)
    2005: Tiramisu jako Kreatywna (Teatr Laboratorium Dramatu w Warszawie)
    2009: Hollyday − Holly (Teatr Studio w Warszawie)

Nagrody

    2001: Nagroda dyrektora Teatru Nowego w Łodzi za rolę Kobiety w przedstawieniu Rajski ogródek Tadeusza Różewicza w reżyserii Pawła Miśkiewicza na XIX Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi.
    2003: Nagroda za debiut za rolę tytułową w przedstawieniu Kurka wodna Witkacego w Teatrze Nowym w Łodzi na XXVIII Opolskich Konfrontacjach Teatralnych w Opolu.
    2005: Nagroda dla duetu aktorskiego (z Jarosławem Gajewskim) za rolę Viviany w przedstawieniu Merlin. Inna Historia Tadeusza Słobodzianka w Teatrze Narodowym w Warszawie oraz mała statuetka Wojciecha – nagroda dziennikarzy na XLV Kaliskich Spotkaniach Teatralnych w Kaliszu.
    2010: Nagroda za najlepszą rolę żeńską w filmie Różyczka na 35. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni.
    2010: nominacja do nagrody im. Zbyszka Cybulskiego za rolę w filmie Różyczka.
    2017: statuetka Gwiazda Plejady w kategorii „Osobowość roku” podczas Wielkiej Gali Gwiazd Plejady.

źródło: wikipedia