Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Robert Koszucki

Robert Koszucki

Robert Koszucki, również Robert Szykier-Koszucki (ur. 18 lipca 1977 w Krakowie) – polski aktor teatralny i filmowy, Mister Polski 1997, reprezentant Polski w konkursie Mister World 1998.

Życiorys

W 2001 roku ukończył studia w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Krakowie.
Kariera
W 1997 roku startował w konkursie Mister Poland. W finale wyborów organizowanych w warszawskim Klubie Stodoła zajął pierwsze miejsce, dzięki czemu wygrał tysiąc dolarów. Reprezentował Polskę w konkursie Mister World 1998, ale nie zakwalifikował się do finałowej dwunastki.
W 2002 roku zadebiutował na ekranie rolą Roberta Szwarca w serialu Samo Życie, emitowanym w telewizji Polsat. W latach 2003–2005 grał w innym polsatowskim serialu – Fala zbrodni. W 2007 roku dołączył do głównej obsady serialu TVP2 Na dobre i na złe, gdzie wciela się w rolę doktora Rafała Konicy.
Od 3 do 10 marca 2017 roku brał udział w siódmej, emitowanej w telewizji Polsat, edycji programu Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami. Jego partnerką taneczną była Hanna Żudziewicz. Para odpadła w drugim odcinku, zajmując 10. miejsce

Życie prywatne

Jest żonaty z Karoliną Szykier-Koszucką, mają córkę Leę.

Wybrane role w teatrze

    2003: Uśmiech grejpruta J. Klata, reż. Jan Klata, Teatr Polski we Wrocławiu, jako &
    2004: Urojenia P. Jurek, reż. Krzysztof Rekowski, Warszawa, jako Patryk
    2005: Zwycięstwo H. Barker, reż. Helena Kaut - Howson, Wrocławski Teatr Współczesny, jako Jajo
    2006: Wesele S.Wyspiański, reż. Michał Zadara, Teatr Stu, Kraków, jako Czepiec
    2007: Biesy F. F. Dostojewski, reż. Krzysztof Jasiński, Teatr STU, Kraków, jako Szatow
    2008: Kupiec wenecki W.Shakespeare, reż. Gabriel Gietzky, Wrocławski Teatr Współczesny, jako Książę Maroka

Wybrana filmografia

    2002–2010: Samo Życie jako Robert Szwarc
    2003: Na dobre i na złe jako Artur, mąż Ewy (odc. 113)
    2003–2005: Fala zbrodni jako Robert Tomiak
    2004: The Aryan Couple jako płaczący mężczyzna
    2004: M jak miłość jako żołnierz (odc. 242)
    2006: U fryzjera jako masażysta Robert
    2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami
    od 2007: Na dobre i na złe jako dr Rafał Konica
    2007: Glina jako „Makiwara” (odc. 15)
    2007: Kryminalni jako Marcel (odc. 72–73)
    2008: Cztery noce z Anną
    2010–2011: Pierwsza miłość jako trener Łukasz
    2011: Głęboka woda jako policjant (odc. 9)
    2011: Plebania jako Wojtek Szefner
    2011: Och, Karol 2 jako Paweł
    2011–2013: Galeria jako „Drzazga”
    2012: Komisarz Alex jako dowódca antyterrorystów (odc. 18)
    2012–2013: Na krawędzi jako „Mayer”
    2013: Ojciec Mateusz jako Radosław Strąk (odc. 120)
    2014: Czas honoru jako kapitan Siergiejew (odc. 10–12)
    2015: Ojciec Mateusz jako Jarek (odc. 172)
    2015: Nie rób scen jako Maciek, kolega Rafała (odc. 6)
    2015–2016: Singielka jako prezes konkurencji (odc. 33–34, 36)
    2017: Porady na zdrady jako Rafał
    2017: Na Wspólnej jako Adam

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: