Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Małgorzata Potocka

Małgorzata Potocka

Nie jesteśmy agencją aktorską nie pośredniczymy w kontaktach z aktorami. 

Małgorzata Maria Potocka (ur. 17 sierpnia 1953 w Łodzi) – polska aktorka, reżyser, producentka filmowa.

Życiorys

Wczesne lata

Uczęszczała do szkoły Niepokalanek w Nowym Sączu, jest wychowanką Siostry Eny (wzmianka o tym w książce Był taki dom, były takie dzieci autorstwa Siostry Eny).
Jest absolwentką XXIX LO w Łodzi. W 1978 ukończyła studia na Wydziale Aktorskim, a w 1981 na Wydziale Reżyserskim w PWSFTviT.
Córka scenografa Ryszarda Potockiego (1915–1975).

Kariera

Od 1 stycznia 2006 była dyrektorem łódzkiej TVP. W lutym 2010 została odwołana z tej funkcji.

Jest dyrektorką artystyczną łódzkiej Szkoły Filmowej i Telewizyjnej „On Air”.

Za zasługi w pracy artystycznej w 1996 otrzymała Złoty Krzyż Zasługi.

Życie prywatne

Była żoną Józefa Robakowskiego, a następnie partnerką Grzegorza Ciechowskiego. Ma dwie córki: Matyldę (ur. 1978) i Weronikę (ur. 1987).

Filmografia

    1959: Awantura o Basię jako dziewczynka z wózkiem dla lalek
    1968: Wszystko na sprzedaż jako Mała
    1970: Książę sezonu jako dziewczyna z uzdrowiska
    1970: Legenda jako Julka
    1971: Punkt Wyjścia jako autostopowiczka
    1972: Szklana kula jako Irena
    1972: Kwiat paproci jako uczennica
    1973: Hubal jako Marianna Cel 'Tereska'
    1973: Ciemna rzeka jako Hanka
    1974: Orzeł i reszka jako Zuzanna, asystentka Nowaka
    1975: Niespotykanie spokojny człowiek jako Helenka
    1975: Jarosław Dąbrowski jako Pelagia Dąbrowska, żona Jarosława
    1975: Jad jako Kalija
    1975: Hazardziści jako dziewczyna na ulicy
    1975: Der Schwarze Storch jako Terka
    1977: Zakręt jako żona osadnika
    1977: Gdzie woda czysta i trawa zielona jako sekretarka
    1978: Wesela nie będzie jako Maryla
    1978: Pogrzeb Świerszcza jako wychowawczyni
    1979: Gdzie nikt nie może (Kam nikdo nesmí) jako tenisistka Lucie
    1980: Jeden Dzień z Mistrzem jako Majorkowa
    1982: Gry i zabawy jako Milka, koleżanka Zbyszka
    1983: Święto księżyca jako czarownica
    1984: Trapez jako Maria, koleżanka Sylwii z kursu (odc. 3)
    1985: Ognisty Anioł jako siostra zakonna
    1986: Inna wyspa jako salowa
    1987: Cyrk odjeżdża jako tancerka Halina Zasławska
    1991: Tak, tak jako redaktorka w telewizji
    1993: Bank nie z tej ziemi jako sekretarka planu
    1995: Matki, żony i kochanki jako Wanda Otrębowska
    1996: Panna Nikt jako matka Ewy
    1996: Autoportret z kochanką jako listonoszka
    1997: Pułapka jako dziennikarka telewizyjna poznana w samolocie
    1998: Matki, żony i kochanki (II) jako Wanda Otrębowska
    1999: Trzy szalone zera Obsada aktorska
    1999: Odlotowe wakacje jako Joanna Damrot
    2000: Klasa na obcasach jako Maria, matka Kobry
    2001: Lokatorzy jako Pani Duch, pośrednik sprzedaży nieruchomości (odc. 59)
    2002–2009: Plebania jako Małgorzata Górna-Tosiek
    2003: Zaginiona jako Zofia Milanowska, żona sędziego
    2003: Szycie na gorąco jako aktorka Krysia Kozłowska
    2003: Defekt jako sekretarka prokuratora Piwnickiego
    2007: Diwersant. Koniec Wojny jako Greta
    od 2008: Barwy szczęścia jako Jolanta Grzelak-Kozłowska
    2009: Teraz i zawsze jako matka Marcina
    2009: Ostatnia akcja jako synowa
    2009: Na dobre i na złe jako Sabina Nawrocka (odc. 397)
    2010: Wiśniowa historia jako matka Antka
    2010–2011: Hotel 52 jako Olga Malewicz
    2011: Ojciec Mateusz jako Urszula Drawska, ciotka Zosi (odc. 74)
    2011: Och, Karol 2 jako matka Marysi
    2011: Linia życia jako Teresa Kessler
    2016: O mnie się nie martw jako Urszula (odc. 54)
    2016: Druga szansa jako prowadząca spotkanie z Moniką na festiwalu "Lato Filmowe" (odc. 7)
    2017: Wojenne dziewczyny jako Felicja, gospodyni Ewy
    2017: Komisarz Alex jako matka Wiktora (odc. 125)
    2017: Diagnoza jako Lucyna Siwak (odc. 8)

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: