Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Wojciech Medyński

Wojciech Medyński

Wojciech Medyński (ur. 18 lipca 1976 w Kożuchowie) – polski aktor teatralny, telewizyjny i filmowy.

Życiorys

Jest najmłodszym z trojga dzieci Jana (przewodniczącego Rady Miejskiej Kożuchowa) i Lidii Medyńskich. Ma starszego brata Mariusza (ur. 1966) i starszą siostrę Małgorzatę (ur. 1968).
W latach 1983-96 tańczył i śpiewał w Placówce Wychowania Pozaszkolnego Zespole Folklorystycznym "Lubuskie Słoneczko" w Kożuchowie. Jako nastolatek występował na scenie w inscenizacji Adama Mickiewicza Dziady jako Guślarz.
W 1995 roku ukończył Liceum Ogólnokształcące im. Armii Krajowej w Kożuchowie. W 2000 roku ukończył Państwową Wyższą Szkołę Filmową, Telewizyjną i Teatralną im. Leona Schillera w Łodzi.
Kariera
19 grudnia 1998 roku zagrał swoją debiutancką teatralną rolę Dymitra Mózgownicy w spektaklu Antoniego Czechowa Wesele w łódzkim Teatrze im. Stefana Jaracza, z którym związany był aż do 2005 roku. Można go było oglądać w spektaklach: nagrodzonym Złotą Łódką i Złotą Maską przedstawieniu Szekspira Sen nocy letniej (1998), Romeo i Julia Szekspira (2001) w roli Romea i Parysa, Skóra węża Tennessee Williamsa (2002), Historia o miłosiernej, czyli testament psa (2004) czy Wojna matka (2004). Wystąpił także w widowisku telewizyjnym – tragikomedii Zatrudnimy clowna według Matei Vişnieca w Teatrze Studyjnym w Łodzi (2000) i współpracował z kabaretem.
Występował w teatrach warszawskich: Scena Prezentacje (2006) i Komedia (2006). Od 2004 roku współpracował z warszawskim Teatrem Syrena, debiutując na jego deskach w roli Mateusza w Opera za trzy grosze.
Na wielkim ekranie debiutował rolą Zbyszka, przyjaciela i menadżera młodego koszykarza-amatora w filmie Jarosława Żamojdy Sześć dni Strusia (2000). Następnie pojawiał się gościnnie w sitcomach: Lokatorzy (2000), TVN Kasia i Tomek (2003), Sąsiedzi (2003, 2005), TVN Niania (2005) i TVP1 Bulionerzy (2006) oraz serialu Polsatu Samo Życie (2002) jako student Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Powietrznych w Dęblinie.
Jak oni śpiewają
Od 8 marca do 5 kwietnia 2008 roku uczestniczył w trzeciej edycji programu telewizji Polsat Jak oni śpiewają. Zajął dziesiąte miejsce, odpadając w piątym odcinku. Od 8 marca do 12 kwietnia 2009 brał udział w dziewiątej edycji programu TVN Taniec z gwiazdami. Jego partnerką taneczną była Izabela Janachowska, z którą zajął siódme miejsce, odpadając w szóstym odcinku.

Filmografia

filmy fabularne

    2000: 6 dni strusia jako Zbyszek, menadżer Tomka
    2002: Kariera Nikosia Dyzmy jako kelner roznoszący wódkę na przyjęciu
    2003: Casus belli jako Playboy II

filmy TV

    2001: Pokolenie 2000 – Inferno jako kochanek matki Anki

seriale TV

    2000: Sukces jako przyjaciel Anetki, dziewczyny prezesa Miśkiewicza
    2000: Lokatorzy jako Michał, chłopak Zuzi
    2002: Samo Życie jako Piotr Markowski
    2003: Sąsiedzi jako Doktor Rafał Ziemiański
    2003: Kasia i Tomek jako Spiker na "Gali Multimedialnej" (głos)
    2004: Psie serce jako Andrzej
    2005: Niania odc.1 jako Daniel Jarosiński, były narzeczony Frani
    2005: Sąsiedzi jako Wojtek Makarski
    2005: Kryminalni jako Szantażysta
    2006: Bulionerzy jako aktor Waldek Gniazdowski
    2007: Tylko miłość jako Witold, impresario piosenkarki Sylwii Sztern
    2007: M jak miłość jako Michał, strażak, nowy partner Simony
    2008: Klan jako Grzegorz, biznesmen
    2007-2008, 2010-2011: Pierwsza miłość jako Manuel, nauczyciel salsy z Kuby
    2010: Na Wspólnej jako Robert Wrzos
    2011: Na dobre i na złe jako Maks
    2011: Plebania jako Mikołaj
    2011-2013: Galeria jako Piotr
    2017: Policjantki i Policjanci jako starszy aspirant Borys Jóźwiak

Teledyski

    2003: Krzysztof Kasowski – Chcę być idolem jako Wojtek Gest
    2003: zespół Łzy – Oczy szeroko zamknięte jako żonaty model romansujący z młodą fotograf
    2003: zespół Bajm – Być z tobą jako kochanek
    2008: Lidia Kopania – Rozmawiać z tobą chcę jako rozmówca
    2010: Magda Steczkowska i zespół Indigo - Nie skoczył jako mężczyzna
    2010: Kasia Cerekwicka - Książę jako zdradzający mąż

Teatr

    1998: Wesele                
    1999: Zatrudnimy clowna                
    2000: 101 dalmatyńczyków
    2001: Romeo i Julia
    2002: Skóra węża                
    2004: Historia o Miłosiernej, czyli Testament psa                
    2004: Wojna matka                
    2004: Opera za trzy grosze
    2006: Tango operita: szare kwiaty                
    2006: Trzy kobiety i stroiciel fortepianu                
    2006: Klub hipochondryków 2, czyli coś dla ducha                
    2006: Songi                
    2009: Dzieje grzechu                
    2012: Single i remiksy                
    2012: Zorro
    2016: Single po japońsku    
       
Dubbing

    2010: Podróże Guliwera
    2010: Victoria znaczy zwycięstwo jako Eikner
    2010: Jake i Blake
    2010: Marmaduke
    2010: Astro Boy

źródło: wikipedia