Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Michalina Sosna

Michalina Sosna

Nie jesteśmy agencją aktorską nie pośredniczymy w kontaktach z aktorami. 

Michalina Sosna (ur. 13 maja 1989 w Tychach) – polska aktorka i artystka kabaretowa, członkini warszawskiego Kabaretu na Koniec Świata.

Życiorys

Urodziła się na Górnym Śląsku, w Tychach. Jest absolwentką Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej,
Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi (2013).

Dwukrotnie występowała na Międzynarodowym Festiwalu Szkół Filmowych i Teatralnych w Moskwie,
gdzie nominowano ją do Głównej Nagrody Żeńskiej za rolę Małgorzaty w spektaklu „Z Różewicza dyplom”.
Związana jest z warszawskimi teatrami: 6. piętro, Kamienica i Capitol.

Grała role w polskich serialach i filmach: La La Poland, Przyjaciółki, Na dobre i na złe, M jak miłość, Za marzenia, Komisarz Alex, Barwy szczęścia, Hotel 52,
Trzecia połowa, Druga szansa, Miszmasz, czyli kogel-mogel 3, Planeta singli i Ostra randka.

Jesienią 2018 wzięła udział w 10. edycji programu Twoja twarz brzmi znajomo, emitowanego na antenie telewizji Polsat.
Po dziewięciu odcinkach zajęła 7. miejsce z dorobkiem 177 punktów.  

Filmografia

Filmy

    2012: Ostra randka – Monika, współlokatorka Małgosi
    2016: Planeta singli – charakteryzatorka
    2019: Miszmasz, czyli kogel-mogel 3 – Paula

Seriale

    2010: Hotel 52 – biegaczka Anita (odc. 20)
    2010: Barwy szczęścia – kelnerka w Jeleniej Górze (odc. 513)
    2011: Komisarz Alex – dziewczyna Bromskiego (odc. 2)
    2014: Barwy szczęścia – Krzysia Pawlicka, koleżanka Bartka (odc. 1110)
    2015: Przyjaciółki – Aldona
    2016: Bodo – Ela (odc. 8)
    2017: M jak miłość – pani Beatka (odc. 1280)
    2017: Druga szansa – kelnerka (sezon 3, odcinek 9)
    2018: Za marzenia – Kama, przyjaciółka Natalii (odc. 9, 11)
    2018: Trzecia połowa – fryzjerka Kaśka (odc. 8)
    2018: Na dobre i na złe – Aleksa Wiedeńska, konsultantka ślubna (odc. 716, 721)
    od 2019: Korona królów – Krystyna Rokiczana, trzecia żona króla Kazimierza Wielkiego
    od 2019: W rytmie serca – Julia Siedlecka, żona Andrzeja (od odc. 45)

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: