Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Sławomira  Łozińska

Sławomira Łozińska

Sławomira Łozińska (ur. 8 kwietnia 1953 w Warszawie) – polska aktorka teatralna i filmowa, w latach 2003–2005 członkini Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji.

Życiorys

Uczęszczała do XXVIII Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Kochanowskiego w Warszawie, w latach 1971–1975 studiowała na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie, uzyskując tytuł zawodowy magistra sztuki. Ukończyła również podyplomowe studium menedżerów kultury przy Szkole Głównej Handlowej.
W latach 1973–1986 i 1988–1990 była aktorką Teatru Narodowego w Warszawie. Ponadto występowała w warszawskim Teatrze Nowym (1990–1994) i Teatrze Adekwatnym (1993–1994). Od 1997 kierowała Działem Organizacji Pracy Artystycznej Teatru Narodowego. Współpracowała z Telewizją Polską jako jedna z redaktorów i prowadzących program Kawa czy herbata? (1994–1995). W latach 1996–1999 pełniła funkcję wiceprezesa zarządu głównego Związku Artystów Scen Polskich.
W maju 2003 została powołana przez prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, stanowisko to zajmowała do grudnia 2005. W 2006 powróciła do Teatru Narodowego, a w 2008 została dyrektorem naczelnym Teatru Ateneum.
Została odznaczona m.in. tytułem „Zasłużony Działacz Kultury” oraz Złotym Krzyżem Zasługi, jest laureatką m.in. nagrody aktorskiej na Festiwalu Filmów Telewizyjnych w Olsztynie (trzykrotnie w 1976, 1978 i 1979), nagrody radiowej im. Janusza Warneckiego (1999) oraz nagrody miasta stołecznego Warszawy (2001).
Była żoną pianisty Janusza Olejniczaka.
W dorobku artystycznym ma kilkadziesiąt ról teatralnych, filmowych i telewizyjnych, także w Teatrze Polskiego Radia i Teatrze Telewizji. Wystąpiła m.in. w serialach Daleko od szosy (1976, jako Bronka) i W labiryncie (1988–1991, jako redaktor Joanna Racewicz). Epizodyczne role zaliczyła także m.in. w serialach Klan i Złotopolscy. W 2007 wcieliła się w postać Barbary Jakubik w serialu Barwy szczęścia.

Filmografia

    1975: Dyrektorzy – jako pielęgniarka (odc. 6)
    1976: Daleko od szosy – jako Bronka, dziewczyna Leszka
    1977: Wejście w nurt – jako kobieta w telewizji
    1977: Granica – jako Justyna
    1978: Seans – jako Wieśka
    1978: Ślad na ziemi – jako Lucyna Kowalska (dziewczyna Stefana) oraz jako Kaśka (siostra bliźniaczka Lucyny)
    1979: Gwiazdy poranne – jako Irenka
    1979: Klucznik – jako Kaśka
    1979: Hotel klasy lux – jako Krystyna Sobolowa
    1980: Wyrok śmierci – jako Zyta
    1981: Karabiny – jako Joanna
    1981: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy – jako Maryna Frankowska (odc. 12 i 13)
    1982: Blisko, coraz bliżej – jako Anna Pasternik, córka Franciszka
    1983: Dzień kolibra – jako Anna, matka Sławka
    1983: Alternatywy 4 – jako pielęgniarka Basia (odc. 1)
    1983: Sny i marzenia
    1983: Planeta krawiec – jako Maria
    1985: Greta – jako matka Tadka
    1985: Jesienią o szczęściu – jako Anna
    1985: Zathila me noc
    1986: Rykowisko – jako Baśka Szałajowa
    1986: Pan Samochodzik i niesamowity dwór – jako panna Wierzchoń
    1986: Cudzoziemka – jako Janina
    1987: Ballada o Januszku – jako sekretarka Basia (odc. 6 i 7)
    1987: Rośnie człowiek – jako matka
    1987: Sami dla siebie – jako wychowawczyni Agata
    1988: W labiryncie – jako Joanna Racewicz, żona Adama, dziennikarka telewizyjna
    1988: Banda Rudego Pająka – jako matka Pająka
    1989: Po własnym pogrzebie – jako właścicielka kawiarni „Danusia”
    1992: Dotknięcie ręki – jako żona doktora
    1993: Skutki noszenia kapelusza w maju – jako Maryla Zarzycka, matka Ani
    1994: Ptaszka – jako nauczycielka
    1994: Molly – jako Anya Kowalska
    1995: Sukces – jako Barbara Dydak (odc. 5)
    1995: Cwał – jako matka Huberta
    1997: Brat naszego Boga – jako Żebraczka
    1997: Klan – jako matka Marty
    1998: Ekstradycja 3 – jako żona Góry (odc. 4 i 8)
    1998: Sabina – jako Barbara Wolska
    1998: Złotopolscy – jako matka Weroniki (odc. 43)
    1999: Policjanci – jako doktor Nowak (odc. 1, 3 i 10)
    1999: Na dobre i na złe – jako psycholog Alina Kremska
    1999: Dług – jako matka Adama
    2000: Sukces – jako żona Dydaka
    2000: Przeprowadzki – jako Helena Szczygieł (I wersja; odc. 1)
    2001: Więzy krwi – jako Irena, matka Joanny
    2001: Kameleon – jako Mila, żona Adama Szpondera
    2001: Kameleon – jako Mila, żona Adama Szpondera
    2002: Przedwiośnie – jako Aldona, przyjaciółka Gajowca (odc. 6)
    2003: Plebania – jako Dobrosława Stolarek, matka Joli (odc. 280, 283 i 284)
    2007: M jak miłość – jako Zofia Leszczyńska, żona Teodora (odc. 525)
    2007: Ekipa – jako posłanka PBC
    2007: Barwy szczęścia – jako Barbara Jakubik-Grzelak
    2008: Pitbull – jako Decka (odc. 27)
    2011: Hotel 52 – jako Urszula Szwed (odc. 29)
    2012: Supermarket – jako Wanda, matka Himka
    2013: Komisarz Alex – jako Halina Gut, matka Tomasza (odc. 32)
    2013: Prawo Agaty – jako sędzia (odc. 53)
    2014: Arbiter uwagi – jako ciotka Kury.

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: