Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Bartosz Obuchowicz

Bartosz Obuchowicz

Bartosz Obuchowicz (ur. 3 marca 1982 w Warszawie) – polski aktor.

Życiorys

Edukacja

W 2001 roku rozpoczął studia na kierunku psychologia.

Kariera

W latach 1999-2011 grał rolę Tomasza Burskiego w serialu Na dobre i na złe. Do najważniejszych filmów w jego dorobku należą: Cwał (1995), Czas surferów, Haker i Stacja (2001 – nagroda dla najlepszego aktora drugoplanowego na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych).

W 2007 roku wziął udział w piątej edycji programu Taniec z gwiazdami. Jego partnerką była Kinga Jurecka, z którą zajął ostatecznie piąte miejsce. Do 2010 roku prowadził program Brejk na kanale ZigZap. W 2012 roku zagrał rolę Darka w serialu Julia. Od lat bierze udział w zawodach Rallycross.

Życie prywatne

Jego żoną jest psycholog Katarzyna Sobczyńska, z którą ma trzy córki: Mariannę, Marcelinę i Michalinę.

Filmografia

Filmy i seriale

    2017: Dziewczyny ze Lwowa – tajniak
    2017: Listy do M. 3 – Pingwin
    2016: Druga szansa – raper Dipol
    2015: Komisarz Alex – Konrad Fiszer (odc. 84)
    2015: Pierwsza miłość - Cyryl klient pabu BarBarian, kandydat na ojca dziecka Beaty Mazur
    2015: Ojciec Mateusz - Paweł Jakiewicz (odc.185)
    2015: Słaba płeć? - diler
    2014: Na krawędzi 2 - obsada aktorska (odc.1)
    2014: Ojciec Mateusz - Krzysiek Mróz, brat Kasi (odc.154)
    2013: Tajemnica Westerplatte – porucznik Leon Pająk
    2012: Misja Afganistan – Antek Hołubiczko, brat Młodego
    2012: Prawo Agaty – Jacek Bartosik (odc.9)
    2012-2014: Piąty stadion - Zibi lub Stary
    2012: Misja Afganistan - Antek Hołubiczko, brat ,,Młodego (odc.4,13)
    2012: Julia – Darek Nogaj
    2011: Prosto w serce – Darek Jagódka (odc.47–49, 161)
    2011: Ojciec Mateusz - Darek Wójcicki (odc.80)
    2010: Czas honoru – jako komunista Kraśko (odc.29-36,38)
    2009: Plebania (serial telewizyjny) - Jarek (odc.1409,1410)
    2009: Przystań – Antek (odc.11)
    2008: Senność – Bystry
    2008: Jeszcze raz – Krzysiek
    2007: Kryminalni – Karol Molęda (odc.82)
    2007: Hela w opałach – Klaudiusz, kuzyn Romana (odc.30, 38)
    2006–2007: Pogoda na piątek – Działa
    2006: Ja wam pokażę! – Filip, chłopak Tosi
    2006: Komu wierzycie? (spektakl telewizyjny) - obsada aktorska
    2005: Czas surferów – Bonus
    2005: Pogromcze mitów - złodziej
    2002: Haker – Marcin Makowski „Mac Fly"
    2003: Kasia i Tomek – sprzedawca w sklepie muzycznym (tylko głos; odc. 23, seria II)
    2001: Stacja – Marek ,,Banan, pracownik stacji
    2000: Siedemnastolatek - William Baxter
    2000: Tajemnica zwyczajnego domu - Adam
    2000: Klasa na obcasach – Filipek (odc.pt.Oko ra)
    2000: Wielkie rzeczy: Gra – Artur, syn Jerzego (odc. Gra)
    2000: Miodowe lata – chłopak (odc.62)
    1999–2011: Na dobre i na złe – Tomasz Burski
    1999: Ogniem i mieczem - obsada aktorska
    1997: 13 posterunek – Fryderyk (odc.6)
    1997: Dom – Krzyś Talar, syn Ewy i Andrzeja (odc. 19-20)
    1997: Legenda o świętym Wojcichu - chłopiec
    1997: Piękno (spektakl telewizyjny) - Pietia
    1997: Spellbinder. Land of the Dragon lord - Buy (odc. 16)
    1997: Szara róża – Złodziej
    1997: W krainie Władcy Smoków – Buy
    1997: Wiórek – Łysy
    1997: Sława i chwała – Kacuś, członek konspiracyjnego harcerstwa (odc. 7)
    1996: Tajemnica Sagali – Hort
    1996: Bar Atlantic – zbieracz butelek (odc. 13)
    1996: Gry uliczne - syn Anny i Tadeusza
    1995: Cwał – Hubert
    1995: Chłopcy z placu broni – Nemeczek
    1994: Gdyby... - chłopiec

Dubbing

    2016: Trolle jako król Gryzek
    2013: South Park (serie XIV-XVI) – Stan Marsh
    2011: Happy Feet: Tupot małych stóp 2 – Mambo
    2011: Liceum Avalon – Lance Benwick
    2010: Randka z gwiazdą – Stubby
    2008: High School Musical 3: Ostatnia klasa – Zeke
    2008: Małpy w kosmosie – Kometa
    2007: High School Musical 2 – Zeke
    2006: Hannah Montana – Cooper
    2006: Happy Feet: Tupot małych stóp – Mambo
    2006: High School Musical – Zeke
    2006: Mój brat niedźwiedź 2 – Kenai
    2006: Klasa 3000 – Philly Phil
    2004: Scooby-Doo 2: Potwory na gigancie – Patrick
    2003: Mój brat niedźwiedź – Kenai

Programy telewizyjne

    2016: Przygarnij mnie (TVP2) – uczestnik programu
    2010: Brejk (ZigZap) – prowadzący program
    2007: Taniec z gwiazdami (TVN) – uczestnik programu; w parze z Kingą Jurecką zajął 5. miejsce

 

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: