Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Grzegorz Pawlak

Grzegorz Pawlak

Grzegorz Pawlak (ur. 19 lutego 1961 w Kutnie) – polski aktor teatralny i głosowy, bardzo rzadko występujący przed kamerami. Jest też lektorem.

Życiorys

Absolwent Liceum im. Jana Henryka Dąbrowskiego w Kutnie, gdzie stworzył kabaret uczniowski Pingwinek. W 1983 roku podjął studia na Wydziale Aktorskim PWST we Wrocławiu. W 1987 roku, po ich ukończeniu podjął pracę w Teatrze Dramatycznym im. Jana Kochanowskiego w Opolu. W 1992 roku przeniósł się do Łodzi, gdzie związał się z Teatrem Powszechnym.

Oprócz aktorstwa i reżyserii teatralnej zajmuje się twórczością telewizyjną, głównie dubbingiem jako aktor głosowy i reżyser. Był też autorem programów telewizyjnych: „Bez negatywu” (Polonia 1) i „To jest kino” (ATV, Komedia), a także współprowadzącym program „Ale dziura” na antenie TVN Turbo.

Jest „głosem” telewizji Polsat, Polsat 2, ATM Rozrywka.

W roku 2015 odznaczony przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego odznaką honorową „Zasłużony dla Kultury Polskiej”.
Filmografia

    2018: Leśniczówka – podkomisarz Ryszard Nowacki
    2006: Ale się kręci – Pilski, właściciel wytwórni filmowej
    2003–2005: Sprawa na dziś – Wieloch, wicedyrektor szpitala
    2000: Syzyfowe prace – oficer
    1999: Pierwszy milion
    1998–2000: Syzyfowe prace – oficer
    1995: Szabla od komendanta – policjant (niewymieniony w czołówce)

Gościnnie

    2017: Komisarz Alex – ordynator (odc. 108)
    2015: M jak miłość – ordynator (odc. 1155, 1156)
    2012: Komisarz Alex – ordynator (odc. 15)
    2004: Klan – Gangster, kolega Leszka Jakubowskiego
    2003: M jak miłość – Policjant, świadek na procesie Radomskiej

Polski dubbing

min.

2017: Smerfy: Poszukiwacze zaginionej wioski – Papa Smerf
2016: Łotr 1. Gwiezdne wojny – historie – Darth Vader
2016: Zwierzogród – Flash
2015: Alicja – dziewczyna Wszechświat – Pan Generalissimus (orig. Chapad)
2015: Pingwiny z Madagaskaru – Skipper
2014: Star Wars: Rebelianci – Darth Vader
2014: Niesamowity Spiderman 2 – Aleksei Sytsevich
2014: Wujcio Dobra Rada – Wujcio Dobra Rada
2013: Jeźdźcy smoków – Albrecht Perfidny
2013: Sly Cooper: Złodzieje w czasie – Grizz
2013: Tomb Raider – Roth
2012: My Little Pony: Przyjaźń to magia – Discord – duch chaosu i dysharmonii (odc. 27-28, 62, 66-67, 76, 90-91, 98, 113, 134, 142, 143-144, 155)
2012: Halo 4 – Andrew Del Rio
2012: Madagaskar 3 – Skipper
2012: Risen 2: Dark Waters
2012: Arcania: Upadek Setarrif – Rauter
2011: Scooby Doo i Brygada Detektywów – profesor Perykles – przebiegła papuga
2011: Muppety – Dr Ząbek/Statler
2011: Kot w Butach – Commandante
2011: Battlefield 3 – agent CIA Gordon
2011: Wróżkowie chrzestni: Dorośnij Timmy! – Burmistrz Mrokowa
2011: Happy Feet: Tupot małych stóp 2 – Nestor
2011: Smerfy – Śmiałek
2011: Heca w zoo – Lew Joe
2011: Kung Fu Panda 2 – Mistrz Grzmiący Nosorożec
2011: Kubuś i przyjaciele – Tygrys
2011: Zostać koszykarką
2011: Lemoniada Gada
2011: Krowy na wypasie – Ruth
2011: Gwiezdne wojny: Powrót Jedi – Darth Vader
2011: Gwiezdne wojny: Imperium kontratakuje – Darth Vader
2011: Gwiezdne wojny: Nowa nadzieja – Darth Vader
2011: Rango – Roadkill
2011: Matki w mackach Marsa
2011: Lego: Fabryka bohaterów – Stormer
2011: Generator Rex – Bobo
2011: Killzone 3
2011: Crysis 2
2011: Sezon na misia 3 – Mcsquizzy
2011: Harry Potter i Insygnia Śmierci. Część II – Gryfek
2010: Zakochany wilczek – Tony
2010: Dwanaście okrążeń – Komentator
2010: Przyjaciel świętego Mikołaja – Święty Mikołaj
2010: Wróżkowie chrzestni: Trylogia życzeń – Zdzich Siemacho, Burmistrz
2010: Potwory kontra Obcy: Dynie-mutanty z kosmosu – B.O.B
2010: Legendy sowiego królestwa: Strażnicy Ga’Hoole – Ezylryb
2010: Harry Potter i Insygnia Śmierci. Część I – Stworek
2010: Kung Fu Panda: Sekrety Potężnej Piątki
2010: Madagwiazdka – Skipper
2010: Megamocny
2010: Zaplątani – Nochal
2010: Żółwik Sammy
2010: Toy Story 3 – Lotso
2010: Stuart Malutki – Tata
2010: Arcania: Gothic 4 – Orruk
2010: Niania i wielkie bum – Lord Gray
2010: Avengers: Potęga i moc – Thor Gromowładny
2010: Psy i koty: Odwet Kitty
2010: God of War: Duch Sparty
2010: Jimmy Timmy Mocna Godzina – tata Jimmy’ego
2010: Camp Rock 2: Wielki finał – Brown Cesario
2010: Battlefield: Bad Company 2 – James Aguire
2010: Jeż Jerzy – Profesor
2010: Miś Paddington
2010: Fanboy i Chum Chum – pan Mufflin
2010: Kick Strach się bać – Billy
2010: Niania i wielkie bum – Lord Gray
2010: Alicja w Krainie Czarów – Marcowy Zając
2010: Heavy Rain – Scott Shelby
2010: Mass Effect 2 – kapitan David Anderson
2009: Bionicle: Odrodzenie legendy – Mata Nui

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: