Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Piotr  Szwedes

Piotr Szwedes

W 1992 roku w Łodzi otrzymał wyróżnienie jury i nagrodę Tonsilu na X Ogólnopolskim Przeglądzie Spektakli Dyplomowych Szkół Teatralnych za rolę Pana Martina w przedstawieniu Eugène Ionesco Łysa śpiewaczka oraz ukończył Wydział Aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi. Występował w teatrach w Łodzi i Warszawie, Na Woli im. Tadeusza Łomnickiego, "Scena Prezentacje" , Nowy, Komedia, Bajka i Kamienica. Od 2009 roku jest etatowym aktorem Teatru Syrena. Gra w kryminale Agaty Christie "Pajęcza Sieć", w czarnej komedii w reż. Wojciecha Malajkata "Łup". W styczniu 2011 tego roku odbyła się premiera sztuki S.Kinga "Skazani na Shawshank". Występuje też w sztuce Marii Czubaszek Przepraszam, czy tu straszy? , którą sam wyreżyserował w zamku w Rynie na Mazurach. Gościnnie występuje w sztuce "Adam i Ewa" wg Marka Twaina w reż. Tomasza Mędrzaka w teatrze tm.

Pamiętamy jego rolę Roberta Ratackiego zwanego "Prymus" w filmie "Młode wilki", za którą otrzymał nominację do nagrody Złota Kaczka.

Filmografia

    1994: Stella Stellaris
    1994: Dama Kameliowa − mężczyzna obserwujący grę w karty
    1995: Nic śmiesznego − operator filmu „Klęska”
    1995: Młode wilki − Robert Ratacki „Prymus”
    1995: Doktor Semmelweis − student profesora Kleina
    1995: Cwał − Dominik
    1996: Opowieści weekendowe: Niepisane prawa − Czarek, kierowca Haliny
    1996: Nocne graffiti − kierowca Koślickiego
    1997–2010: Złotopolscy − Tomek Gabriel
    1997: Prostytutki − Eryk, były mąż Uli
    1998: Gwiezdny Pirat − Marek Kosociński, wychowawca klasy z Legnicy
    1999: Wrota Europy − Smagły
    1999: Lot 001 − kadet (odc. 3 i 8)
    2000: Dom − Marek Kotys, narzeczony Majki (odc. 21 i 22)
    2004-2009: Na Wspólnej − Maciej Romani
    2012-2013: Pierwsza miłość − Podolski, dyrektor Liceum Ogólnokształcącego
    2009: Plebania − Albert Kręcina
    2010: Optymista − prezes
    2010: Ojciec Mateusz − Łukasz Raczek (odc. 34)
    2011: Unia serc − właściciel elektrowni (odc. 6)
    2012: Na dobre i na złe − Bogdan Kraśny (odc. 475)
    2012: Hotel 52 − Wiktor Rowicki (odc. 73)
    2013: Komisarz Alex − Mikołaj Rudnicki (odc. 31)
    2013: Ojciec Mateusz - Jerzy Kęcik (odc. 131)
    2014: Prawo Agaty − Paweł Struzik (odc. 56)
    2016: Bodo − Dyrektor Boczkowski
    2017: Ojciec Mateusz - Wrona (odc. 221)
    2017: Pod wspólnym niebem - Bożydar Kapulecki

Dubbing

    1989–1991: Babar
    1992–1999: Niegrzeczni faceci − Tony
    1995: Pocahontas − Kokoum
    2000: Spotkanie z Jezusem − Judasz
    2002: 8. Mila − Wink
    2005: Jan Paweł II