Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Katarzyna  Herman

Katarzyna Herman

Katarzyna Herman (ur. 13 sierpnia 1971 w Mrągowie) – polska aktorka.

Życiorys

Swoje młode lata spędziła w Białymstoku. W 1994 roku ukończyła studia na PWST w Warszawie.

Życie prywatne

Jej mężem jest Tomasz Brzozowski. Ma dwoje dzieci, syna Leona (ur. 2004) i córkę Romę (ur. 21 lipca 2009).

Filmografia

    2017: Volta jako Marta Zawistowska
    2016: Pokot jako żona prezesa
    2016: Druga szansa jako Anna Starczyńska
    2015: Córki dancingu jako porucznik MO
    2015: Panie Dulskie
    2015–2016: Barwy szczęścia jako Kornelia Wagner
    2013: Oszukane jako Anna
    2013: Płynące wieżowce jako Ewa
    2012: W sypialni jako Edyta
    2011: Układ Warszawski jako Ewelina Bargan
    2009: Wszystko, co kocham
    2009: Janosik. Prawdziwa historia jako karczmarka Zuzana
    2009: Generał Nil jako sędzia Maria Gurowska
    2009: Kochaj i tańcz jako Monika
    2007: Świadek koronny jako Magda Basiak, żona Mnicha
    2007: Odwróceni jako Magda Basiak, żona Mnicha
    2007: Ekipa jako Aleksandra Pyszny, podsekretarz stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów oraz szef Gabinetu Politycznego Premiera
    2005-2006: Kryminalni jako Marta Lipska (potem Zawada), żona komisarz Adama Zawady, matka Pawła Lipskiego
    2005: Solidarność, Solidarność... jako Majka
    2005-2007: Magda M. jako Karolina Waligóra
    2005: Boża podszewka II jako Janeczka Jurewicz
    2003-2004: M jak miłość jako Iwona Majer
    2003: Przemiany jako Wanda
    2002: Wernisaż
    2001: Więzy krwi jako Tamara
    2000-2001: Miasteczko jako Monika
    1997: Boża podszewka jako Janeczka Jurewicz

Gościnnie

    2017: Ultraviolet (serial telewizyjny) jako Sylwia Hardej (odc.4)
    2014: Komisarz Alex jako Laura Wojnarska, menadżerka klubu (odc.78)
    2014: Na krawędzi 2 jako Jadwiga Konarska
    2014: Prawo Agaty jako Halina Wieloch (odc. 63)
    2014: Ojciec Mateusz jako Lewandowska ( odc. 155)
    2010: Ojciec Mateusz jako Nina Olszyńska (odc.34)
    2005: Egzamin z życia jako Małgorzata Drawska, żona Radka
    2005: Klinika samotnych serc jako Alicja
    2004-2006: Kryminalni jako Marta Lipska, właścicielka baru we wsi
    2003-2004: Męskie-żeńskie jako adwokatka
    1999: Palce lizać jako Beata Połój
    1999-2006: Na dobre i na złe jako Danuta
    1996-2000: Opowieści weekendowe jako Iwona
    1980-2000: Dom jako „Meta"

Polski dubbing

    2010: Percy Jackson i bogowie olimpijscy: Złodziej pioruna jako Meduza

Teledyski

    Po drugiej stronie chmur – zespołu Bracia (2014)

Nagrody

    „Róża Gali” w plebiscycie czasopisma Gala w kategorii „Piękni dziś” (2007)
    Jantar za najlepszą rolę kobiecą na Koszalińskim Festiwalu Debiutów Filmowych za swoją rolę w filmie W sypialni (2012)


źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: