Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Jowita Budnik

Jowita Budnik

Jowita Budnik z domu Miondlikowska (ur. 28 listopada 1973 w Warszawie) – polska aktorka telewizyjna i filmowa, laureatka Orła za pierwszoplanową rolę w filmie Plac Zbawiciela.

Życiorys

Wykształcenie

Jest wychowanką młodzieżowego ogniska Machulskich przy Teatrze Ochota oraz absolwentką VII LO im. J. Słowackiego i Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych na Uniwersytecie Warszawskim.

Kariera zawodowa

Na ekranie zadebiutowała w wieku 12 lat w Kochankach mojej mamy Radosława Piwowarskigo. Dużą popularność przyniósł jej udział w pierwszej polskiej telenoweli W labiryncie, w której wcieliła się w postać zbuntowanej pasierbicy jednego z głównych bohaterów, odtwarzanego przez Marka Kondrata.

W latach 90. grała role epizodyczne w filmach polskich i francuskich oraz w wielu serialach, a także gościnnie występowała w Teatrach Ochoty i Powszechnym. W tym czasie zatrudniła się również w Agencji Aktorskiej Jerzego Gudejki, gdzie pracuje do dziś[kiedy?]. Jest agentką m.in. Andrzeja Chyry.

Przełomem w jej życiu zawodowym było spotkanie z Krzysztofem Krauzem, który w 2000 roku obsadził ją w jednej z głównych ról w swoim telewizyjnym filmie Sieć z cyklu Wielkie rzeczy. Wystąpiła również – w epizodach – w jego Długu oraz Moim Nikiforze.

W 2005 Krauze oraz Joanna Kos-Krauze z myślą o niej napisali scenariusz filmu Plac Zbawiciela. Budnik zagrała kobietę upokarzaną i gnębioną przez męża i teściową. Jej rola spotkała się z entuzjastycznym przyjęciem większości krytyków oraz jurorów 31. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, którzy przyznali jej nagrodę za pierwszoplanową rolę żeńską.

W listopadzie 2013 ukazał się nowy film Joanny i Krzysztofa Krauzego Papusza, gdzie zagrała tytułową rolę

Życie prywatne

Jest żoną dziennikarza radiowego Jarosława Budnika oraz starszą siostrą aktora i konsultanta ds. samochodowych Kamila Miondlikowskiego.

Filmografia

    1985: Kochankowie mojej mamy – Beata
    1987: Rzeka kłamstwa – Joanna Macieszanka (odc. 1 i 2)
    1988-1990: W labiryncie – Marta Białek
    1989: Modrzejewska – Stasia Bendówna, bratanica Modrzejewskiej
    1989: Po upadku. Sceny z życia nomenklatury – córka Ratajczaków
    1990: Maria Curie – pensjonarka
    1990: W piątą stronę świata – Hanka Sulejówna
    1992: Wiatr ze wschodu – Liza
    1994-1995: Fitness Club – Lidka
    1995: Pokuszenie – postulantka
    1996: Maszyna zmian. Nowe przygody – Inka (odc. 1)
    1997: Klan – policjantka przyjmująca zgłoszenie o zaginięciu Maćka
    1997: W krainie Władcy Smoków – Mala
    1998: Matki, żony i kochanki – Bronka, wnuczka Stokowej
    1998: Złotopolscy – pielęgniarka (odc. 23, 87 i 88)
    1999: Dług – dziewczyna z pralni
    1999: Na dobre i na złe – córka Frączaka (odc. 1)
    2000: Portret podwójny – asystentka na castingu
    2000: Wielkie rzeczy – Danka Skowronek, żona Cezarego (cz. 3)
    2003: Kasia i Tomek – niska siatkarka (seria III, odc. 27)
    2004: Mój Nikifor – sprzątaczka Kowalska
    2004: Stacyjka – uczestniczka castingu (odc. 7)
    2004: City – kobieta z Akcji Humanitarnej
    2005: Z odzysku – Żona Gazdy
    2006: Plac Zbawiciela – Beata Zielińska
    2006: Strajk – Dobrowolska
    2009: Nigdy nie mów nigdy – psycholog prowadząca kurs
    2009: Ciemnego pokoju nie trzeba się bać – Lucyna, matka „Łaty”
    2010: Glasgow – pielęgniarka
    2010: Siedem minut – kobieta z laboratorium
    2011: Głęboka woda – Marlena Turska (odc. 12)
    2012: Ojciec Mateusz – siostra Paulina (odc. 98)
    2012: Baby blues – kobieta z agencji
    2012: Wszystko przed nami – Barbara Kozak
    2013: Papusza – Papusza
    2013: Stacja Warszawa – lokatorka
    2014: Obietnica – matka Janka
    2014: Komisarz Alex – Anka Stajniak (odc. 63)
    2014: Jeziorak – podkomisarz Iza Dereń
    2014: Facet (nie)potrzebny od zaraz – pielęgniarka
    2015–2017: M jak miłość – Teresa Zarzycka, matka Franka
    2017: Ptaki śpiewają w Kigali – Anna Keller
    2017: Cicha noc – ciotka Basia

Nagrody

2006 – 31. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych:

    Nagroda za pierwszoplanową rolę kobiecą za Plac Zbawiciela

2007 – nominacja do Paszportu „Polityki” w kategorii film za rolę w Placu Zbawiciela

2007 – Polskie Nagrody Filmowe „Orły”:

    Nagroda za pierwszoplanową rolę żeńską za Plac Zbawiciela

2017 – 42. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni:

    Nagroda za pierwszoplanową rolę kobiecą za Ptaki śpiewają w Kigali (ex-aequo z partnerującą jej Eliane Umuhire).


żródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: