Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Katarzyna Ucherska

Katarzyna Ucherska

Katarzyna Ucherska (ur. 7 października 1992 w Nowym Sączu) – polska aktorka teatralna, filmowa, dubbingowa.
Absolwentka rocznika 2016 warszawskiej Akademii Teatralnej.

Życiorys
Występowała w takich serialach jak Ojciec Mateusz, Na dobre i na złe, Komisarz Alex, Barwy szczęścia.
Od 2015 roku na stałe występuje na deskach Teatru Ateneum w spektaklach Dziewice i mężatki w reżyserii Janusza Wiśniewskiego,
Róbmy swoje w reżyserii Wojciecha Borkowskiego, Kandyd, czyli Optymizm Adama Wojtyszko i Macieja Wojtyszko.
W warszawskim teatrze Syrena zagrała tytułową rolę w spektaklu Edukacja Rity u boku Piotra Fronczewskiego.

Nagrody i nominacje

    Otrzymała nagrodę Fundacji im. Aleksandry Śląskiej za wybitne osiągnięcia artystyczne na scenie Teatru Ateneum w Warszawie.
    Za rolę Stalina w spektaklu „Mistrz i Małgorzata” w reżyserii Waldemara Raźniaka na XXXIII Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi otrzymała wyróżnienie.
    W 2018 roku za rolę Olyi Juszczuk w serialu Dziewczyny ze Lwowa otrzymała nominację do Telekamery w kategorii Aktorka.

Spektakle teatralne

Akademia Teatralna, Warszawa

    2013 – Film (reż. Andrzej Strzelecki)
    2014 – Poza rzeczywistością (reż. Wiesław Komasa)
    2014 – Łysa śpiewaczka jako Pani Martin (reż. Grzegorz Chrapkiewicz)
    2015 – Mistrz i Małgorzata jako Stalin (reż. Waldemar Raźniak)

Teatr Bagatela, Kraków

    2011 – Genomgnom jako Anna (reż. Dariusz Starczewski)

Teatr Ateneum, Warszawa

    2015 – Dziewice i mężatki jako Henryka (reż. Janusz Wiśniewski)
    2016 – Róbmy swoje (reż. Wojciech Borkowski)
    2017 – Kandyd, czyli optymizm (reż. Maciej Wojtyszko, Adam Wojtyszko)

Scena Spectrum

    2016 – Edukacja Rity jako Rita (reż. Andrzej Strzelecki)

Filmografia

    2012–2013, 2015: Klan jako Julia Nowik (reż. Paweł Karpiński)
    2013: Ojciec Mateusz jako Paula Jaworek (reż. Wojciech Nowak)
    2013–2014: M jak miłość (reż. Jarosław Banaszek)
    2014: Na dobre i na złe jako Miłka (reż. Grzegorz Lewandowski)
    2015, 2017–2019: Dziewczyny ze Lwowa jako Olga Juszczuk (reż. Wojciech Adamczyk, Adam Wojtyszko)
    2017: Komisarz Alex jako pielęgniarka Ola (reż. Marcin Czerwiński)
    2017: Barwy szczęścia jako Hanna (reż. Natalia Koryncka-Gruz)
    2019–2020: Na Wspólnej jako Dagmara Świerczek (reż. Wojciech Adamczyk)
    2021: Mecenas Porada jako Klaudia Leśniak (odc. 5) (reż. Bartosz Prokopowicz)

źródło: wikipedia

Zobacz profil WojArt na Instagram Zobacz profil WojArt na Instagram