Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Małgorzata Zajączkowska

Małgorzata Zajączkowska

Małgorzata Zajączkowska (ur. 31 stycznia 1956 w Warszawie) – polska aktorka teatralna i filmowa.

Życiorys

Absolwentka warszawskiej PWST (1979). Debiutowała w Teatrze Narodowym za dyrekcji Adama Hanuszkiewicza.
Uczyła w warszawskiej Akademii Teatralnej i w Studio Teatralnym przy Teatrze Żydowskim.

Filmografia

    1976: Zdjęcia próbne - jako uczestniczka zdjęć próbnych
    1979: Własna wina - jako znajoma Piotra rozmawiająca z pisarzem
    1980: Constans - jako Grażyna
    1980: Królowa Bona - jako Bogna, dworka Barbary Radziwiłłówny (odc. 7, 8 i 10)
    1980: Bo oszalałem dla niej - jako Alina, dziewczyna poznana w pociągu
    1980: Bez miłości - jako Marianna Skoczek
    1980: Bajki na dobranoc - jako Krystyna Janicka
    1981: Dziecinne pytania - jako dziewczyna
    1981: Z dalekiego kraju - jako zakonnica
    1982: Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny - jako Bogna, dworka Barbary Radziwiłłówny
    1982: Danton - jako służąca Duplay
    1982: Balles perdues - jako Lucienne
    1988: Mistrz i Małgorzata - jako kobieta w teatrze „Variete” (odc. 1)
    1989: Wrogowie - jako Jadwiga
    1991: Sarah, plain and tall - jako Maggie Grant
    1993: Skylark - jako Maggie
    1994-1997: Wszystkie moje dzieci - jako Corvina Lang
    1994: Seasons of the heart
    1994: Strzały na Broadwayu - jako Lili
    1998: A will of their own - jako pani Krakowski
    1999: Nieodparty urok - jako pani Mueller
    2000: Żółty szalik - jako sekretarka Ewa
    2000: Sukces - jako Wanda Szarecka
    2001: Więzy krwi - jako Danuta Dyka
    2001: Miasteczko - jako Psychoterapeutka (odc. 40, 41 i 46)
    2002: Psie serce - jako Misia (odc. 2)
    2002: Pani Basia, pani Róża - jako pani Basia
    2002, 2009–2010, 2012, 2014, 2016: Na dobre i na złe - jako Irena Kozioł
    2003: Tak czy nie? - jako Anna Melanowska
    2003: Pogoda na jutro - jako Renata Kozioł
    2004-2010: Złotopolscy - jako Magdalena Ordyńska-Złotopolska
    2004: Pensjonat pod Różą - jako Teresa Białkowska (odc. 24)
    2004: Lokatorzy - jako pani Zofia (odc. 192)
    2005-2006: Magda M. - jako Halina Czerska
    2005: Podróż Niny - jako Lucyna Pelikan
    2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami - jako pielęgniarka
    2007: Ekipa - jako minister spraw zagranicznych
    2008-2009: Teraz albo nigdy! - jako matka Andrzeja
    2009: Naznaczony - jako Wanda, matka Basi (odc. 11)
    2009: Rewizyta - jako pielęgniarka Grażyna
    2009: Janosik. Prawdziwa historia - jako matka Janosika
    2009: Janosik. Prawdziwa historia - jako matka Janosika
    2009: Moja krew - jako lekarka wykonująca USG
    2010: Hotel 52 - jako Dama z fretką (odc. 7)
    2010: Ojciec Mateusz - jako Małgorzata Czarnocka (odc. 58)
    2010: Chichot losu - jako Irena Konieczna, matka Joanny (odc. 6, 8 i 11)
    2011: Wszyscy kochają Romana - jako Hanna, matka Doroty (odc. 7)
    2011: Uwikłanie - jako naczelnik w prokuraturze
    2012-2013: Przyjaciółki - jako Zofia Matysiak, matka Piotra
    2012: Misja Afganistan - jako Katarzyna Konaszewicz, matka Pawła (odc. 1, 5 i 13)
    2012: Jesteś Bogiem - jako matka Justyny
    2013: Wałęsa. Człowiek z nadziei - jako sprzedawczyni
    2013: Prawo Agaty - jako mecenas Rybińska (odc. 40, 41 i 44)
    2013: Komisarz Alex - jako Małgorzata Marczak (odc. 41)
    2013: 2XL - jako Marta Dec, matka Agaty
    2013: Hotel 52 - jako matka Karoliny (odc. 86)
    2014: Karuzela – jako Anna, matka Rafała
    2014: Na krawędzi 2 – jako akuszerka Aleksandra Radomska
    2015: Noc Walpurgi – jako Nora Sedler
    od 2016: Druga szansa jako Nina Iwaniuk, mama Justyny
    2016: Zaćma jako siostra Benedykta

źródło: wikipedia

 

Na deskach teatru WojArt zagrała w: