Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Paulina Holtz

Paulina Holtz

Nie jesteśmy agencją aktorską nie pośredniczymy w kontaktach z aktorami. 

Paulina Holtz (ur. 23 lutego 1977 w Warszawie) – polska aktorka teatralna i filmowa.

Życiorys
Wczesne lata

Jest córką filmowca Witolda Holtza i aktorki Joanny Żółkowskiej. Dzieciństwo spędziła w środowisku aktorskim.

Ukończyła Akademię Teatralną im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. Na egzamin dyplomowy przygotowała monolog Diana Juliusza Słowackiego i fragmenty powieści Márqueza.
Kariera

W wieku sześciu lat wzięła udział w przedstawieniu Teatru Telewizji Małżeństwo Marii P.. Jej pierwszym doświadczeniem scenicznym była rola Pazia w sztuce szekspirowskiej Romeo i Julia (1990) w reżyserii Andrzeja Wajdy na scenie stołecznego Teatru Powszechnego im. Zygmunta Hübnera. Postanowiła zostać reżyserem, jednak nie udało jej się dostać do szkoły filmowej. Studiowała dziennikarstwo, etnologię i antropologię.

W 1997 wygrała casting do roli Agnieszki Lubicz, córki Krystyny (Agnieszka Kotulanka) i Pawła (Tomasz Stockinger) w telenoweli TVP1 Pawła Karpińskiego Klan, która przyniosła jej ogromną popularność.

Na dużym ekranie debiutowała w roli zakonnicy w dramacie psychologicznym Magdaleny Łazarkiewicz Na koniec świata (1999) u boku Justyny Steczkowskiej i Aleksandra Domogarowa. Następnie pojawiła się w komedii w serii „off-owej”, Waldemara Dzikiego, promującej młodych, zdolnych reżyserów, scenarzystów i aktorów Przemysława Angermana Jak to się robi z dziewczynami (2002) w roli prostytutki Magdy, życiowego nieudacznika.

W 2002 związała się na stałe z Teatrem Powszechnym[1]. Występowała także na deskach warszawskiego Teatru Scena Prezentacje (2004). W 2003 otrzymała nagrodę „Feliks Warszawski” w kategorii najlepszego aktora, który pracuje nie dłużej niż pięć lat od uzyskania absolutorium za rolę Jenny w spektaklu Kształt rzeczy.

W 2004 wzięła udział w sesji zdjęciowej dla polskiej wersji Playboya.

Życie prywatne

Związana jest z operatorem filmowym Michałem Nowakowskim. Ma dwie córki.

Filmografia

    od 1997: Klan jako Agnieszka Lubicz, córka Krystyny i Pawła
    1999: Na koniec świata jako zakonnica
    1999: Ja, Malinowski jako Obsada aktorska (odc. 8 i 14)
    2002: Jak to się robi z dziewczynami jako prostytutka Magda
    2002: Ostatnia kryjówka jako Obsada aktorska
    2007: Taxi A jako prawniczka
    2007: Ryś jako Winidur, kasjerka na Poczcie Głównej w Warszawie
    2007: Kryminalni jako Katarzyna Kobielska (odc. 84)
    2008: Ile waży koń trojański? jako ciężarna aptekarka
    2012: Na dobre i na złe jako Matylda Rugucka, żona Roberta (odc. 496)
    2013: Moje miejsce we śnie jako Obsada aktorska
    2016: Titanium White jako sekretarka w dziekanacie
    2017: Ucho prezesa jako Joanna, dziewczyna Ryszarda z Nowoczesnej (odc. 13)
    2017: O mnie się nie martw jako matka Oskara (odc. 75)
    2019: W rytmie serca jako Aneta Pietrzyk, matka Wiktorii i babcia Klary (odc. 44)

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: