Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Andrzej Zieliński

Andrzej Zieliński

Andrzej Zieliński (ur. 14 października 1962 w Tarnowie) – polski aktor teatralny, filmowy, telewizyjny i dubbingowy.

Kariera

Ukończył III Liceum Ogólnokształcące w Tarnowie. W 1986 ukończył studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie. Był aktorem Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie (1987–1989) i Teatru Ateneum w Warszawie (1989–2001). Od 1 września 2001, jest aktorem warszawskiego Teatru Współczesnego.

Spektakle teatralne (wybór)

    1987: Balladyna (reż. Jerzy Wróblewski)
    1987: Krótka noc jako młody aktor (reż. Michał Orski)
    1987: Noc listopadowa jako Wysocki (reż. Andrzej Maria Marczewski)
    1990: Zemsta jako Śmigalski (reż. Gustaw Holoubek)
    1991: Burza jako Adrian (reż. Krzysztof Zaleski)
    1992: Słomkowy kapelusz jako Rosalba (reż. K. Zaleski)
    1993: Antygona w Nowym Jorku jako policjant (reż. Izabella Cywińska)
    1993: Kubuś Fatalista i jego pan jako Kawaler de Saint-Quin (reż. Andrzej Pawłowski)
    1994: Opera za trzy grosze jako Jimmy, Konstabl II (reż. K. Zaleski)
    1994: Fantazy jako Kamerdyner (reż. G. Holoubek)
    1997: Korowód jako mąż (reż. Agnieszka Glińska)
    1997: Szalony dzień... jako don Guzman Gąska (reż. Waldemar Śmigasiewicz)
    1998: Opowieści Lasku Wiedeńskiego jako Alfred (reż. A. Glińska)
    2001: Bambini di Praga jako Wiktor (reż. A. Glińska)
    2002: Wniebowstąpienie jako Lilek Czech (reż. Maciej Englert)
    2003: Namiętna kobieta jako Craze (reż. M. Englert)
    2003: Stracone zachody miłości jako Ferdynand (reż. A. Glińska)
    2005: Transfer jako Aleksiej Curikow (reż. M. Englert)
    2006: Wasza ekscelencja jako Foma Fomicz Opiskin, rezydent (reż. Izabella Cywińska)[1]
    2006: Udając ofiarę jako kapitan (reż. M. Englert)
    2008: Proces jako kapitan więzienny (reż. M. Englert)
    2009: Ludzie i anioły jako Niejaki Stroncyłow (reż. Wojciech Adamczyk)
    2009: Sztuka bez tytułu jako Osip, koniokrad (reż. Agnieszka Glińska)
    2012: Hamlet jako Klaudiusz, król Danii (reż. M. Englert)

Spektakle Teatru Telewizji

    1985: Brytannik jako Brytanik (reż. Jan Błeszyński)
    1993: Drobne przyjemności jako Dave (reż. Marcin Sławiński)
    1994: Zatrute pióro jako Larry Rider (reż. Jerzy Gruza)
    1996: Don Juan jako Don Alonso (reż. Leszek Wosiewicz)
    1996: Grzeszki tatusia jako Richard (reż. Marek Sikora)
    1998: Perła jako pan de Nemours (reż. Piotr Mikucki)
    1998: Jej historia jako John (reż. Maria Zmarz-Koczanowicz)
    2000: Przylądek Czterech Wiatrów jako Elder Trewin (reż. A. Glińska)
    2000: Niektóre gatunki dziewic jako Jacek (reż. A. Glińska)
    2002: Krótki kurs medialny jako Chris (reż. Tomasz Wiszniewski)
    2003: Czwarta siostra jako Misza (reż. A. Glińska)
    2003: Edward II jako Lancaster (reż. Maciej Prus)
    2004: Komedia na dworcu jako Vincent (reż. Witold Adamek)
    2004: Kąpielisko Ostrów jako Błażej (reż. M. Englert)
    2005: Wniebowstąpienie jako Lilek (reż. M. Englert)
    2005: Profesjonalista jako Teja Kraj (reż. Ryszard Bugajski)
    2007: Rozmowy z katem jako Kazimierz Moczarski (reż. M. Englert)
    2010: Komedia Romantyczna jako Tadeusz Zasępa (reż. Michał Gazda)

Filmografia

    1983: Wakacje z Madonną jako Jurek
    1984: Yesterday jako „John”
    1987: Śmieciarz jako żołnierz podziemia
    1987: Sala nr 6 jako awanturnik w lokalu
    1987: Dorastanie jako Staszek Kula
    1988-1986: Teatrum wiele tu może zmienić jako aktor w „Krakowiakach i góralach”
    1988: Pięć minut przed gwizdkiem jako piłkarz Zbig Poltera
    1989: Mefisto Walc jako Janek
    1990: Havet Stiger jako Lep
    1991: Dzieci wojny (Les Enfants du vent)
    1992: Mucha
    1992: Wiatr ze wschodu (Vent d'est) jako porucznik Sochin
    1993: Kuchnia polska jako dźwiękowiec Jeremiasz (odc. 5)
    1993: Lazarus jako policjant
    1995: Anioł śmierci (Blood of the Innocent) jako Bielski
    1996: Ekstradycja 2 jako Sachar
    1997: Pułapka jako gangster 'Baba'
    1998: Złoto dezerterów jako Prosty
    1998: Sto minut wakacji (One Hundred Minutes of Holidays) jako Tata Piotrka
    1998: Biały Kruk (The White Raven) jako sierżant w więzieniu
    1999: Sto minut wakacji (serial) jako Tata Piotrka, operator telewizyjny
    1999: Operacja Samum jako Thomas, agent CIA w Iraku
    1999-2011 Na dobre i na złe jako doktor Adam Pawica
    2000: Nieznana opowieść wigilijna jako Boruń
    2000: Chłopaki nie płaczą jako Silnoręki
    2000: To my jako Gangster
    2000: Kalipso jako pisarz
    2001: Zostać miss jako komentator
    2001: Zobaczyć jak najwięcej jako Lektor (głos)
    2002: Quo vadis jako Epafrodyt, sługa Nerona
    2002: Gdzie jesteś, Paititi? jako Lektor (głos)
    2002: Chopin - Pragnienie miłości jako Albert Grzymała
    2002: Pianista (The Pianist) jako Żydowski policjant
    2003: Zróbmy sobie wnuka jako Juliusz
    2004: Czwarta władza jako Roman Tryskowski
    2005: Boża podszewka II jako Ursynowicz
    2005: Dom niespokojnej starości jako ksiądz Migdalski
    2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami jako kolega Adasia
    2007: Świadek koronny jako Andrzej Basiak „Mnich”
    2007: Odwróceni jako Andrzej Basiak „Mnich”
    2008: Jeszcze raz jako Tadeusz
    2009: Naznaczony jako Dominik Lewandowski (odcinek 7)
    2009: Sprawiedliwi
    2011: Och, Karol 2 jako szef Karola
    2012: Obława jako Porucznik „Mak”
    2012: Paradoks jako podinspektor Piotr Zieliński
    2013: Lekarze jako Michał Zduniak, mąż Janiny
    2014: Prawo Agaty jako Górecki
    2014: Wataha jako komendant mjr Konrad Markowski
    2014: Kebab i horoskop jako Szef
    2015: Ziarno prawdy jako Jerzy Szyller
    2017: Volta jako Bruno Volta

Polski dubbing

    1970: Aryskotraci (The Aristocats) jako Thomas O’Malley
    1987: Smerfy
    1991: Słoń Benjamin jako przewodnik
    1996: Dzwonnik z Notre Dame (The Hunchback of Notre Dame) jako Febus
    2004: Nascar 3D (NASCAR 3D: The IMAX Experience) jako narrator
    2008: Quantum of Solace (gra komputerowa) jako James Bond
    2009: Załoga G jako Darwin

Nagrody i wyróżnienia

Za rolę Lilka Czecha we Wniebowstąpieniu Tadeusza Konwickiego w reżyserii Macieja Englerta otrzymał Feliksa Warszawskiego za sezon 2001/2002 w kategorii „za najlepszą pierwszoplanową rolę męską” oraz za rolę Niejakiego Stroncyłowa w przedstawieniu Ludzie i Anioły za sezon 2008/2009, a także został wyróżniony na IX Ogólnopolskim Konkursie na Wystawienie Polskiej Sztuki Współczesnej 2003. Laureat Nagrody im. Aleksandra Zelwerowicza – przyznawanej przez redakcję miesięcznika „Teatr” – za sezon 2005/2006, za rolę Fomy Fomicza w przedstawieniu Wasza Ekscelencja według Fiodora Dostojewskiego w Teatrze Współczesnym w Warszawie.


źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: